Bug 133181 - Kudzu is unable to find NCR53c810 scsi controller
Kudzu is unable to find NCR53c810 scsi controller
Status: CLOSED RAWHIDE
Product: Fedora
Classification: Fedora
Component: kudzu (Show other bugs)
3
i386 Linux
medium Severity high
: ---
: ---
Assigned To: Bill Nottingham
David Lawrence
:
Depends On:
Blocks:
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2004-09-22 04:25 EDT by Leonid Kanter
Modified: 2014-03-16 22:48 EDT (History)
1 user (show)

See Also:
Fixed In Version:
Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Story Points: ---
Clone Of:
Environment:
Last Closed: 2004-09-22 16:30:09 EDT
Type: ---
Regression: ---
Mount Type: ---
Documentation: ---
CRM:
Verified Versions:
Category: ---
oVirt Team: ---
RHEL 7.3 requirements from Atomic Host:
Cloudforms Team: ---


Attachments (Terms of Use)

  None (edit)
Description Leonid Kanter 2004-09-22 04:25:44 EDT
Description of problem:

I inserted NCR53c810 scsi with scsi2 disk attached after after
successful installation fc3test2 on IDE disk. But kudzu did not detect
it. This device is present in both pcitable and modules.pcimap and it
was always successfully detected. If I insert module sym53c8xx
manually, it works ok. Record for /dev/sda appear in fstab.

Version-Release number of selected component (if applicable):

kudzu-1.1.89-1.i386.rpm

How reproducible:

always

Steps to Reproduce:
1. install fc3test2
2. insert ncr 53c8xx with some device (disk or cdrom)
3. boot
  
Actual results:

kudzu find nothing during system boot or if you run it later from console.

Expected results:

kudzu must find it, load module, create modules.conf entry and re-run
mkinitrd.
Comment 1 Bill Nottingham 2004-09-22 15:21:42 EDT
What does 'kudzu -p -b pci' say?
Comment 2 Leonid Kanter 2004-09-22 16:12:22 EDT
-
class: OTHER
bus: PCI
detached: 0
driver: unknown
desc: "Intel Corp.|82801DB/DBM (ICH4) SMBus Controller"
vendorId: 8086
deviceId: 24c3
subVendorId: 8086
subDeviceId: 24c2
pciType: 1
pcidom:    0
pcibus:  0
pcidev: 1f
pcifn:  3
-
class: OTHER
bus: PCI
detached: 0
driver: i8xx_tco
desc: "Intel Corp.|82801DB (ICH4) LPC Bridge"
vendorId: 8086
deviceId: 24c0
subVendorId: 0000
subDeviceId: 0000
pciType: 1
pcidom:    0
pcibus:  0
pcidev: 1f
pcifn:  0
-
class: OTHER
bus: PCI
detached: 0
driver: hw_random
desc: "Intel Corp.|82801BA/CA/DB/EB/ER Hub interface to PCI Bridge"
vendorId: 8086
deviceId: 244e
subVendorId: 0000
subDeviceId: 0000
pciType: 1
pcidom:    0
pcibus:  0
pcidev: 1e
pcifn:  0
-
class: OTHER
bus: PCI
detached: 0
driver: unknown
desc: "Intel Corp.|82845 845 (Brookdale) Chipset AGP Bridge"
vendorId: 8086
deviceId: 1a31
subVendorId: 0000
subDeviceId: 0000
pciType: 1
pcidom:    0
pcibus:  0
pcidev:  1
pcifn:  0
-
class: OTHER
bus: PCI
detached: 0
driver: unknown
desc: "Intel Corp.|82845 845 (Brookdale) Chipset Host Bridge"
vendorId: 8086
deviceId: 1a30
subVendorId: 8086
subDeviceId: 1a30
pciType: 1
pcidom:    0
pcibus:  0
pcidev:  0
pcifn:  0
-
class: NETWORK
bus: PCI
detached: 0
device: eth0
driver: 8139too
desc: "Realtek|RTL-8139/8139C/8139C+"
network.hwaddr: 00:50:FC:E6:53:63
vendorId: 10ec
deviceId: 8139
subVendorId: 10ec
subDeviceId: 8139
pciType: 1
pcidom:    0
pcibus:  2
pcidev:  9
pcifn:  0
-
class: SCSI
bus: PCI
detached: 0
driver: ncr53c8xx
desc: "LSI Logic / Symbios Logic|53c810"
vendorId: 1000
deviceId: 0001
subVendorId: 0000
subDeviceId: 0000
pciType: 1
pcidom:    0
pcibus:  2
pcidev:  a
pcifn:  0
-
class: AUDIO
bus: PCI
detached: 0
driver: snd-intel8x0
desc: "Intel Corp.|82801DB (ICH4) AC'97 Audio Controller"
vendorId: 8086
deviceId: 24c5
subVendorId: 15bd
subDeviceId: 1001
pciType: 1
pcidom:    0
pcibus:  0
pcidev: 1f
pcifn:  5
-
class: VIDEO
bus: PCI
detached: 0
driver: disabled
desc: "ATI|RV280 [Radeon 9200 SE] (Secondary)"
vendorId: 1002
deviceId: 5d44
subVendorId: 1458
subDeviceId: 4019
pciType: 1
pcidom:    0
pcibus:  1
pcidev:  0
pcifn:  1
-
class: VIDEO
bus: PCI
detached: 0
driver: Card:ATI Radeon 9200SE
desc: "ATI|RV280 [Radeon 9200 SE]"
vendorId: 1002
deviceId: 5964
subVendorId: 1458
subDeviceId: 4018
pciType: 1
pcidom:    0
pcibus:  1
pcidev:  0
pcifn:  0
-
class: USB
bus: PCI
detached: 0
driver: ehci-hcd
desc: "Intel Corp.|82801DB (ICH4) USB2 EHCI Controller"
vendorId: 8086
deviceId: 24cd
subVendorId: 15bd
subDeviceId: 1008
pciType: 1
pcidom:    0
pcibus:  0
pcidev: 1d
pcifn:  7
-
class: USB
bus: PCI
detached: 0
driver: uhci-hcd
desc: "Intel Corp.|82801DB (ICH4) USB UHCI #3"
vendorId: 8086
deviceId: 24c7
subVendorId: 8086
subDeviceId: 24c2
pciType: 1
pcidom:    0
pcibus:  0
pcidev: 1d
pcifn:  2
-
class: USB
bus: PCI
detached: 0
driver: uhci-hcd
desc: "Intel Corp.|82801DB (ICH4) USB UHCI #2"
vendorId: 8086
deviceId: 24c4
subVendorId: 8086
subDeviceId: 24c2
pciType: 1
pcidom:    0
pcibus:  0
pcidev: 1d
pcifn:  1
-
class: USB
bus: PCI
detached: 0
driver: uhci-hcd
desc: "Intel Corp.|82801DB (ICH4) USB UHCI #1"
vendorId: 8086
deviceId: 24c2
subVendorId: 8086
subDeviceId: 24c2
pciType: 1
pcidom:    0
pcibus:  0
pcidev: 1d
pcifn:  0
-
class: IDE
bus: PCI
detached: 0
driver: unknown
desc: "Intel Corp.|82801DB (ICH4) Ultra ATA 100 Storage Controller"
vendorId: 8086
deviceId: 24cb
subVendorId: 8086
subDeviceId: 24c2
pciType: 1
pcidom:    0
pcibus:  0
pcidev: 1f
pcifn:  1
Comment 3 Leonid Kanter 2004-09-22 16:20:48 EDT
I got it it. There are no module ncr53c8xx in current kernel, must be
replaced by sym53c8xx.

[root@leon root]# modprobe sym53c8xx
dmesg says:
sym0: <810> rev 0x2 at pci 0000:02:0a.0 irq 11
sym0: No NVRAM, ID 7, Fast-10, SE, parity checking
sym0: SCSI BUS has been reset.
scsi1 : sym-2.1.18j
sym0:0: FAST-10 SCSI 10.0 MB/s ST (100.0 ns, offset 8)
  Vendor: IBM       Model: 0664M1H       !P  Rev: 6 61
  Type:   Direct-Access                      ANSI SCSI revision: 02
sym0:0:0: tagged command queuing enabled, command queue depth 16.
scsi(1:0:0:0): Beginning Domain Validation
sym0:0: asynchronous.
sym0:0: FAST-10 SCSI 10.0 MB/s ST (100.0 ns, offset 8)
scsi(1:0:0:0): Domain Validation skipping write tests
scsi(1:0:0:0): Ending Domain Validation
SCSI device sda: 3933040 512-byte hdwr sectors (2014 MB)
SCSI device sda: drive cache: write back
 sda: sda1
Attached scsi disk sda at scsi1, channel 0, id 0, lun 0
Attached scsi generic sg0 at scsi1, channel 0, id 0, lun 0,  type 0

[root@leon root]# modprobe ncr53c8xx
FATAL: Module ncr53c8xx not found.
[root@leon root]# grep ncr53c8xx /usr/share/hwdata/pcitable
0x1000  0x0001  "ncr53c8xx"     "LSI Logic / Symbios Logic|53c810"
0x1000  0x0003  "ncr53c8xx"     "LSI Logic / Symbios Logic|53c825"
0x1000  0x0004  "ncr53c8xx"     "LSI Logic / Symbios Logic|53c815"

All these entries are incorrect now, must be sym53c8xx
Comment 4 Bill Nottingham 2004-09-22 16:30:09 EDT
Fixed in 0.133-1.

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.