Bug 225070 - openarena fails to start with mesa-libGL
openarena fails to start with mesa-libGL
Status: CLOSED NOTABUG
Product: Fedora
Classification: Fedora
Component: openarena (Show other bugs)
6
All Linux
medium Severity medium
: ---
: ---
Assigned To: Michał Bentkowski
Fedora Extras Quality Assurance
:
Depends On:
Blocks:
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2007-01-28 10:49 EST by Jonathan Underwood
Modified: 2007-11-30 17:11 EST (History)
0 users

See Also:
Fixed In Version:
Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Story Points: ---
Clone Of:
Environment:
Last Closed: 2007-01-28 11:51:16 EST
Type: ---
Regression: ---
Mount Type: ---
Documentation: ---
CRM:
Verified Versions:
Category: ---
oVirt Team: ---
RHEL 7.3 requirements from Atomic Host:
Cloudforms Team: ---


Attachments (Terms of Use)

  None (edit)
Description Jonathan Underwood 2007-01-28 10:49:00 EST
Description of problem:
openarena fails to start with software GL:

$ openarena
ioQ3 1.33+oa linux-i386-debug Jan 12 2007
----- FS_Startup -----
Current search path:
/home/jgu/.openarena/baseoa/pak6-misc.pk3 (96 files)
/home/jgu/.openarena/baseoa/pak5-TA.pk3 (7 files)
/home/jgu/.openarena/baseoa/pak4-textures.pk3 (932 files)
/home/jgu/.openarena/baseoa/pak2-players.pk3 (187 files)
/home/jgu/.openarena/baseoa/pak1-maps.pk3 (25 files)
/home/jgu/.openarena/baseoa/pak0.pk3 (748 files)
/home/jgu/.openarena/baseoa
/usr/libexec/openarena/baseoa

----------------------
1995 files in pk3 files
execing default.cfg
couldn't exec q3config.cfg
couldn't exec autoexec.cfg
Hunk_Clear: reset the hunk ok
----- Client Initialization -----
----- Initializing Renderer ----
-------------------------------
QKEY found.
----- Client Initialization Complete -----
----- R_Init -----

------- Input Initialization -------
Joystick is not active.
------------------------------------
...loading libGL.so.1:
Calling SDL_Init(SDL_INIT_VIDEO)...
SDL_Init(SDL_INIT_VIDEO) passed.
Initializing OpenGL display
...setting mode 3: 640 480
SDL_SetVideoMode failed: Couldn't find matching GLX visual
SDL_SetVideoMode failed: Couldn't find matching GLX visual
Using 8/8/8 Color bits, 16 depth, 0 stencil display.
GL_RENDERER: Mesa GLX Indirect


***********************************************************
 You are using software Mesa (no hardware acceleration)!   
 Driver DLL used: libGL.so.1
 If this is intentional, add
       "+set r_allowSoftwareGL 1"
 to the command line when starting the game.
***********************************************************
...WARNING: could not set the given mode (3)
----- CL_Shutdown -----
RE_Shutdown( 1 )
-----------------------
Sys_Error: GLimp_Init() - could not load OpenGL subsystem

ioquake3.i386: code/unix/unix_main.c:353: Sys_Exit: Assertion `ex == 0' failed.
Received signal 6, exiting...


Version-Release number of selected component (if applicable):
openarena-0.6.0-4.fc6

How reproducible:
Every time

Steps to Reproduce:
1.Don't install hardware graphics drivers which supporthardware acceleration
2.Install openarena
3.run openarena
  
Actual results:
openarena fails to start -see above

Expected results:
openarena starts

Additional info:
Comment 1 Michał Bentkowski 2007-01-28 11:22:07 EST
Have you tried to add "+set r_allowSoftwareGL" to the command line?
Comment 2 Jonathan Underwood 2007-01-28 11:51:16 EST
Ah, yes, adding +set r_allowSoftwareGL 1 to the command line does indeed
succesfully run the program.

I wonder why, without that option, the program still tries to run even after
printing out the message telling you to add the option - to me that implied it
should still run without the option. Something for upstream, I guess. 

I'll close the bug. Thanks.

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.