Bug 214284 - i2o module doesn't manage ZCR Adaptec 2000s-2015s
i2o module doesn't manage ZCR Adaptec 2000s-2015s
Product: Fedora
Classification: Fedora
Component: kernel (Show other bugs)
i386 Linux
medium Severity urgent
: ---
: ---
Assigned To: Kernel Maintainer List
Brian Brock
Depends On:
  Show dependency treegraph
Reported: 2006-11-06 16:28 EST by Alberto Vorano
Modified: 2007-12-31 16:59 EST (History)
5 users (show)

See Also:
Fixed In Version: F7
Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Story Points: ---
Clone Of:
Last Closed: 2007-12-31 16:59:06 EST
Type: ---
Regression: ---
Mount Type: ---
Documentation: ---
Verified Versions:
Category: ---
oVirt Team: ---
RHEL 7.3 requirements from Atomic Host:
Cloudforms Team: ---

Attachments (Terms of Use)

  None (edit)
Description Alberto Vorano 2006-11-06 16:28:06 EST
From Bugzilla Helper:
User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.0; .NET CLR 1.1.4322)

Description of problem:
i2o module deals badly with Adaptec 2000s-20015s ZCR controllers.
Three separate dual Xeon SuperMicro servers equipped with mentioned ZCR controllers cannot install FC6. The behaviour is the following:
FC6 disk 1 boots normally even from a SCSI CD/DVD under the same SCSI controller, and Anaconda starts normally too. Then, after i2o module loading,
Anaconda asks for a CD drive to find OS. No way o have it see SCSI CD/DVD anymore. Opposedly, if booting from an IDE CD, when it's time to decide where to install, the partitioning tool does not mention any SCSI RAID at all.
Installing on a very similar box, but with an additional megaraid RAID instead of Adaptec ZCRs is successful, an lsmod shows i2o module, while installing on the same boxes Mandriva 2007(working quite ok)  lsmod shows dpt_i20 module installed (kernel 2.17.x)

Version-Release number of selected component (if applicable):
supposed from FC5 on

How reproducible:

Steps to Reproduce:
1.start FC6 installation on a SuperMicro Dual Xeon with Adaptec ZCR 2000s,2005s,2010S and a RAID-10 array from a SCSI CD/DVD.
2.After some initial steps Anaconda will ask for a CD/DVD to install from
3.whatever the SCSI CD/DVD you select, it will no more be found after 12o installation.
1-1 If installing from a IDE CD/DVD, launch installation starting with CD1 on a IDE CD/DVD
2-1 Follow Anaconda until installation partition is to be selected.
3-1 Choose custom partitioning. RAID disks are not shown. spare disk is shown with an 'ebccid' label
4 Anaconda will ask for a suitable driver, but neither 79xxx nor i2o can let him go on.

Actual Results:
installation crash

Expected Results:
A normal installation on a RAID disk

Additional info:
Installation on the same boxes of Mandriva 2007 is successful
kernel 2.6.17 module dpt_i2o
Comment 1 alien_life_form 2007-01-02 10:19:14 EST
Any updates on this bug? I have a similar problem on upgrading a FC3 machine to FC6.

The description is:

* boting from upgrade DVD (without arguments) does not locate the i2o/hda subsystem
* booting with noprobbe and loading manually i2o_block appears to yield better
results, however, after the anaconda startup, I find that the disk subsystem is
not being found: anaconda.log has a "i2o!hda no such file" type  of diagnostic.
Comment 2 Alberto Vorano 2007-02-16 03:34:23 EST
As a suitable time has lapsed from my alert with no feedback from maintainers
and another two users looked here for a fix I suggest changing priority to High
and severity to Urgent, as it's evident that nobody can install fc6 on such a
RAID configuration without a fix: I outline that the problem should be trivial
as Mandriva releases don't suffer it.
Bwana_v, 2007-02-16
Comment 3 Marcel Manzardo 2007-04-20 00:49:02 EDT
Same issue here. I tried to install FC6 with an Adaptec 2100S raid controller.
Installer loads the I2O module but discs are not found. The system is working 
as I was able to install Centos 4.4 without any problems.

Any help is greatly appreciated.
Comment 4 Marc Maurer 2007-07-20 13:22:22 EDT
Same for an Adaptec 2000S controller. FC4,5,6 and F7 can't find it at all, or
can't find any of the attached disks. 
Comment 5 Marc Maurer 2007-07-20 15:29:09 EDT
I got F7 installed, by installing Debian first and using that to nuke the
existing (corrupt) partition table information. With that all cleared out, F7
was able to detect the disks and install.

Note: debian uses the dpt_i2o driver, and F7 the i2o_block driver. Both work
just fine when you have a sane partion table. The dpt_i2o driver can apparently
handle the race conditions a bit better.
Comment 6 Jon Stanley 2007-12-31 16:59:06 EST
I'm going to close this CURRENTRELEASE per commnet #5.  If you feel that this is
incorrect, please re-open this bug against the release that it was encountered
in.  The current release is Fedora 8.

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.