Bug 681220

Summary: Starting of a virtual machine ends with qemu-kvm: /builddir/build/BUILD/qemu-kvm-0.14.0/qemu-kvm.c:1724: kvm_mutex_unlock: Assertion `!cpu_single_env' failed.
Product: [Fedora] Fedora Reporter: Matěj Cepl <mcepl>
Component: qemuAssignee: Justin M. Forbes <jforbes>
Status: CLOSED ERRATA QA Contact: Fedora Extras Quality Assurance <extras-qa>
Severity: high Docs Contact:
Priority: unspecified    
Version: rawhideCC: amit.shah, belegdol, berrange, clalance, dwmw2, ehabkost, extras-orphan, gcosta, ipilcher, itamar, jaswinder, jforbes, jlmagee, knoel, markmc, mcl, mgrepl, ondrejj, psj, quintela, scottt.tw, virt-maint
Target Milestone: ---Keywords: Patch, Triaged
Target Release: ---   
Hardware: Unspecified   
OS: Unspecified   
Whiteboard:
Fixed In Version: qemu-0.14.0-4.fc15 Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Story Points: ---
Clone Of: Environment:
Last Closed: 2011-03-23 01:02:28 EDT Type: ---
Regression: --- Mount Type: ---
Documentation: --- CRM:
Verified Versions: Category: ---
oVirt Team: --- RHEL 7.3 requirements from Atomic Host:
Cloudforms Team: ---
Attachments:
Description Flags
/var/log/libvirt/qemu/tikanga.log
none
output of virsh dumpxml tikanga none

Description Matěj Cepl 2011-03-01 08:44:00 EST
Created attachment 481618 [details]
/var/log/libvirt/qemu/tikanga.log

Description of problem:
When running RHEL-5 VM in the Rawhide KVM, I get the attached log and there is no VM running anymore.

Version-Release number of selected component (if applicable):
qemu-kvm-0.14.0-0.1.201102107aa8c46.fc16.x86_64
2.6.38-0.rc6.git6.1.fc15.x86_64

How reproducible:
2 out of 2
  
Actual results:
no machine running

Expected results:
maching running
Comment 1 Matěj Cepl 2011-03-01 08:44:36 EST
Created attachment 481619 [details]
output of virsh dumpxml tikanga
Comment 2 Matěj Cepl 2011-03-01 09:54:03 EST
Patch is available in http://patchwork.ozlabs.org/patch/84704/
Comment 3 Julian Sikorski 2011-03-04 16:55:29 EST
*** Bug 676946 has been marked as a duplicate of this bug. ***
Comment 4 Julian Sikorski 2011-03-04 16:56:38 EST
https://koji.fedoraproject.org/koji/getfile?taskID=2885630&name=build.log
qemu does not build with that patch applied.
Comment 5 Ian Pilcher 2011-03-07 12:02:17 EST
The package does build if "--with x86only" is added to the rpmbuild command.
I'm not familiar with the qemu build process, so I can't say whether this is
just a build process issue or a more fundamental problem.
Comment 6 Ian Pilcher 2011-03-07 17:19:55 EST
*** Bug 677169 has been marked as a duplicate of this bug. ***
Comment 7 Ian Pilcher 2011-03-14 23:22:58 EDT
I am able to build the full set of qemu packages with this patchset:

  http://permalink.gmane.org/gmane.linux.redhat.fedora.virtualization/998

SPICE is working with a Windows 7 guest.
Comment 8 Fedora Update System 2011-03-17 11:40:15 EDT
qemu-0.14.0-3.fc15 has been submitted as an update for Fedora 15.
https://admin.fedoraproject.org/updates/qemu-0.14.0-3.fc15
Comment 9 Mark Chandler 2011-03-17 20:21:57 EDT
Using qemu-0.14.0-3 from the fedora-virt-preview repo on F14.
Loading the QXL (0.6.1) drivers onto an XP VM still crashes qemu-kvm with the following message in the VM's log:
"qemu-kvm: /builddir/build/BUILD/qemu-kvm-0.14.0/qemu-kvm.c:1724: kvm_mutex_unlock: Assertion `!cpu_single_env' failed."
Comment 10 Fedora Update System 2011-03-18 11:20:14 EDT
qemu-0.14.0-4.fc15 has been submitted as an update for Fedora 15.
https://admin.fedoraproject.org/updates/qemu-0.14.0-4.fc15
Comment 11 Mark Chandler 2011-03-19 02:36:40 EDT
Works for me now. Windows XP SP3 VM loads the 0.6.1 drivers without crashing.
Comment 12 Julian Sikorski 2011-03-19 06:52:22 EDT
Win 7 Pro works as well - I am testing using the packages from virt-preview repo.
Comment 13 Fedora Update System 2011-03-23 01:02:20 EDT
qemu-0.14.0-4.fc15 has been pushed to the Fedora 15 stable repository.  If problems still persist, please make note of it in this bug report.