Bug 154829 - dhcp doesn't work during install
dhcp doesn't work during install
Product: Fedora
Classification: Fedora
Component: anaconda (Show other bugs)
powerpc Linux
medium Severity medium
: ---
: ---
Assigned To: David Cantrell
Mike McLean
Depends On:
  Show dependency treegraph
Reported: 2005-04-14 10:14 EDT by Zoltan Kota
Modified: 2007-11-30 17:11 EST (History)
4 users (show)

See Also:
Fixed In Version:
Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Story Points: ---
Clone Of:
Last Closed: 2006-08-24 16:39:41 EDT
Type: ---
Regression: ---
Mount Type: ---
Documentation: ---
Verified Versions:
Category: ---
oVirt Team: ---
RHEL 7.3 requirements from Atomic Host:
Cloudforms Team: ---

Attachments (Terms of Use)

  None (edit)
Description Zoltan Kota 2005-04-14 10:14:25 EDT
From Bugzilla Helper:
User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7.6) Gecko/20050323 Firefox/1.0.2 Fedora/1.0.2-1.3.1

Description of problem:
After booting an iMac G5 from boot.iso and choosing the ftp network installation, 
the dhcp network config option does nothing. Giving the ip address and other parameters manually it continoues the installation.

Version-Release number of selected component (if applicable):

How reproducible:

Steps to Reproduce:
1. boot from boot.iso
2. linux text
3. choose network installation (ftp) and [x]DHCP for getting the IP 

Actual Results:  A window seems to blink up for half a second and disappears. And it doesn't continue with the installation.

Expected Results:  Getting the ip, and continue ...

Additional info:
Comment 1 Jeremy Katz 2005-04-14 17:18:41 EDT
What messages are there on tty3 and tty4 after attempting to get the dhcp lease?
Comment 2 Zoltan Kota 2005-04-15 02:26:37 EDT
waiting for link...
0 seconds.
running dhcp for eth0
pump told us: No DHCP reply received

eth0: Link is up at 100Mbps, full duplex.
eth0: Pause is disabled
Nov 30 00:04:39 loader: CLASSID: sending anaconda
Nov 30 00:04:39 loader: PUMP: sending discover
Nov 30 00:04:39 loader: breq: opcode: 1<135>Nov 30 00:04:39 loader: ...
... loader: breq: vendor: 0xff
Comment 3 Jeremy Katz 2005-04-27 15:02:17 EDT
Does DHCP work after install?  The messages don't really show anything wrong to
speak of :/
Comment 4 Zoltan Kota 2005-05-04 15:51:21 EDT
Yes, DHCP works after install.
Comment 5 Rahul Sundaram 2005-08-19 02:14:12 EDT
This one looks like a dupe of 

Jeremy. can you confirm this?
Comment 6 Jeremy Katz 2005-08-19 10:41:28 EDT
Did this work in FC4 final?
Comment 7 Zoltan Kota 2005-08-22 02:52:03 EDT
No. With boot.iso from FC4 final, it's the same.
Comment 8 Barry K. Nathan 2006-02-02 14:58:56 EST
FWIW, on an iMac G3, FC4 final works for me but FC5 test2 seems to hit this bug,
as does rawhide from a couple days ago (from around Jan. 31st).

Actually, in my case on FC5 test2 or rawhide, my tty4 output is the same as the
original reporter, but my tty3 output is:

going to do getNetConfig
eth0 isn't a wireless adaptor
running dhcp for eth0

I never get a "pump told us: No DHCP reply received" line... Should I file
another bug instead of adding to this one?
Comment 9 Zoltan Kota 2006-02-02 17:27:59 EST
Yes, maybe you should file a new bug report against fc5test2 then.
Comment 10 Chris Lumens 2006-08-03 16:16:23 EDT
Please try again with FC6 or FC6 test 2.  Lots of work has gone into DHCP for
this release.
Comment 11 Zoltan Kota 2006-08-23 17:27:01 EDT
I have tried boot.iso from FC6 test2. Maybe the situation is a bit better but
finally it doesn't work. The messages on the console:

going to pick interface
only have one network device: eth0
going to do getNetConfig
eth0 is not a wireless adapter
nic_update_link failed - 105: recumsg failed (errno = No buffer space available)
dhcp_nic: ifup (eth0) failed
Listening on LPF/eth0:00:11:24:30:5b:3c
Sending on LPF/eth0:00:11:24:30:5b:3c
Sending on Socket/fallback
DHCPDISCOVER on eth0 to port 67 interval 4
DHCPOFFER from bound to -- reneval in 41450 seconds.
DHCP v4 eth0 - obtained lease
DHCPv4 eth0 option subnet - mask:
DHCPv4 eth0 option subnet - mask - prefix_len: 24 broadcast:
DHCPv4 eth0 - option routers: nic_addr_send failed - 105: recumsg failed (errno
 No buffer space available)
nic _ configure: failed to add address.
result of pumpSetupInterface is DHCP Configuration failed - 1
Operation not permitted.
Comment 12 David Cantrell 2006-08-24 16:39:41 EDT
ppc and ppc64 systems were failing to get DHCP leases in loader in FC6 test 2. 
Problem was fixed in libdhcp and the change is now available in rawhide.

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.