Bug 236103 - zd_chip_control_leds error -110
zd_chip_control_leds error -110
Status: CLOSED RAWHIDE
Product: Fedora
Classification: Fedora
Component: kernel (Show other bugs)
rawhide
x86_64 Linux
medium Severity medium
: ---
: ---
Assigned To: John W. Linville
Brian Brock
:
Depends On:
Blocks:
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2007-04-11 18:31 EDT by eric magaoay
Modified: 2007-11-30 17:12 EST (History)
2 users (show)

See Also:
Fixed In Version:
Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Story Points: ---
Clone Of:
Environment:
Last Closed: 2007-04-25 12:53:18 EDT
Type: ---
Regression: ---
Mount Type: ---
Documentation: ---
CRM:
Verified Versions:
Category: ---
oVirt Team: ---
RHEL 7.3 requirements from Atomic Host:
Cloudforms Team: ---


Attachments (Terms of Use)

  None (edit)
Description eric magaoay 2007-04-11 18:31:10 EDT
Description of problem:
Athough the wireless device remain functional at all times, the dmesg outputs
keep displaying the following error messages every a couple of minutes:

Apr 11 18:07:01 fiji3 kernel: zd1211rw_mac80211 2-4:1.0: zd_chip_control_leds
error -110
Apr 11 18:08:57 fiji3 kernel: zd1211rw_mac80211 2-4:1.0: zd_chip_control_leds
error -110

Version-Release number of selected component (if applicable):
kernel 2.6.20-1.3056.fc7.x86_64
wireless-tools 1:28-1.fc6

How reproducible:
Persistent

Steps to Reproduce:
1. download and install zd1211 firmware
   wget
http://kwizart.free.fr/fedora/6/testing/zd1211-firmware/zd1211-firmware-1.3-4.kwizart.fc6.noarch.rpm
   rpm -ivh zd1211-firmware*rpm 
2. bring down the old driver zd1211rw and load only zd1211rw_mac80211
   lsmod|grep zd1211
   modprobe -r zd1211rw
   modprobe -r zd1211rw_mac80211
   modprobe zd1211rw_mac80211
3. Tested under WPA so turn it on if possible
4. run "rsync" to test network transfer.
5. run "dmesg"
  
Actual results:
dmesg output will display the following messages every couple of minutes:
Apr 11 18:07:01 fiji3 kernel: zd1211rw_mac80211 2-4:1.0: zd_chip_control_leds
error -110
Apr 11 18:08:57 fiji3 kernel: zd1211rw_mac80211 2-4:1.0: zd_chip_control_leds
error -110

Expected results:
Comment 1 John W. Linville 2007-04-18 14:01:31 EDT
Odd...looks like the USB accesses for controlling LEDs are timing-out 
occassionally, probably under heavy traffic.  Perhaps there is some missing 
synchronization in the driver...
Comment 2 John W. Linville 2007-04-19 17:52:29 EDT
Please try to recreate this problem using kernel-2.6.20-1.3096.fc7 or later 
(should be available by sometime on 4/20).  Does the problem persist?
Comment 3 eric magaoay 2007-04-19 19:10:59 EDT
I will test as soon as the kernel 3096 build as soon as it reach my mirror.
Right now it doesn't affect the basic functionalities (rsyncing and web
browsing) that much and the LED seems to work OK. 

The effective speed right now is a little slow though: ~800 Kbyte/sec
(6.4Mbit/sec). Since manual rate adjustment (iwconfig wlan0 rate 48M) is not
functional yet, I will worry about that later. The softmac driver usually have
the above rate when it is set manually to 54M, but tend to increase better
(~2000 Kbyte/sec) when set to 36M or 48M.
Comment 4 eric magaoay 2007-04-25 12:53:18 EDT
Just tested 3104.fc7. I agree that the problem only show up when using under
heavy load; since it only show up when I'm running "rsync" program. It doesn't
show up when browsing the internet only. 

I will closed this now since it doesn't appear to affect basic and critical
functions.

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.