Bug 80249

Summary: keyboard layout switcher hot key doesn't work reliably
Product: [Retired] Red Hat Public Beta Reporter: Alexandre Oliva <aoliva>
Component: gnome-appletsAssignee: Mark McLoughlin <markmc>
Status: CLOSED RAWHIDE QA Contact: Mike McLean <mikem>
Severity: low Docs Contact:
Priority: medium    
Version: phoebeKeywords: Triaged
Target Milestone: ---   
Target Release: ---   
Hardware: i386   
OS: Linux   
Whiteboard:
Fixed In Version: Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Story Points: ---
Clone Of: Environment:
Last Closed: 2003-01-23 14:57:30 UTC Type: ---
Regression: --- Mount Type: ---
Documentation: --- CRM:
Verified Versions: Category: ---
oVirt Team: --- RHEL 7.3 requirements from Atomic Host:
Cloudforms Team: --- Target Upstream Version:
Bug Depends On:    
Bug Blocks: 79579    

Description Alexandre Oliva 2002-12-23 09:48:08 UTC
From Bugzilla Helper:
User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.2.1) Gecko/20021218

Description of problem:
If you choose Mod1-Shift_L (the default) as the keyboard layout switch hotkey,
it only switches the keyboard layout if you hold alt, press left shift, release
shift and then release alt.  If you release alt before shift, it seems to revert
to the original state.  Is this intentional, just to avoid accidental switching? 

Version-Release number of selected component (if applicable):


How reproducible:
Always

Steps to Reproduce:
1.Press Alt and hold
2.Press shift
3.Release Alt


Actual Results:  Keyboard layout is unchanged.

Expected Results:  I'd expect it to change.

Additional info:

I can see that this may well be a feature, but it can be annoying if you release
both keys almost at the same time.  It could try to time the events to avoid
unintended changes, e.g., if the time between the pressing of the second key and
the releasing either key is larger than the interval between the pressing of
both keys, then it's an intended layout switch.  This helps avoid pressing the
shift right before releasing the alt when a layout switch is not intended.

Comment 1 Havoc Pennington 2002-12-23 16:01:03 UTC
This should at least be copied upstream to bugzilla.gnome.org

Also, if you use the keyswitcher applet - could you try some of the 
others on the internet, such as http://gswitchit.sourceforge.net/
and see if we should use those instead?

Comment 2 Alexandre Oliva 2002-12-25 22:10:34 UTC
http://bugzilla.gnome.org/show_bug.cgi?id=101960

Comment 3 Havoc Pennington 2003-01-14 20:47:31 UTC
This applet seems to lack upstream love.

I have no idea if this is a bug or intentional...

Comment 4 Alexandre Oliva 2003-01-23 14:57:30 UTC
Fixed in phoebe2.