Bug 139982 - boot "vga=788 single" gives no console display
boot "vga=788 single" gives no console display
Product: Red Hat Enterprise Linux 4
Classification: Red Hat
Component: kernel (Show other bugs)
i686 Linux
medium Severity medium
: ---
: ---
Assigned To: Dave Jones
Brian Brock
Depends On:
  Show dependency treegraph
Reported: 2004-11-18 20:01 EST by John Reiser
Modified: 2015-01-04 17:12 EST (History)
2 users (show)

See Also:
Fixed In Version:
Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Story Points: ---
Clone Of:
Last Closed: 2005-01-13 13:22:43 EST
Type: ---
Regression: ---
Mount Type: ---
Documentation: ---
Verified Versions:
Category: ---
oVirt Team: ---
RHEL 7.3 requirements from Atomic Host:
Cloudforms Team: ---

Attachments (Terms of Use)

  None (edit)
Description John Reiser 2004-11-18 20:01:33 EST
From Bugzilla Helper:
User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7.5)
Gecko/20041111 Firefox/1.0

Description of problem:
Booting with the GRUB line
        kernel /vmlinuz-2.6.9-1.648_EL ro root=LABEL=/RHEL4b2 vga=788 1
gives no display on the console.  This works in RHEL3WS and FC3 to
give a 37 row by 101 column character display [and single user mode].
 The harddrive activity light flashes as during a successful boot, but
the console display contains nothing [although it is not "blanked":
the LCD backlight is on.]

Version-Release number of selected component (if applicable):

How reproducible:

Steps to Reproduce:
1. Boot with "vga=788 1" instead of "rhgb quiet".

Actual Results:  Console display is empty: all black, not even a
cursor (but the LCD backlight is on.)

Expected Results:  Console display contains boot commentary, and
eventually a root shell prompt "# ".

Additional info:
Video card is ATI Technologies Inc Rage 128 Pro Ultra TF (1002:5446;
174b:7106) and /etc/sysconfig/hwconf says it uses fb0.
Comment 2 Dave Jones 2004-11-18 21:46:46 EST
thats very odd, as FC3 is pretty much the same kernel.
Comment 3 John Reiser 2004-11-19 12:02:05 EST
Using "vga=ask 1" works, mostly.  The 37x101 mode is not listed, not
even after entering "scan" and waiting a minute for the new list to
appear.  The closest mode is "8 030A  132x43", and entering "8\r" does
give 43 rows by 132 columns, UNTIL "Setting default font
(latarcyrheb-sun16)" changes it to 25 rows.  (The number of columns
after the change to 25 rows is too tedious to count, but looks like
more than 100 and less than 132.)  ["vga=ask" works just like this in
RHEL3 and FC3.]

Rechecking, "vga=788 1" does give 37x101 in RHEL3 (2.4.21-20.EL) and
FC3 (2.6.9-1.678_FC3), but gives an empty black screen in RHEL4-Beta2.
 Typing "reboot\r" succeeds in getting back to the BIOS and GRUB.
Comment 4 John Reiser 2004-11-19 13:13:30 EST
Still fails after up2date to today's kernel-2.6.9-1.675_EL.  Also,
booting the FC3 kernel-2.6.9-1.678_FC3 using the RHEL4-Beta2 root
filesystem _works_ with "vga=788 1".  So something between 675_EL and
678_FC3 is the problem.
Comment 5 Dave Jones 2004-11-20 00:13:32 EST
fixed in cvs
Comment 6 Jay Turner 2005-01-13 13:22:43 EST
Closing out.  Please reopen if the problem is still present with recent code.

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.