Bug 187296 - kernel panic after upgrade FC4 -> FC5
kernel panic after upgrade FC4 -> FC5
Status: CLOSED WORKSFORME
Product: Fedora
Classification: Fedora
Component: kernel (Show other bugs)
5
i686 Linux
medium Severity high
: ---
: ---
Assigned To: Kernel Maintainer List
Brian Brock
:
Depends On:
Blocks:
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2006-03-29 15:24 EST by peterschueller
Modified: 2007-11-30 17:11 EST (History)
1 user (show)

See Also:
Fixed In Version:
Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Story Points: ---
Clone Of:
Environment:
Last Closed: 2006-06-17 10:07:56 EDT
Type: ---
Regression: ---
Mount Type: ---
Documentation: ---
CRM:
Verified Versions:
Category: ---
oVirt Team: ---
RHEL 7.3 requirements from Atomic Host:
Cloudforms Team: ---


Attachments (Terms of Use)

  None (edit)
Description peterschueller 2006-03-29 15:24:14 EST
Description of problem:
I get the following messages after I upgraded to FC5:

Mounting root filesystem.
mount: could not find filesystem '/dev/root'
Setting up other filesystems.
Setting up new root fs
setuproot: moving /dev failed: No such file or directory
no fstab.sys, mounting internal defaults
setuproot: error mount /proc: No such file or directory
setuproot: error mount /sys: No such file or directory
Switching to new root and running init.
unmounting old /dev
unmounting old /proc
unmounting old /sys
switchroot: mount failed: No such file or directory
kernel panic - not syncing: Attempted to kill init!

Version-Release number of selected component (if applicable):
2.6.15-1.2054_FC5

How reproducible:
Every time

Steps to Reproduce:
1.
2.
3.
  
Actual results:


Expected results:


Additional info:
I'm not using LVM

Part of my lilo.conf:

image=/boot/vmlinuz-2.6.15-1.2054_FC5
        label=2.6.15-1.2054_F
        initrd=/boot/initrd-2.6.15-1.2054_FC5.img
        read-only
        root=/dev/hda5

Part of my fstab:

/dev/hda5               /                       ext3    defaults        1 1
/dev/hda1               /boot                   ext3    defaults        1 2
/dev/hda6               /usr                    ext3    defaults        1 2
#/dev/hda7              swap                    swap    defaults        0 0
/dev/hda8               /usr/local              ext3    defaults        1 2
/dev/hdb6               swap                    swap    defaults        0 0
Comment 1 peterschueller 2006-04-24 14:30:55 EDT
Still the same with the latest kernel (kernel-2.6.16-1.2096_FC5.i686.rpm).
Comment 2 peterschueller 2006-06-17 10:06:52 EDT
After reading

http://www.linuxquestions.org/questions/showthread.php?t=433048

I changed in /sbin/mkinitrd the lines


emit "echo Creating root device."
# mkrootdev does "echo /dev/root /sysroot ext3 defaults,ro 0 0 >/etc/fstab"
emit "mkrootdev -t $rootfs -o $rootopts $rootdev"
rootdev=/dev/root

emit "echo Mounting root filesystem."
emit "mount /sysroot"


into


emit "echo Creating root device."
# mkrootdev does "echo /dev/root /sysroot ext3 defaults,ro 0 0 >/etc/fstab"
emit "mkrootdev -t $rootfs -o $rootopts $rootdev"

emit "echo Mounting root filesystem."
emit "mount -o defaults --ro -t $rootfs $rootdev /sysroot"


and built a new kernel (using kernel-2.6.16-1.2133_FC5.src.rpm).
Now everything works fine.

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.