Bug 817324

Summary: Brightness keys have no effect on Asus K53S (specifically K53SD-SX132V)
Product: [Fedora] Fedora Reporter: Chris G <cgoerner>
Component: kernelAssignee: Kernel Maintainer List <kernel-maint>
Status: CLOSED INSUFFICIENT_DATA QA Contact: Fedora Extras Quality Assurance <extras-qa>
Severity: medium Docs Contact:
Priority: unspecified    
Version: 17CC: gansalmon, itamar, jforbes, jonathan, kernel-maint, madhu.chinakonda
Target Milestone: ---   
Target Release: ---   
Hardware: x86_64   
OS: Linux   
Whiteboard: first=3.3.4 brightness hotkeys
Fixed In Version: Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Story Points: ---
Clone Of: Environment:
Last Closed: 2013-01-02 08:15:47 EST Type: Bug
Regression: --- Mount Type: ---
Documentation: --- CRM:
Verified Versions: Category: ---
oVirt Team: --- RHEL 7.3 requirements from Atomic Host:
Cloudforms Team: ---
Attachments:
Description Flags
Xorg log file none

Description Chris G 2012-04-29 00:56:31 EDT
Created attachment 581013 [details]
Xorg log file

Description of problem:
Pressing the brightness keys (Fn+F5 and Fn+F6) does not change the brightness of the screen, and the on-screen-notification is not displayed.

Running acpi_listen while pressing the brightness keys displays no output.

Echoing a value to /sys/class/backlight/acpi_video0/brightness changes the brightness successfully.  Also, the "System Settings -> Brightness and Lock" panel works as expected, although these two methods appear to work independently of each other.


Version-Release number of selected component (if applicable):


How reproducible:
Always

Steps to Reproduce:
1. Press Fn+F5 or Fn+F6
2.
3.
  
Actual results:
No action

Expected results:
On-screen-notification displayed and screen brightness changed.

Additional info:
This is a fresh installation of Fedora 17 Beta, installed via the netinstall ISO on 29/4/2112.
Linux biscuit 3.3.4-1.fc17.x86_64 #1 SMP Fri Apr 27 18:39:03 UTC 2012 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux

The same behaviour has also been observed on Ubuntu 12.04.

The only change I have made is to remove the the nouveau driver by uninstalling the rpm and remaking the initrd file.  So only the i915 driver is in use. This was done in an attempt to resolve the problem, but had no effect.

I have also tried the following kernel parameters: acpi_backlight=vendor acpi_osi=Linux xdriver=intel

lspci output for the VGA adapter is:

00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller (rev 09) (prog-if 00 [VGA controller])
	Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device 1652
	Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 51
	Memory at dc400000 (64-bit, non-prefetchable) [size=4M]
	Memory at b0000000 (64-bit, prefetchable) [size=256M]
	I/O ports at e000 [size=64]
	Expansion ROM at <unassigned> [disabled]
	Capabilities: [90] MSI: Enable+ Count=1/1 Maskable- 64bit-
	Capabilities: [d0] Power Management version 2
	Capabilities: [a4] PCI Advanced Features
	Kernel driver in use: i915
Comment 1 Justin M. Forbes 2012-12-07 11:40:08 EST
Is this still an issue with 3.6.9 kernels?