Bug 1895169

Summary: VM Template does not properly manage Mount Windows guest tools check box during VM creation
Product: OpenShift Container Platform Reporter: Chandler Wilkerson <cwilkers>
Component: Console Kubevirt PluginAssignee: Gilad Lekner <glekner>
Status: CLOSED ERRATA QA Contact: Guohua Ouyang <gouyang>
Severity: medium Docs Contact:
Priority: medium    
Version: 4.5CC: aos-bugs, cnv-qe-bugs, eparis, fdeutsch, glekner, gouyang, phbailey, rawagner, ycui, yzamir
Target Milestone: ---   
Target Release: 4.7.0   
Hardware: Unspecified   
OS: Unspecified   
Whiteboard:
Fixed In Version: Doc Type: If docs needed, set a value
Doc Text:
Story Points: ---
Clone Of: Environment:
Last Closed: 2021-02-24 15:31:24 UTC Type: Bug
Regression: --- Mount Type: ---
Documentation: --- CRM:
Verified Versions: Category: ---
oVirt Team: --- RHEL 7.3 requirements from Atomic Host:
Cloudforms Team: --- Target Upstream Version:

Description Chandler Wilkerson 2020-11-05 22:42:42 UTC
Description of problem:
Creation of VM from template with "Mount Windows guest tools" checkbox unchecked yields VM with "Mount Windows guest tools" checkbox checked.

Version-Release number of selected component (if applicable):
CNV 2.5.0
OCP 4.6
iib release tag 21980

How reproducible:
Always

Steps to Reproduce:
1. Create Template for Windows VMs
2. Deselect "Mount Windows guest tools" checkbox on first page
3. Create new VM from above template.

Actual results:
Mount Windows guest tools is checked in the new VM

Expected results:
Mount Windows guest tools should not be checked.

Additional info:

Comment 1 Yaacov Zamir 2020-11-23 05:46:26 UTC
Rastislav hi,

The create VM from template was redesigned fixing lots of issues, I think this one was addressed too,
When creating a VM from template in the new flow, user will get the template "as is" without changes (e.g. no guest agent disk, cloudinit changes, ...), Rastislav am I correct ?

Comment 2 Rastislav Wagner 2020-11-23 07:31:42 UTC
@yzamir@redhat.com no, we still mount the guest agent (user have to go to advanced wizard if he doesnt want it mounted).

Bug is still probably there, I didnt change much in advanced wizard.

Comment 3 Yaacov Zamir 2020-11-27 06:37:33 UTC
> Bug is still probably there,
ack

Comment 4 Chandler Wilkerson 2020-11-30 14:30:40 UTC
I just confirmed bug is still there in OpenShift Virtualization 2.5.1

Comment 6 Yaacov Zamir 2020-12-30 07:47:31 UTC
Note:
When fixing this bug look at this other bugs related to storage not using data available in the template to create storage in VM:

https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=1911382 - source volumeMode (Block) and target volumeMode (Filesystem) do not match" shows in VM Error
https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=1895169 - VM Template does not properly manage Mount Windows guest tools check box during VM creation (assigned Philip)
https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=1911418 -  The target storage class name is not displayed if default storage class is used (assigned Gilad)

Comment 10 errata-xmlrpc 2021-02-24 15:31:24 UTC
Since the problem described in this bug report should be
resolved in a recent advisory, it has been closed with a
resolution of ERRATA.

For information on the advisory (Moderate: OpenShift Container Platform 4.7.0 security, bug fix, and enhancement update), and where to find the updated
files, follow the link below.

If the solution does not work for you, open a new bug report.

https://access.redhat.com/errata/RHSA-2020:5633