Bug 492240

Summary: [nouveau] Unreadable display with wrong colors when modesetting is enabled
Product: [Fedora] Fedora Reporter: Stewart Adam <s.adam>
Component: xorg-x11-drv-nouveauAssignee: Ben Skeggs <bskeggs>
Status: CLOSED CURRENTRELEASE QA Contact: Fedora Extras Quality Assurance <extras-qa>
Severity: medium Docs Contact:
Priority: medium    
Version: rawhideCC: airlied, ajax, bskeggs, jsmith.fedora, parag.lkml
Target Milestone: ---   
Target Release: ---   
Hardware: All   
OS: Linux   
Whiteboard:
Fixed In Version: Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Story Points: ---
Clone Of: Environment:
Last Closed: 2009-04-15 20:27:21 EDT Type: ---
Regression: --- Mount Type: ---
Documentation: --- CRM:
Verified Versions: Category: ---
oVirt Team: --- RHEL 7.3 requirements from Atomic Host:
Attachments:
Description Flags
GDM login screen with nouveau.modesetting=1
none
Plymouth boot splash screen with nouveau.modesetting=1
none
Kernel complaining about nouveau.modeset being unknown
none
Bad colors with nouveau.modeset=1
none
Bad colors with nouveau.modeset=1, zoomed in
none
/var/log/messages with nouveau.modeset=1 and drm.debug=1
none
/var/log/messages with nouveau.modeset=1 and drm.debug=1 (gzipped) none

Description Stewart Adam 2009-03-25 23:07:55 EDT
Created attachment 336737 [details]
GDM login screen with nouveau.modesetting=1

Description of problem:
When enabling kernel mode settings, the display is mostly unreadable and the colors are wrong.

Version-Release number of selected component (if applicable):
Fedora Test Day 2009-03-25 Live CD

How reproducible:
Always

Steps to Reproduce:
1. Boot with nouveau.modesetting=1
  
Actual results:
Display is mostly unreadable, colors wrong

Expected results:
Normal display output

Additional info:
See attached pictures
Comment 1 Stewart Adam 2009-03-25 23:08:56 EDT
Created attachment 336738 [details]
Plymouth boot splash screen with nouveau.modesetting=1
Comment 2 Ben Skeggs 2009-03-25 23:23:07 EDT
Are you able to boot with "nouveau.modeset=1 drm.debug=1" and attach the resulting /var/log/messages to this bug?
Comment 3 Stewart Adam 2009-03-26 00:00:32 EDT
Will do tomorrow - thanks for the quick reply!
Comment 4 Jared Smith 2009-03-26 11:12:38 EDT
I'm seeing the same thing on a GeForce 8600M GT (rev a1) on a Macbook Pro.  I'll attach three photos (of poor quality, unfortunately) showing what I'm seeing.

In short, I don't see the plymouth boot, and the colors are all wrong once X comes up.

I too will try with "nouveau.modeset=1 drm.debug=1" and attach the
resulting /var/log/messages.
Comment 5 Jared Smith 2009-03-26 11:14:13 EDT
Created attachment 336823 [details]
Kernel complaining about nouveau.modeset being unknown

The kernel complains that this is an unkown boot option, but apparently sees it OK anyway.
Comment 6 Jared Smith 2009-03-26 11:21:10 EDT
Created attachment 336827 [details]
Bad colors with nouveau.modeset=1

This photo shows the bad colors in X with the noueveau.modeset=1 kernel command-line option.
Comment 7 Jared Smith 2009-03-26 11:22:12 EDT
Created attachment 336829 [details]
Bad colors with nouveau.modeset=1, zoomed in

In this photo, I zoomed in a bit so you could see that you can barely make out the text and icons on the screen, and that it isn't just random colors.
Comment 8 Jared Smith 2009-03-26 18:38:50 EDT
Created attachment 336923 [details]
/var/log/messages with nouveau.modeset=1 and drm.debug=1

Here is my /var/log/messages file after booting with both nouveau.modeset=1 and drm.debug=1 on the kernel command line.
Comment 9 Stewart Adam 2009-03-29 13:39:13 EDT
Created attachment 337177 [details]
/var/log/messages with nouveau.modeset=1 and drm.debug=1 (gzipped)

Here's my /var/log/messages file. I gzipped it since the original was huge (just over 12 MB)!
Comment 10 Ben Skeggs 2009-03-30 21:06:01 EDT
Thanks guys.  I'd be curious to know how things are now with kernel-2.6.29-21.fc11?  There's some changes in there that may possibly help.
Comment 11 Parag Warudkar 2009-04-12 13:19:31 EDT
F11 snapshot live cd works OK my 8600M GT Macbook Pro, the test day Live CD did not - please test.
Comment 12 Ben Skeggs 2009-04-12 22:16:09 EDT
(In reply to comment #11)
> F11 snapshot live cd works OK my 8600M GT Macbook Pro, the test day Live CD did
> not - please test.  
Sweet, I'd say this issue is likely resolved then.  Though, I'll wait to hear from the reporter before closing.  Thanks!
Comment 13 Stewart Adam 2009-04-12 23:50:05 EDT
I'll try to test this on Wednesday and let you know how it goes.
Comment 14 Jared Smith 2009-04-15 11:52:22 EDT
The kernel/xorg drivers in F11 snapshot 1 LiveCD work great with nouveau.modeset=1 set on  the kernel command-line. 

A big hats off to all who helped get this fixed!
Comment 15 Ben Skeggs 2009-04-15 20:27:21 EDT
Excellent, thanks!
Comment 16 Stewart Adam 2009-04-15 21:44:03 EDT
Yup, works here to with the UEFI test day live image. Thanks for the quick fix!