Bug 124378 - USB Mouse Hangs Randomly
USB Mouse Hangs Randomly
Status: CLOSED NEXTRELEASE
Product: Fedora
Classification: Fedora
Component: kernel (Show other bugs)
2
i686 Linux
medium Severity medium
: ---
: ---
Assigned To: Pete Zaitcev
:
: 125443 (view as bug list)
Depends On:
Blocks:
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2004-05-25 23:32 EDT by George
Modified: 2007-11-30 17:10 EST (History)
6 users (show)

See Also:
Fixed In Version:
Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Story Points: ---
Clone Of:
Environment:
Last Closed: 2005-04-16 02:08:45 EDT
Type: ---
Regression: ---
Mount Type: ---
Documentation: ---
CRM:
Verified Versions:
Category: ---
oVirt Team: ---
RHEL 7.3 requirements from Atomic Host:
Cloudforms Team: ---


Attachments (Terms of Use)

  None (edit)
Description George 2004-05-25 23:32:16 EDT
From Bugzilla Helper:
User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.6)
Gecko/20040515 Firefox/0.8

Description of problem:
This problem originally surfaced under a standard install of FC1
(though now, it occurs under FC2).  At completely random times, the
USB mouse would hang and the red optical light on the bottom would go
off.  Sometimes this would occur after days of being on or after a few
minutes.  Unplugging it and plugging it back in would cause it to be
redetected and would work fine, at which point, after 5 minutes or 5
hours it would do so again.  I haven't been able to find any
correlation between other programs running or the like.  Also,
switching to a terminal session and stopping and restarting the GPM
service does nothing, either.  Additionally, under FC1, once the mouse
had hung and I'd switched to a terminal session, the following error
would be echoed to the command line at 3-5 second intervals:

usb-uhci.c: interrupt, status 3, frame# xxx

This would continue even after I logged completely out to a shell
prompt.  Legacy USB support has been disabled in the BIOS.  FC2
doesn't display this error message, but the behavior is the same. 
After unplugging and plugging the mouse back in, the following lines
are present in /var/log/messages:

kernel: usb 3-2: USB disconnect, address 5
kernel: usb 3-2: new low speed USB device using address 6
kernel: input: USB HID v1.10 Mouse [Microsoft 5-button Mouse...) on
usb-0000:00:1d.1-2

I haven't been able to find much information on a bug similar to this,
though some people on message boards have reported similar behavior
with USB mice and keyboards (I use a PS/2, and haven't had any issues)


Version-Release number of selected component (if applicable):
kernel-2.6.5

How reproducible:
Sometimes

Steps to Reproduce:
No pattern to the problem - can happen at any time and after any
period (idle or working)

Actual Results:  Again, random.  But, when it occurs, the mouse ceases
to respond until unplugged and reinsterted.

Expected Results:  Mouse shouldn't hang.

Additional info:

Hardware I'm using:
  MSI Neo-2 motherboard
  P4 3.06 GHz
  i875 Chipset
  Intel ICH5/ICH5R USB Controller
  Microsoft USB Intellimouse Explorer (not wireless)
Comment 1 Alexander Kain 2004-05-25 23:53:13 EDT
This happens to me too on a Dell Inspiron 8200. I ran FC1 for months
without this problem but now at erratic times the mouse would go off
and /var/log/messages would be filled with 

May 25 20:46:59 localhost kernel: usb 1-1: can't set config #1, error -84
May 25 20:47:00 localhost kernel: usb 1-1: new low speed USB device
using address 34
May 25 20:47:00 localhost kernel: usb 1-1: can't set config #1, error -84
May 25 20:47:00 localhost kernel: usb 1-1: new low speed USB device
using address 35
May 25 20:47:00 localhost kernel: usb 1-1: can't set config #1, error -84
May 25 20:47:01 localhost kernel: usb 1-1: new low speed USB device
using address 36
May 25 20:47:01 localhost kernel: usb 1-1: can't set config #1, error -84
May 25 20:47:02 localhost kernel: usb 1-1: new low speed USB device
using address 37
May 25 20:47:02 localhost kernel: usb 1-1: can't set config #1, error -84
May 25 20:47:03 localhost kernel: usb 1-1: new low speed USB device
using address 38

and so on. BUT, then it would turn on again by itself and the log
would reflect:

May 25 20:48:10 localhost kernel: usb 1-1: USB disconnect, address 52
May 25 20:48:12 localhost kernel: usb 1-1: new low speed USB device
using address 53
May 25 20:48:13 localhost kernel: input: USB HID v1.10 Mouse
[Microsoft Microsoft 3-Button Mouse with IntelliEye(TM)] on
usb-0000:00:1d.0-1
May 25 20:51:23 localhost kernel: spurious 8259A interrupt: IRQ7.
Comment 2 Pete Zaitcev 2004-05-26 04:40:18 EDT
Alexander, get your own bug. George
 a) had the same problem on 2.4
 b) does not have difficulty setting configs.
It should be obvious his problem has nothing in common.

BTW, George - please try a different mouse. As in, significantly
different. A Logitech or something.
Comment 3 George 2004-05-26 11:27:27 EDT
Have used a Logitech mouse with the same results.  A friend has the same
problem with different hardware and input devices (USB keyboard does
the same thing).  I've also tried enabling ACPI in the BIOS, but this
gives the same results.
Comment 4 George 2004-05-26 16:52:09 EDT
I meant to copy the /var/log/messages around the time the mouse would
hang:

May 26 14:17:21 cerebro gconfd (meathook-2519): GConf server is not in
use, shutting down.
May 26 14:17:21 cerebro gconfd (meathook-2519): Exiting
May 26 14:17:23 cerebro gconfd (meathook-2695): starting (version
2.6.0), pid 2695 user 'meathook'
May 26 14:17:23 cerebro gconfd (meathook-2695): Resolved address
"xml:readonly:/etc/gconf/gconf.xml.mandatory" to a read-only config
source at position 0
May 26 14:17:23 cerebro gconfd (meathook-2695): Resolved address
"xml:readwrite:/home/meathook/.gconf" to a writable config source at
position 1
May 26 14:17:23 cerebro gconfd (meathook-2695): Resolved address
"xml:readonly:/etc/gconf/gconf.xml.defaults" to a read-only config
source at position 2
May 26 14:18:37 cerebro kernel: usb 2-2: USB disconnect, address 3
May 26 14:18:39 cerebro kernel: usb 2-2: new low speed USB device
using address 4
May 26 14:18:39 cerebro kernel: input: USB HID v1.10 Mouse [Microsoft
Microsoft 5-Button Mouse with IntelliEye(TM)] on usb-0000:00:1d.0-2

Didn't know if it was relevant or not.
Comment 5 Richard Körber 2004-06-01 08:38:06 EDT
I can confirm this bug. I have installed FC2 final on a Dell machine.
The mouse randomly hangs. But instead of going dark, my optical mouse
 just goes bright for several seconds, before going to the darker idle
mode. Anyhow I have to reconnect the mouse in order to get it work
again. There are no related error messages on syslog.

This is a Dell optical wheel mouse (not wireless), which reports
itself as Logitech when connected. I have tried another Dell mouse of
the same kind. It seems to hang more rarely now (maybe once a day
instead of five times), but it still hangs.

Now, what's really interesting is that my machine also has an Intel
i865/875 chipset with an Intel 82801 (ICH5/ICH5R) USB controller. I
have found someone on fedoraforum.org who could also confirm this
issue, and also has this very same chipset.
Comment 6 Wagner T. Correa 2004-06-04 10:29:50 EDT
I'm  having the same problem with a Logitech optical wheel mouse, an
Intel i875 chipset, and a 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) USB controller.
Comment 7 Wagner T. Correa 2004-06-04 10:38:03 EDT
I've found a pretty consistent way to reproduce the bug on my machine.
Using gnome, if I press the alt key, left click on some window, and
move the window around for a few seconds, then the mouse will hang.
Comment 8 Wagner T. Correa 2004-06-15 07:04:52 EDT
The problem went away after I disabled legacy USB support in the BIOS.
Comment 9 Richard Körber 2004-06-21 06:54:41 EDT
Disabling the legacy USB works for me too... Nice workaround!
Comment 10 Sinan H 2004-08-12 08:17:42 EDT
*** Bug 125443 has been marked as a duplicate of this bug. ***
Comment 11 Michael Fischer 2004-08-23 15:13:16 EDT
I've had a long-standing related problem: Often when I boot and start
X, the mouse doesn't work.  The mouse cursor just sits there in the
center of the screen.  This has happened on several different Dell
computers with Logitech wheel mice, and with kernels dating back to
2.4 or before.  It used to be sporadic, only happening occasionally,
so when it did occur, a reboot generally fixed the problem.  But with
the latest kernel  (2.6.8-1.521) and FC2, the mouse fails almost every
time.  Sometimes unloading and reloading uhci_hcd fixes the problem,
but often this has to be repeated many times before the mouse works.

I just tried disabling the legacy USB in the BIOS, and the mouse
worked the first time!  Thanks for the suggestion!!!
Comment 12 C Grayce 2004-09-04 19:25:34 EDT
Very similar problem.  Hardware was from Dell, a Dimension 8300 about
1 year old.  Mouse is from Dell, optical wheelmouse.  System worked
fine under RH9, but after update to FC2 started flaking out
immediately.  Mouse just randomly hangs.  Keyboard still responds. 
Killing the X server with CTL-ALT-DEL and restarting it with startx
makes the mouse work again.
Comment 13 Phil Hale 2004-09-10 13:47:16 EDT
I have a Dell Precision 670 Workstation with the same problem (Intel
82801EB/ER USB Chipset) but I don't have a BIOS option to disable
Legacy USB support.  Any ideas on a work-a-round for this system.
Comment 14 Naoki 2004-11-22 01:21:31 EST
I've had the same problem since FC2 ( or before, memory fails me ).
And now with FC3 (2.6.9-1.678_FC3) it's still not dead.

Logitech MX500 mouse.

I also need to jump out of X and back into it to get the mouse going
again.
Comment 15 bart Mcfarling 2005-04-07 10:28:20 EDT
same probem  with FC3 and RHEL4 Dell Dimension 4600 other non dells dont seem to
have this problem around here. Logitech marble mouse USB.
Comment 16 Dave Jones 2005-04-16 02:08:45 EDT
Fedora Core 2 has now reached end of life, and no further updates will be
provided by Red Hat.  The Fedora legacy project will be producing further kernel
updates for security problems only.

If this bug has not been fixed in the latest Fedora Core 2 update kernel, please
try to reproduce it under Fedora Core 3, and reopen if necessary, changing the
product version accordingly.

Thank you.
Comment 17 Jerker Nyberg 2005-05-17 02:35:29 EDT
I have the same problem with Fedora Core 3 and Dell Dimension 4550. Logitech
optical USB mouse. Changing virtual terminals fixes the problem, until next hang. 

I can reproduce the bug by playing a game (Americas Army/Enemy Territories).
Play a few minutes and the mouse hangs.

Removing legacy USB emulation in BIOS, which I learned about here, seem to be a
workaround - thanks!

The version for this bug should be changed to FC3.
Comment 18 Chris Hall 2005-05-22 06:33:32 EDT
This bug still exists in FC3 kernel 2.6.11
USB mouse dies unexpecedly with no apparent reason after random periods of time
It does not appear to matter what application is running.
the macnines are via C3 epia
Changing the bios for legacy usb makes no difference.
If the mouse is detached and re inserted the mouse normaly re starts.
When the mouse stops the mouse light goes dull (Microsoft Optical)
Also tried a Labtec mouse same result.
stopping and starting the mouse driver makes no diff
Comment 19 Pete Zaitcev 2005-05-22 13:04:55 EDT
Chris, get your own bug if you're serious about tracking the problem
with the EPIA.

The rest of the Dell sufferers can also try kernel option "usb-handoff" now.
It tells the kernel to request the USB from the firmware early in the boot
process to get SMM out of the way.
Comment 20 Chris Hall 2005-05-24 22:27:43 EDT
Im not sure what you mean by get your own bug ?
I did not realise this was exclusivly a DELL list
Infact I think the first board mentioned on this list was MSI
While the problem is present on several epia machines I support I can also get
the same bug on an ASUS board. All using FC3 as I mentioned if you un plug the
mouse and plug it back in it comes good but only for a random amount of time.

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.