Bug 89936

Summary: Odd clipping in 3D OpenGL Games
Product: [Retired] Red Hat Linux Reporter: Avtar Raikmo <a_raikmo>
Component: MesaAssignee: Mike A. Harris <mharris>
Status: CLOSED WONTFIX QA Contact: Jay Turner <jturner>
Severity: medium Docs Contact:
Priority: medium    
Version: 9CC: srevivo
Target Milestone: ---Keywords: MoveUpstream
Target Release: ---   
Hardware: i586   
OS: Linux   
Fixed In Version: Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Story Points: ---
Clone Of: Environment:
Last Closed: 2003-07-17 06:40:03 EDT Type: ---
Regression: --- Mount Type: ---
Documentation: --- CRM:
Verified Versions: Category: ---
oVirt Team: --- RHEL 7.3 requirements from Atomic Host:
Cloudforms Team: ---

Description Avtar Raikmo 2003-04-29 19:20:57 EDT
From Bugzilla Helper:
User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.2.1) Gecko/20030225

Description of problem:
I have an odd problem with Mesa 4.0.4, RedHat 8.0 worked fine, games rendered

With RedHat 9.0, mesa 4.0.4, Ati Mobility 128 using the r128 driver, I see
shadows and decals, such as blood, through walls and around corners. The decal
rendered image is overlayed over all other images, thus if I kill someone in a
room in Quake3, when I leave the room, their shadow and blood splatter is
visible outside drawn on the outer wall.

It seems that either the Z-buffer is not correctly working on depth or the
clipping is not happening correctly, but this problem was not evident in RedHat 8.0

Any suggestions??

Version-Release number of selected component (if applicable):

How reproducible:

Steps to Reproduce:
1.Using an Ati Mobility M3 128, 8 Meg card, start Quake3 or RTCW
2.Shoot and kill someone or stand in a room, surrounded by walls
3.Watch as the shadows of your opponents, gives away their position long before
they come into view, as you can see the shadow through the walls.

Actual Results:  See shadows through walls, bad clips.

Expected Results:  Shadows and decals should have been clipped away so that the
I could not see the opponent coming around the corner.

Additional info:

System: Dell Insprion 5000e, 384 Meg Ram, P3 750, Ati Rage Mobility M3 128, 8
meg card.
Comment 1 Mike A. Harris 2003-05-26 10:56:49 EDT
Please report this problem directly to the Mesa3D project upstream or
the dri-devel mailing list.  You can also file it in XFree86 bugzilla if
you wish, and I will track the upstream progress on this problem and
consider including any fixes they make.

If you'd like me to track the upstream bug report, include the URL here
after filing the bug:  http://bugs.xfree86.org

Comment 2 Avtar Raikmo 2003-05-26 12:07:09 EDT
I passed the information on to Mesa mailing list, but they said it was a driver 
problem. I have a work around however, if I install Red Hat 8.0, keep the 
rage128 driver and modules, using them in Red Hat 9.0 is fine. And the clipping 
problem is no longer evident.

So that would suggest that it is indeed a driver problem.
Comment 3 Mike A. Harris 2003-07-17 06:40:03 EDT
There's no URL to link to for me to track upstream progress on this, so I'm
unable to track it.  Presumeably the DRI project should be notified via
sending a bug report to the URL provided above in XFree86 bugzilla.

Closing report as WONTFIX, but feel free to add a URL to your XFree86.org
bug report and reopen if you'd like it tracked upstream still.