Bug 734142

Summary: System hangs without nomodeset (ati radeon xpress 200M)
Product: [Fedora] Fedora Reporter: Slobodan Sredojevic <sredojevics>
Component: kernelAssignee: Kernel Maintainer List <kernel-maint>
Status: CLOSED NEXTRELEASE QA Contact: Fedora Extras Quality Assurance <extras-qa>
Severity: unspecified Docs Contact:
Priority: unspecified    
Version: 15CC: gansalmon, itamar, jonathan, kernel-maint, madhu.chinakonda
Target Milestone: ---   
Target Release: ---   
Hardware: Unspecified   
OS: Unspecified   
Whiteboard:
Fixed In Version: Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Story Points: ---
Clone Of: Environment:
Last Closed: 2011-10-07 17:28:40 UTC Type: ---
Regression: --- Mount Type: ---
Documentation: --- CRM:
Verified Versions: Category: ---
oVirt Team: --- RHEL 7.3 requirements from Atomic Host:
Cloudforms Team: ---
Attachments:
Description Flags
dmesg none

Description Slobodan Sredojevic 2011-08-29 14:39:15 UTC
Created attachment 520412 [details]
dmesg

I can't boot neither one of F15/F16alpha livecds as it hangs (and sometimes restarts pc). But if I pass nomodeset to the kernel parameter line (or choose basic video from livecd media menu) it boots but only in gnome-shell's failsafe mode. Tried pci=nomsi as solution from some other bug reports but with no success.

lspci -vv

01:05.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RS400 [Radeon Xpress 200] (prog-if 00 [VGA controller])
	Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device 81c8
	Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx-
	Status: Cap+ 66MHz+ UDF- FastB2B+ ParErr- DEVSEL=medium >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR- INTx-
	Latency: 64 (2000ns min), Cache Line Size: 32 bytes
	Interrupt: pin A routed to IRQ 17
	Region 0: Memory at d8000000 (32-bit, prefetchable) [size=128M]
	Region 1: I/O ports at ee00 [size=256]
	Region 2: Memory at fddf0000 (32-bit, non-prefetchable) [size=64K]
	[virtual] Expansion ROM at fdd00000 [disabled] [size=128K]
	Capabilities: [50] Power Management version 2
		Flags: PMEClk- DSI- D1+ D2+ AuxCurrent=0mA PME(D0-,D1-,D2-,D3hot-,D3cold-)
		Status: D0 NoSoftRst- PME-Enable- DSel=0 DScale=0 PME-
	Capabilities: [80] MSI: Enable- Count=1/1 Maskable- 64bit-
		Address: 00000000  Data: 0000
	Kernel modules: radeon

Comment 1 Slobodan Sredojevic 2011-10-06 22:50:29 UTC
I can't see this is happening with F16 beta as live media booted fine with no additional parameters needed, gnome-shell started fine, had no single crash or freeze in livecd mode. Installed and updated system (updates-testing enabled) works fine too.

For the record, system that had problems was asus pundit p1-ph1
http://www.asus.com/Barebone_PC/P_Series_0811L/P1PH1/#specifications

So, seems fix came between F16alpha and F16beta.

Comment 2 Dave Jones 2011-10-07 17:28:40 UTC
thanks for testing f16.
We'll be rebasing f15 to the same kernel as 16 after it has been released, so if the fix is there, we'll inherit it.