Bug 165321 - Distorted sound during I/O
Distorted sound during I/O
Status: CLOSED INSUFFICIENT_DATA
Product: Fedora
Classification: Fedora
Component: kernel (Show other bugs)
4
i686 Linux
medium Severity medium
: ---
: ---
Assigned To: Dave Jones
Brian Brock
:
Depends On:
Blocks:
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2005-08-07 17:37 EDT by Justin Moore
Modified: 2015-01-04 17:21 EST (History)
2 users (show)

See Also:
Fixed In Version:
Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Story Points: ---
Clone Of:
Environment:
Last Closed: 2006-05-04 21:26:10 EDT
Type: ---
Regression: ---
Mount Type: ---
Documentation: ---
CRM:
Verified Versions:
Category: ---
oVirt Team: ---
RHEL 7.3 requirements from Atomic Host:
Cloudforms Team: ---


Attachments (Terms of Use)
Output of lsmod. (1.66 KB, text/plain)
2005-08-08 10:35 EDT, Justin Moore
no flags Details
Output of "modinfo snd_ens1371". (949 bytes, text/plain)
2005-08-08 10:36 EDT, Justin Moore
no flags Details

  None (edit)
Description Justin Moore 2005-08-07 17:37:24 EDT
Description of problem:
Distorted sound during any sort of disk I/O.  Sound is high-pitched static that
slows or halts sound playback.


Version-Release number of selected component (if applicable):


How reproducible:
Every time.


Steps to Reproduce:
1. Start an application that plays sound (i.e., xmms, mplayer, etc).
2. During playback, create disk I/O.  'dd if=/dev/zero of=/tmp/zero.txt bs=8k
count=128k' works well.
3. Sit back and listen to a high-pitched whine.
  
Actual results:


Expected results:


Additional info:
It's been there for a while -- since FC1 -- but I've been lazy and kept hoping
that some upgrade would just fix it.  The irritation level finally outweighed my
laziness, so here's the bug report. :)

Gigabyte 7vrxp motherboard, BIOS revision F8

uname -srmpv
Linux 2.6.12-1.1372_FC3 #1 Fri Jul 15 00:59:10 EDT 2005 i686 athlon

lspci
00:00.0 Host bridge: VIA Technologies, Inc. VT8366/A/7 [Apollo KT266/A/333]
00:01.0 PCI bridge: VIA Technologies, Inc. VT8366/A/7 [Apollo KT266/A/333 AGP]
00:08.0 Multimedia audio controller: Ensoniq 5880 AudioPCI (rev 04)
00:0c.0 Multimedia video controller: Brooktree Corporation Bt878 Video Capture
(rev 11)
00:0c.1 Multimedia controller: Brooktree Corporation Bt878 Audio Capture (rev 11)
00:11.0 ISA bridge: VIA Technologies, Inc. VT8233A ISA Bridge
00:11.1 IDE interface: VIA Technologies, Inc.
VT82C586A/B/VT82C686/A/B/VT823x/A/C PIPC Bus Master IDE (rev 06)
00:11.2 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller
(rev 23)
00:11.3 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller
(rev 23)
00:13.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd.
RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)
00:14.0 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller
(rev 50)
00:14.1 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller
(rev 50)
00:14.2 USB Controller: VIA Technologies, Inc. USB 2.0 (rev 51)
01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc Radeon RV200 QW [Radeon
7500]
Comment 1 Justin Moore 2005-08-08 10:35:20 EDT
Created attachment 117538 [details]
Output of lsmod.
Comment 2 Justin Moore 2005-08-08 10:36:15 EDT
Created attachment 117539 [details]
Output of "modinfo snd_ens1371".
Comment 3 Justin Moore 2005-08-08 10:37:53 EDT
/proc/interrupts
           CPU0
  0:   70197151          XT-PIC  timer
  1:      26607          XT-PIC  i8042
  2:          0          XT-PIC  cascade
  7:         41          XT-PIC  parport0
  8:          1          XT-PIC  rtc
  9:          0          XT-PIC  acpi
 10:    4934274          XT-PIC  Ensoniq AudioPCI, bttv0, bt878, ehci_hcd:usb1,
uhci_hcd:usb2, uhci_hcd:usb3, uhci_hcd:usb4, uhci_hcd:usb5, eth0,
radeon@pci:0000:01:00.0
 12:     577949          XT-PIC  i8042
 14:     128873          XT-PIC  ide0
 15:    1262055          XT-PIC  ide1
NMI:          0
ERR:          0

(Sorry for all the e-mails.  Just adding stuff I thought might help.)
Comment 4 Dave Jones 2005-08-09 16:46:30 EDT
can you try adding -r 48000 to the /etc/esd.conf file on the line that starts
with spawn_options=
Comment 5 Justin Moore 2005-08-09 17:00:59 EDT
I'm not running esd, I'm just using alsa.

Regardless, I changed /etc/esd.conf and forced mplayer and xmms to use esd.  I
went to

xmms
-> Options
   -> Preferences
      -> eSound Output Plugin 1.2.10

and played an mp3.  I also did

mplayer -ao esd 202-Yer_Blues.mp3
mplayer -ao alsa -s 48000 202-Yer_Blues.mp3

All of these had the distortion when I did the 'dd' command while the file was
playing.
Comment 6 Dave Jones 2006-01-16 17:29:24 EST
This is a mass-update to all currently open Fedora Core 3 kernel bugs.

Fedora Core 3 support has transitioned to the Fedora Legacy project.
Due to the limited resources of this project, typically only
updates for new security issues are released.

As this bug isn't security related, it has been migrated to a
Fedora Core 4 bug.  Please upgrade to this newer release, and
test if this bug is still present there.

This bug has been placed in NEEDINFO_REPORTER state.
Due to the large volume of inactive bugs in bugzilla, if this bug is
still in this state in two weeks time, it will be closed.

Should this bug still be relevant after this period, the reporter
can reopen the bug at any time. Any other users on the Cc: list
of this bug can request that the bug be reopened by adding a
comment to the bug.

Thank you.
Comment 7 Dave Jones 2006-02-03 01:46:33 EST
This is a mass-update to all currently open kernel bugs.

A new kernel update has been released (Version: 2.6.15-1.1830_FC4)
based upon a new upstream kernel release.

Please retest against this new kernel, as a large number of patches
go into each upstream release, possibly including changes that
may address this problem.

This bug has been placed in NEEDINFO_REPORTER state.
Due to the large volume of inactive bugs in bugzilla, if this bug is
still in this state in two weeks time, it will be closed.

Should this bug still be relevant after this period, the reporter
can reopen the bug at any time. Any other users on the Cc: list
of this bug can request that the bug be reopened by adding a
comment to the bug.

If this bug is a problem preventing you from installing the
release this version is filed against, please see bug 169613.

Thank you.
Comment 8 John Thacker 2006-05-04 21:26:10 EDT
Closing per previous comment.

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.