Bug 1149 - esd fails to start during Gnome/Enlightenment startup
Summary: esd fails to start during Gnome/Enlightenment startup
Keywords:
Status: CLOSED DEFERRED
Alias: None
Product: Red Hat Linux
Classification: Retired
Component: esound
Version: 6.0
Hardware: i386
OS: Linux
medium
medium
Target Milestone: ---
Assignee: Michael Fulbright
QA Contact:
URL:
Whiteboard:
Depends On:
Blocks:
TreeView+ depends on / blocked
 
Reported: 1999-02-13 18:12 UTC by Chris Runge
Modified: 2008-05-01 15:37 UTC (History)
0 users

Fixed In Version:
Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Clone Of:
Environment:
Last Closed: 1999-03-18 15:59:19 UTC


Attachments (Terms of Use)

Description Chris Runge 1999-02-13 18:12:59 UTC
Red Hat 5.8 {beta 1)

I install the beta 1 with Gnome, create a normal user, login
as that user and do a startx.

Enlightenment and GNOME starts but there is no sound as the
esound daemon (esd)  has not started.  Trying to start this
daemon as the user gives an error; it must be started as
root.

(Note: prior to installing beta 1 and playing with Gnome and
Enlightenment esd started automatically without a problem)

Comment 1 Dale Lovelace 1999-02-23 19:33:59 UTC
/dev/dsp has permissions:

crw-------   1 root     root      14,   3 May  5  1998 /dev/dsp

so a normal user can't start ESD. Changing these to 666 fixes the
problem. Don't know how they should be by default.

Comment 2 Michael Fulbright 1999-03-18 15:59:59 UTC
This is due to a problem with the user console pam configuration
and the way gdm sets the DISPLAY variable.

This is being corrected.


Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.