Bug 176727 - Cannot capture sound in stereo
Cannot capture sound in stereo
Status: CLOSED NEXTRELEASE
Product: Fedora
Classification: Fedora
Component: alsa-lib (Show other bugs)
4
i386 Linux
medium Severity medium
: ---
: ---
Assigned To: Martin Stransky
:
Depends On:
Blocks:
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2005-12-30 21:18 EST by Bluejay Adametz
Modified: 2007-11-30 17:11 EST (History)
1 user (show)

See Also:
Fixed In Version:
Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Story Points: ---
Clone Of:
Environment:
Last Closed: 2006-01-05 20:36:27 EST
Type: ---
Regression: ---
Mount Type: ---
Documentation: ---
CRM:
Verified Versions:
Category: ---
oVirt Team: ---
RHEL 7.3 requirements from Atomic Host:
Cloudforms Team: ---


Attachments (Terms of Use)

  None (edit)
Description Bluejay Adametz 2005-12-30 21:18:06 EST
Description of problem:
Since upgrading from FC3 to FC4, sound will not capture in stereo from line input. Attempting to 
capture in stereo results in only the left channel. I tried this on another machine upgraded earlier, 
with a different sound card, and got the same results. Booting back into FC3, stereo capture works; 
boot FC4, only get one channel.

Same results using arecord or audacity.

Seems like it might be a seetting someplace, but I can't find it. I don't have any other sound inputs 
wired up, so I don't know if any other inputs have the same problem.

Version-Release number of selected component (if applicable):
machine 1:
kernel 2.6.14-1.1653_FC4smp
Xalsa-lib-1.0.10-2.FC4
alsa-utils-1.0.10-1.FC4
alsa-lib-devel-1.0.10-2.FC4

machine 2:
2.6.14-1.1644_FC4
alsa-utils-1.0.9rf-2.FC4
alsa-lib-1.0.10-2.FC4

How reproducible:
always.

Steps to Reproduce:
1. Upgrade from FC3 to FC4
2. Attempt to capture stereo sound with arecord or audacity
  
Actual results:
Sound is captured in mono on the left channel, or only the left channel is captured (I can't tell for 
sure)

Expected results:
Both left and right channels are captured.

Additional info:
Machine 1:
Partial lsmod:
snd_intel8x0           37025  2
snd_ac97_codec         92605  1 snd_intel8x0
snd_ac97_bus            6465  1 snd_ac97_codec
snd_seq_dummy           7749  0
snd_seq_oss            36161  0
snd_seq_midi_event     11073  1 snd_seq_oss
snd_seq                54993  5 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi_event
snd_seq_device         13005  3 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq
snd_pcm_oss            54641  0
snd_mixer_oss          21953  2 snd_pcm_oss
snd_pcm                91717  3 snd_intel8x0,snd_ac97_codec,snd_pcm_oss
snd_timer              28997  2 snd_seq,snd_pcm
snd                    59045  11 snd_intel8x0,snd_ac97_codec,snd_seq_oss,snd_seq,snd_seq_device,
snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcm,snd_timer
soundcore              13857  2 snd
snd_page_alloc         14793  2 snd_intel8x0,snd_pcm
/proc/asound/cards:
0 [I82801DBICH4   ]: ICH4 - Intel 82801DB-ICH4
                     Intel 82801DB-ICH4 with ALC650E at 0xcb000000, irq 201

Machine 2:
Partial lsmod:
snd_ens1371            24353  0
gameport               15817  1 snd_ens1371
snd_rawmidi            24929  1 snd_ens1371
snd_ac97_codec         88893  1 snd_ens1371
snd_seq_dummy           3781  0
snd_seq_oss            31937  0
snd_seq_midi_event      7105  1 snd_seq_oss
snd_seq                49873  5 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi_event
snd_seq_device          9165  4 snd_rawmidi,snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq
snd_pcm_oss            51057  0
snd_mixer_oss          18113  1 snd_pcm_oss
snd_pcm                87749  3 snd_ens1371,snd_ac97_codec,snd_pcm_oss
snd_timer              25285  2 snd_seq,snd_pcm
snd                    54949  10 snd_ens1371,snd_rawmidi,snd_ac97_codec,snd_seq_oss,snd_seq,
snd_seq_device,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcm,snd_timer
soundcore               9889  1 snd
snd_page_alloc         10825  1 snd_pcm
snd_ac97_bus            2497  1 snd_ac97_codec
/proc/asound/cards:
0 [AudioPCI       ]: ENS1371 - Ensoniq AudioPCI
                     Ensoniq AudioPCI ENS1371 at 0xe400, irq 11
Comment 1 Martin Stransky 2006-01-03 10:30:39 EST
Some how-to for the latest alsa-driver and FC4 is here:
http://people.redhat.com/stransky/alsa/
Could you check it?
Comment 2 Bluejay Adametz 2006-01-03 21:46:26 EST
I tried the latest stable release on machine #2. Same problem. I'll try the development version next on 
that machine.
Comment 3 Bluejay Adametz 2006-01-04 18:49:04 EST
Ah! Success! Using the 1.0.11rc2 I kits can now capture both channels on machine #2. I'll work on 
updating machine #1 over the next few days (it's my main machine and I gotta have my backups), 
but I fully expect this will resolve the issue.

Thanks! (plus I learned some new stuff about rpmbuild in the bargain :)).
Comment 4 Nicolas Scheibling 2006-04-03 04:27:36 EDT
I have the same problem from one month ago, using a Fedora Core 4 after having
updated it.
I can't capture stereo from line-in using my motherboard integrated soundchip or
using a SBLive 5.1 (with integrated soundcard disabled).

kernel-2.6.15-1.1833_FC4
alsa-utils-1.0.10-1.FC4
alsa-lib-1.0.10-3.FC4
alsa-tools-1.0.9-1.fc4
alsa-utils-debuginfo-1.0.10-1.FC4


/proc/asound/cards
0 [Live           ]: EMU10K1 - SB Live [Unknown]
                     SB Live [Unknown] (rev.10, serial:0x80661102) at 0x2440, irq 12
Comment 5 Martin Stransky 2006-04-03 04:36:24 EDT
(In reply to comment #4)
> I have the same problem from one month ago, using a Fedora Core 4 after having
> updated it.
> I can't capture stereo from line-in using my motherboard integrated soundchip or
> using a SBLive 5.1 (with integrated soundcard disabled).
> 
> kernel-2.6.15-1.1833_FC4
> alsa-utils-1.0.10-1.FC4
> alsa-lib-1.0.10-3.FC4
> alsa-tools-1.0.9-1.fc4
> alsa-utils-debuginfo-1.0.10-1.FC4
> 
> 
> /proc/asound/cards
> 0 [Live           ]: EMU10K1 - SB Live [Unknown]
>                      SB Live [Unknown] (rev.10, serial:0x80661102) at 0x2440,
irq 12

Have you checked 11rc4 drivers?

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.