Bug 492511

Summary: [nouveau] fails to start with 1411: No valid modes
Product: [Fedora] Fedora Reporter: Mark D <exien.ow>
Component: xorg-x11-drv-nouveauAssignee: Ben Skeggs <bskeggs>
Status: CLOSED ERRATA QA Contact: Fedora Extras Quality Assurance <extras-qa>
Severity: high Docs Contact:
Priority: high    
Version: 11CC: airlied, ajax, awilliam, bskeggs
Target Milestone: ---   
Target Release: ---   
Hardware: x86_64   
OS: Linux   
Fixed In Version: Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Story Points: ---
Clone Of: Environment:
Last Closed: 2009-10-15 20:24:15 EDT Type: ---
Regression: --- Mount Type: ---
Documentation: --- CRM:
Verified Versions: Category: ---
oVirt Team: --- RHEL 7.3 requirements from Atomic Host:
Cloudforms Team: ---
Description Flags
Xorg.0.log none

Description Mark D 2009-03-27 01:24:28 EDT
Created attachment 336951 [details]

Description of problem:
X fails to start with nouveau enabled.

Version-Release number of selected component (if applicable):

How reproducible:

Steps to Reproduce:
1.Insert x86_64 live cd from https://fedoraproject.org/wiki/QA/Test_Days/2009-03-26
2. Wait for linux to boot, watch progress bar reach 100%
3. System does not load, screen stays black. Must switch to terminal to login and view logs
Actual results:
No Xorg

Expected results:
Xorg to load

Additional info:
Hardware works fine with nvidia driver.
Comment 1 Adam Williamson 2009-03-27 17:32:32 EDT
Info from test day wiki:

GeForce 7600 GS [10de:02e1] (rev a2) 

reporter, what monitor(s) do you have connected to the system, connected via which output(s)? The log indicates the driver can't find any connected display. thanks!

Fedora Bugzappers volunteer triage team
Comment 2 Mark D 2009-03-28 16:03:30 EDT
I'm using an Apple 23" Cinema Display using the DVI output.

I used the test day live cd to try to run nouveau, but I have gentoo installed on the same hardware (that I use everyday), using x11-drivers/nvidia-drivers-180.29 running at 1920x1200 resolution. HorizSync: 28-96, & VertRefresh: 43-60

To get the same hardware working with the nv driver, I have to add the following to my xorg.conf Monitor section:
 Modeline	    "1920x1200" 155.0 1920 1984 2016 2144 1200 1203 1206 1212 -HSync +Vsync
Comment 3 Adam Williamson 2009-03-30 15:43:52 EDT
Thanks, I think that should be enough info - Ben will ask if there's more that he needs.

Fedora Bugzappers volunteer triage team
Comment 4 Ben Skeggs 2009-04-03 01:47:24 EDT
Are you able to install the NVIDIA binary driver and get a trace of how it initialises your card and email it to mmio.dumps@gmail.com?  A quick howto:

mount -t debugfs debugfs /sys/kernel/debug
echo 4096 > /sys/kernel/debug/tracing/buffer_size_kb
echo mmiotrace > /sys/kernel/debug/tracing/current_tracer
modprobe nvidia
cat /sys/kernel/debug/tracing/trace_pipe > ~/nvidia.kmmio

There's a bit more information at http://nouveau.freedesktop.org/wiki/MmioTrace also.

Comment 5 Mark D 2009-04-04 20:26:34 EDT
My system didn't have /sys/kernel/debug/tracing/buffer_size_kb so I skipped that step (let me know if that's imperative).

Another concern is that /var/log/messages said:
Apr  4 17:00:55 zeus mmiotrace has lost events.

mmiotrace mailed.
Comment 6 Ben Skeggs 2009-04-07 06:12:44 EDT
Hey, thanks for posting the dumps.  Stuart Bennett (malc0 on irc) has some patches he think may help, I've packaged them at: http://koji.fedoraproject.org/scratch/bskeggs/task_1282023/

Can you give this a shot and report what you see?  Thanks.
Comment 7 Mark D 2009-04-11 02:22:34 EDT
Tested and same result as before, X does not initialize with no valid modes.

Xorg.0.log: http://pastebin.ca/1388658
Comment 8 Bug Zapper 2009-06-09 08:43:23 EDT
This bug appears to have been reported against 'rawhide' during the Fedora 11 development cycle.
Changing version to '11'.

More information and reason for this action is here:
Comment 9 Mark D 2009-10-15 20:24:15 EDT
Tested with rawhide on Oct 13, 2009, and this bug was no longer present. Closing.
Comment 10 Adam Williamson 2009-10-16 15:50:22 EDT
is it still present in current F11?

Fedora Bugzappers volunteer triage team
Comment 11 Mark D 2009-10-17 14:01:32 EDT
I just tested and this error is not present in Fedora 11.
Comment 12 Adam Williamson 2009-10-17 14:15:34 EDT
great, thanks.

Fedora Bugzappers volunteer triage team