Bug 243599 - USB hard drive not mounted at boot
USB hard drive not mounted at boot
Status: CLOSED CURRENTRELEASE
Product: Fedora
Classification: Fedora
Component: kernel (Show other bugs)
7
All Linux
low Severity medium
: ---
: ---
Assigned To: Kernel Maintainer List
Brian Brock
:
Depends On:
Blocks:
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2007-06-10 09:18 EDT by Greg Hogan
Modified: 2007-11-30 17:12 EST (History)
1 user (show)

See Also:
Fixed In Version: 2.6.21-1.3255.fc7
Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Story Points: ---
Clone Of:
Environment:
Last Closed: 2007-09-16 18:58:45 EDT
Type: ---
Regression: ---
Mount Type: ---
Documentation: ---
CRM:
Verified Versions:
Category: ---
oVirt Team: ---
RHEL 7.3 requirements from Atomic Host:
Cloudforms Team: ---


Attachments (Terms of Use)

  None (edit)
Description Greg Hogan 2007-06-10 09:18:49 EDT
Description of problem:
USB hard drives not mounted on boot.  Drives are recognized and automounted when
reconnected after boot.

Version-Release number of selected component (if applicable):
2.6.21-1.3194.fc7

How reproducible:
Reboot.

Steps to Reproduce:
1.  Connect USB hard drive.
2.  Boot.
3.  Not mounted.
4.  Unplug, reconnect USB cable.
5.  Drive now automounted.
  
Actual results:
From /var/log/messages
kernel: usb 4-1: configuration #1 chosen from 1 choice
kernel: libusual: modprobe for usb-storage succeeded, but module is not present
kernel: usb 4-2: configuration #1 chosen from 1 choice
kernel: libusual: modprobe for usb-storage succeeded, but module is not present

[root@gimp boot]grep CONFIG_BLK_DEV_UB config-2.6.21-1.3194.fc7 
# CONFIG_BLK_DEV_UB is not set
[root@gimp boot]grep CONFIG_USB_LIBUSUAL config-2.6.21-1.3194.fc7 
CONFIG_USB_LIBUSUAL=y

Expected results:
See below.

Additional info:
http://lkml.org/lkml/2006/12/8/377

to: linux-kernel@vger.kernel.org
cc: zaitcev@redhat.com, torvalds@osdl.org
Re: 2.6.19-git libusual: modprobe for usb-storage succeeded, but  
module is not present

> usb 2-2: new high speed USB device using ehci_hcd and address 3
> > usb 2-2: configuration #1 chosen from 1 choice
> > libusual: modprobe for usb-storage succeeded, but module is not present
> > usb 2-4: new high speed USB device using ehci_hcd and address 5
> > usb 2-4: configuration #1 chosen from 1 choice
> > libusual: modprobe for usb-storage succeeded, but module is not present
> > usb 2-5: new high speed USB device using ehci_hcd and address 6
> > usb 2-5: configuration #1 chosen from 1 choice
> > libusual: modprobe for usb-storage succeeded, but module is not present

> I don't know what you've done to accomplish it, but either your
> modules got separated (e.g. libusual built statically while usb-storage
> is dynamic), or your modprobe is toast, or 100 other reasons.
>
> Just deconfigure CONFIG_BLK_DEV_UB and CONFIG_USB_LIBUSUAL
> and forget about it all.
>
> I know, I have to think of a workaround for this, but nothing is
> readily apparent.
>
> -- Pete

was
CONFIG_BLK_DEV_UB=m
CONFIG_USB_LIBUSUAL=y

now
# CONFIG_BLK_DEV_UB is not set
# CONFIG_USB_LIBUSUAL is not set

works ok thanx

xboom
Comment 1 Greg Hogan 2007-06-15 05:57:53 EDT
No change in kernel-2.6.21-1.3228.fc7.
Comment 2 Paul Richardson 2007-07-09 15:51:27 EDT
Upgrading to kernel "2.6.21-1.3255.fc7" located in testing seems to allow USB
hard disks to be mounted upon boot. See comments in 247348.
Comment 3 Christopher Brown 2007-09-16 16:44:39 EDT
Hello,

I'm reviewing this bug as part of the kernel bug triage project, an attempt to
isolate current bugs in the fedora kernel.

http://fedoraproject.org/wiki/KernelBugTriage

I am CC'ing myself to this bug and will try and assist you in resolving it if I can.

There hasn't been much activity on this bug for a while. Could you tell me if
you are still having problems with the latest kernel as comment #2 indicates it
may be resolved?

If the problem no longer exists then please close this bug or I'll do so in a
few days if there is no additional information lodged.

Cheers
Chris
Comment 4 Greg Hogan 2007-09-16 18:58:45 EDT
Appears to have been fixed sometime after 2.6.21-1.3228.f7

[greg@gimp boot]$ grep CONFIG_BLK_DEV_UB config-2.6.2*
config-2.6.21-1.3194.fc7:# CONFIG_BLK_DEV_UB is not set
config-2.6.21-1.3228.fc7:# CONFIG_BLK_DEV_UB is not set
config-2.6.22.1-33.fc7:# CONFIG_BLK_DEV_UB is not set
config-2.6.22.1-41.fc7:# CONFIG_BLK_DEV_UB is not set
config-2.6.22.4-65.fc7:# CONFIG_BLK_DEV_UB is not set

[greg@gimp boot]$ grep CONFIG_USB_LIBUSUAL config-2.6.2*
config-2.6.21-1.3194.fc7:CONFIG_USB_LIBUSUAL=y
config-2.6.21-1.3228.fc7:CONFIG_USB_LIBUSUAL=y
config-2.6.22.1-33.fc7:# CONFIG_USB_LIBUSUAL is not set
config-2.6.22.1-41.fc7:# CONFIG_USB_LIBUSUAL is not set
config-2.6.22.4-65.fc7:# CONFIG_USB_LIBUSUAL is not set

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.