Bug 191575 - GTK Apps quit unexpectedly with Gdk-ERROR
GTK Apps quit unexpectedly with Gdk-ERROR
Status: CLOSED WONTFIX
Product: Fedora
Classification: Fedora
Component: gtk2 (Show other bugs)
rawhide
powerpc Linux
medium Severity medium
: ---
: ---
Assigned To: Matthias Clasen
David Lawrence
:
Depends On:
Blocks:
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2006-05-12 23:32 EDT by Joshua Wulf
Modified: 2014-10-19 18:54 EDT (History)
3 users (show)

See Also:
Fixed In Version:
Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Story Points: ---
Clone Of:
Environment:
Last Closed: 2007-02-25 10:59:52 EST
Type: ---
Regression: ---
Mount Type: ---
Documentation: ---
CRM:
Verified Versions:
Category: ---
oVirt Team: ---
RHEL 7.3 requirements from Atomic Host:
Cloudforms Team: ---


Attachments (Terms of Use)

  None (edit)
Description Joshua Wulf 2006-05-12 23:32:18 EDT
Description of problem:

Since an update or two ago programs have started randomly quitting on me. There
are all internet enabled ones, but I don't know if that's significant, because
most of what I do is interacting with the web. I started launching them from a
terminal to see if I could get more information, and this is the message they
all give:

Gdk-ERROR **: The program 'yumexmain.pyc' received an X Window System error.
This probably reflects a bug in the program.
The error was 'BadRequest (invalid request code or no such operation)'.
  (Details: serial 9353718 error_code 1 request_code 0 minor_code 0)
  (Note to programmers normally, X errors are reported asynchronously;
   that is, you will receive the error a while after causing it.
   To debug your program, run it with the --sync command line
   option to change this behavior. You can then get a meaningful
   backtrace from your debugger if you break on the gdk_x_error() function.)
aborting...
/usr/share/yumex/yumex: line 5: 17653 Trace/breakpoint trap   /usr/bin/python
/usr/share/yumex/yumexmain.pyc $*

Version-Release number of selected component (if applicable):
xorg-x11-server-Xorg-1.0.99.902-1

How reproducible:
100%

Steps to Reproduce:
1. Run firefox, gtk-gnutella, thunderbird, or yumex for a few hours
2.
3.
  
Actual results:
Disappears from the screen

Expected results:
Should run normally until i quit

Additional info:
Comment 1 Mike A. Harris 2006-05-23 10:21:22 EDT
The error is the X Window system telling you that the program you are running
has mad a bad request.  The bug is in the application you are running, or
in the toolkit itself.
Comment 2 Matthias Clasen 2006-09-10 14:23:15 EDT
Can you please do what the error message told you to do, and attach the
resulting stacktrace ?
Comment 3 Joshua Wulf 2006-09-19 03:07:45 EDT
Matthias, my ppc machine is currently being repaired. When I get it back I'll do
as you've requested.
Comment 4 Trevin Beattie 2006-11-16 02:38:00 EST
I've been seeing the same symptoms in Core 6 (RC2), which may be related to
this.  In my case it's gnome panel applets which randomly crash, and they only
do so after the screen saver has kicked in.

After an applet has crashed Gnome will ask me if I want to reload the applet. 
Sometimes it will reload successfully; other times it will fail to load, and
Gnome prompts me whether I want to delete it from my session.  In the latter
case, I have to restart X in order to get the applet back.

There are some messages in /tmp/xses-trevin.XZADba (presumably my session log)
which may (or may not) help:

Xlib:  extension "SHAPE" missing on display ":0.0".
xscreensaver-command: activating and locking.

Xlib:  extension "SHAPE" missing on display ":0.0".
Xlib:  extension "SHAPE" missing on display ":0.0".
xscreensaver-command: xscreensaver window unexpectedly deleted.
Xlib:  extension "SHAPE" missing on display ":0.0".
Xlib:  extension "SHAPE" missing on display ":0.0".

** (gnome-panel:3315): WARNING **: panel-applet-frame.c:1281: failed to load app
let OAFIID:GNOME_NetspeedApplet:
Failed to resolve, or extend '!prefs_key=/apps/panel/applets/applet_3/prefs;back
ground=pixmap:16777355,-1,-1;orient=up;size=x-small;locked_down=false
Xlib:  extension "SHAPE" missing on display ":0.0".
(message repeats 323 times)
Window manager warning: meta_window_activate called by a pager with a 0 
timestamp; the pager needs to be fixed.
Xlib:  extension "SHAPE" missing on display ":0.0".
(message repeats 48 times)
Bug in window manager: Unexpected X error: BadRequest (invalid request c
ode or no such operation) serial 8708762 error_code 1 request_code 0 minor_code 
0)
Xlib:  extension "SHAPE" missing on display ":0.0".
(message repeats 68 times)
Bug in window manager: Unexpected X error: BadRequest (invalid request c
ode or no such operation) serial 8340215 error_code 1 request_code 0 minor_code 
0)
Xlib:  extension "SHAPE" missing on display ":0.0".

I get several more BadRequest errors, scattered through a few hundred more
complaints about the SHAPE extension, and a few more meta_window_activate pager
warnings.  Then another panel applet crashes:

ICE default IO error handler doing an exit(), pid = 13573, errno = 0
ICE default IO error handler doing an exit(), pid = 11441, errno = 0
Xlib:  extension "SHAPE" missing on display ":0.0".
(message repeats 32 times)
xscreensaver-command: activating and locking.

Xlib:  extension "SHAPE" missing on display ":0.0".
Xlib:  extension "SHAPE" missing on display ":0.0".

** (gnome-panel:3315): WARNING **: panel-applet-frame.c:1281: failed to 
load applet OAFIID:SensorsApplet:
Failed to resolve, or extend '!prefs_key=/apps/panel/applets/applet_4/pr
efs;background=pixmap:16777355,-1,-1;orient=up;size=x-small;locked_down=false
Xlib:  extension "SHAPE" missing on display ":0.0".
Xlib:  extension "SHAPE" missing on display ":0.0".
Xlib:  extension "SHAPE" missing on display ":0.0".
Xlib:  extension "SHAPE" missing on display ":0.0".
xscreensaver-command: activating and locking.

Xlib:  extension "SHAPE" missing on display ":0.0".
...
Comment 5 Per Nystrom 2007-02-23 20:45:35 EST
I believe this is the same issue as in
these bugs, maybe someone wants to consolidate them?

https://bugzilla.redhat.com/bugzilla/show_bug.cgi?id=222776
https://bugzilla.redhat.com/bugzilla/show_bug.cgi?id=228115
Comment 6 Trevin Beattie 2007-02-23 21:48:10 EST
Just for the record, I haven't encountered this problem again after installing
the final FC6 release.  I've also made a few configuration changes which may be
applicable.

First, my display driver (for an ATI Radeon 1800) has been upgraded to fglrx
8.31.5.  I had probems with 8.28 and 8.29 locking up after exiting certain
OpenGL applications.  I also had problems with 8.32 crashing on boot.

Second, I have the SHAPE extension loaded now.  I don't recall whether that was
enabled with the fglrx upgrade or whether I wasn't using fglrx earlier.

Third, I've upgraded xscreensaver to 5.01.  There have been a few changes in
which screen savers are selected (it randomized them), but most of them are
still enabled.

The only problem I have now is gimp randomly segfaulting after I delete a bunch
of files from the working directory, but I'm sure that's unrelated.
Comment 7 Matthias Clasen 2007-02-25 10:59:52 EST
ok, thanks for the update. I'm going to close this bug then.

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.