Bug 1316563 - rhel-guest-image 6.8 fail to access user data
rhel-guest-image 6.8 fail to access user data
Status: CLOSED CURRENTRELEASE
Product: Red Hat Enterprise Linux 6
Classification: Red Hat
Component: guest-images (Show other bugs)
6.8
Unspecified Unspecified
unspecified Severity high
: rc
: 6.8
Assigned To: Ryan Barry
Virtualization Bugs
:
Depends On:
Blocks:
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2016-03-10 08:36 EST by Ilanit Stein
Modified: 2017-01-04 21:42 EST (History)
4 users (show)

See Also:
Fixed In Version:
Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Story Points: ---
Clone Of:
Environment:
Last Closed: 2017-01-04 21:42:17 EST
Type: Bug
Regression: ---
Mount Type: ---
Documentation: ---
CRM:
Verified Versions:
Category: ---
oVirt Team: ---
RHEL 7.3 requirements from Atomic Host:
Cloudforms Team: ---


Attachments (Terms of Use)
rhel-guest-image guest 1st screen shot (27.42 KB, image/png)
2016-03-10 10:45 EST, Ilanit Stein
no flags Details
rhel-guest-image guest 2nd screen shot (27.56 KB, image/png)
2016-03-10 10:45 EST, Ilanit Stein
no flags Details
rhel-guest-image guest 3rd screen shot (37.07 KB, image/png)
2016-03-10 10:46 EST, Ilanit Stein
no flags Details

  None (edit)
Description Ilanit Stein 2016-03-10 08:36:03 EST
Description of problem:
rhel-guest-image-6.8-20160304.0.el6 fail to access user data:

When guest comes up, there are warning:
"Failed to mount /dev/fd0 when looking for user data"
"Failed accessing user data"
and when finally reach the login stage,
the user/password set in cloud-init do not work.

Version-Release number of selected component (if applicable):
rhel-guest-image-6.8-20160304.0.el6
rhevm 3.6.3-5 (3.6 GA)

How reproducible:
100%

Steps to Reproduce:
1. Install the rhel-guest-image-6.8-20160304.0.el6 rpm on rhevm machine.
2. Created an ovf zip file from the images + master directories.
3. Uploaded it with engine-image-uploader to export domain
4. Imported the template
5. Created a VM, added network interface.
6. Edit VM->Intial-run: Define user, password
7. Run the VM.

Additional info:
On same rhevm setup, same flow, for rhel-guest-image-6.7-20160301.1.x86_64,
there is no such a problem, and the user/password set in the cloud-init are applied on the guest, and login succeeds.
Comment 2 Ryan Barry 2016-03-10 08:51:12 EST
I'll take a look at this today. Possibly a cloud-init bug?

This works as expected when cloud-init data is passed from a metadata server, but I'll investigate.
Comment 3 Ilanit Stein 2016-03-10 10:45 EST
Created attachment 1134934 [details]
rhel-guest-image guest 1st screen shot
Comment 4 Ilanit Stein 2016-03-10 10:45 EST
Created attachment 1134935 [details]
rhel-guest-image guest 2nd screen shot
Comment 5 Ilanit Stein 2016-03-10 10:46 EST
Created attachment 1134936 [details]
rhel-guest-image guest 3rd screen shot
Comment 6 Ryan Barry 2016-03-10 12:02:56 EST
A very old version of cloud-init was present in the image.

There was a beta recompose, and the image needs to be rebuilt today. Release engineering is fixing the tag inheritance, and we should pull in the latest cloud-init. I'll verify that this works before handing the image over.
Comment 7 Ryan Barry 2016-03-10 14:37:11 EST
This is resolved in the latest image (20160310.0)
Comment 9 Ilanit Stein 2016-03-21 06:28:43 EDT
Moving need info to Sefi, as he tested it.
Comment 11 Wei Shi 2016-03-22 02:33:34 EDT
Change status to VERIFIED per c10

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.