Bug 5564

Summary: Users using RXVT, gnome-terminal, Eterm and KVT are NOT shown under who or w command
Product: [Retired] Red Hat Linux Reporter: mbartsch
Component: rxvtAssignee: Preston Brown <pbrown>
Status: CLOSED NOTABUG QA Contact:
Severity: medium Docs Contact:
Priority: medium    
Version: 6.1Keywords: Security
Target Milestone: ---   
Target Release: ---   
Hardware: i386   
OS: Linux   
Whiteboard:
Fixed In Version: Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Story Points: ---
Clone Of: Environment:
Last Closed: 2000-01-14 02:55:19 UTC Type: ---
Regression: --- Mount Type: ---
Documentation: --- CRM:
Verified Versions: Category: ---
oVirt Team: --- RHEL 7.3 requirements from Atomic Host:
Cloudforms Team: ---

Description mbartsch 1999-10-05 05:57:42 UTC
i assigned it under rxvt, maybe it is a utemper or glibc
problem, but as i don't had more information i just put it
under rxvt...

under Lorax 6.0.55 when you use a Eterm or gnome-terminal,
and you use who or w command, you can see what PTY you had
assigned, under 6.1 (Update From 6.0.55) the didn't
show up, but PTY are allocated.

[synflood@ENDOR RPMS]$ ls -al /dev/pts/
total 36
drwxr-xr-x   2 root     root            0 Oct  5 01:06 .
drwxr-xr-x   5 root     root        36864 Oct  5 01:06 ..
crw--w----   1 synflood tty      136,   0 Oct  5 01:54 0
crw--w----   1 synflood tty      136,   1 Oct  5 01:54 1
but who or w only shows the users at the VT's not the PTY's

[synflood@ENDOR RPMS]$ w
  1:55am  up 49 min,  2 users,  load average: 0.10, 0.30,
0.47
USER     TTY      FROM              LOGIN@   IDLE   JCPU
PCPU  WHAT
root     tty1     -                 1:06am 20:09   0.12s
0.11s  -bash
synflood tty2     -                 1:06am 47:26  47.45s
0.01s  startx

Any comment please e-mail me for more details..

Comment 1 Preston Brown 2000-01-14 02:55:59 UTC
these terminals need to be explicitly told to make utmp entries.  For instance,
on gnome-terminal, do

gnome-terminal --utmp