Bug 10575

Summary: packages duplicated, install scripts NOT executed
Product: [Retired] Red Hat Linux Reporter: cspeter
Component: anacondaAssignee: Matt Wilson <msw>
Status: CLOSED WORKSFORME QA Contact:
Severity: high Docs Contact:
Priority: medium    
Version: 6.2   
Target Milestone: ---   
Target Release: ---   
Hardware: All   
OS: Linux   
Whiteboard:
Fixed In Version: Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Story Points: ---
Clone Of: Environment:
Last Closed: 2000-07-19 19:46:10 UTC Type: ---
Regression: --- Mount Type: ---
Documentation: --- CRM:
Verified Versions: Category: ---
oVirt Team: --- RHEL 7.3 requirements from Atomic Host:
Cloudforms Team: ---
Attachments:
Description Flags
upgrade.log for clarisse (laptop)
none
upgrade.log for deunan (desktop) none

Description cspeter 2000-04-04 09:43:47 UTC
(I'm not sure if it has anything to do with "anaconda")
I upgraded my RedHat 6.1 to 6.2 from cdrom. The system is crappy now,
although there was no error during the install.

1. Most packages are duplicated, not upgraded. For example (rpm -qa|sort):
...
kernel-source-2.2.12-20
kernel-source-2.2.14-5.0
...
rpm-3.0.3-2
rpm-3.0.4-0.48
...
tetex-1.0.6-11
tetex-1.0.6-7
tetex-dvips-1.0.6-11
tetex-dvips-1.0.6-7
tetex-fonts-1.0.6-11
tetex-fonts-1.0.6-7
tetex-latex-1.0.6-11
tetex-latex-1.0.6-7
tetex-xdvi-1.0.6-11
tetex-xdvi-1.0.6-7
texinfo-3.12h-2
texinfo-4.0-5
textutils-2.0-2
textutils-2.0a-2
...
This bug is not new, it caused me headaches with earlier RedHat releases
also.

2. Some (maybe all?) install scripts are NOT executed:
- After rebooting, the old kernel (2.2.12) worked instead of the new,
because the /boot/vmlinuz, etc. symlinks in /boot did NOT change.
- programs using kerberos libs (pine for example) don't work because
/usr/kerberos/lib is not in /etc/ld.so.conf


A possible explanation:
At first, I accidentally choose "Install" instead of "Upgrade". I noticed
it a bit later when it wanted to fdisk. So I went back to the
Install/Upgrade choice, and choose "Upgrade". But the setup program may
have also rembered my first choice because of some bug in it.

I think the setup program should *always* rpm -U and *never* rpm -i. So it
would be less sensitive to such bugs.

Comment 1 borgia 2000-07-17 18:46:18 UTC
After upgrading to beta3, the following packages are duplicated: sendmail, apache, kdesupport. System was restored by removing and 
reinstalling the offending packages.


Comment 2 Matt Wilson 2000-07-18 14:34:34 UTC
Send the output of /tmp/upgrade.log.  If the %pre script fails on a package
install or the %postunpre fails on a package remove they are not
installed/removed.


Comment 3 borgia 2000-07-19 19:44:26 UTC
Created attachment 1328 [details]
upgrade.log for clarisse (laptop)

Comment 4 borgia 2000-07-19 19:46:08 UTC
Created attachment 1329 [details]
upgrade.log for deunan (desktop)

Comment 5 Andrea Borgia 2000-08-09 12:24:12 UTC
Installed two 6.2 test boxes and upgraded both to Pinstripe.
Didn't happen.
Come on, who fixed it? ;-)