Bug 312271 - Sound problem for Acer Aspire 5050
Sound problem for Acer Aspire 5050
Status: CLOSED UPSTREAM
Product: Fedora
Classification: Fedora
Component: alsa-lib (Show other bugs)
8
x86_64 Linux
low Severity medium
: ---
: ---
Assigned To: Martin Stransky
Fedora Extras Quality Assurance
:
Depends On:
Blocks:
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2007-09-29 08:03 EDT by Artem
Modified: 2008-02-25 10:36 EST (History)
1 user (show)

See Also:
Fixed In Version:
Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Story Points: ---
Clone Of:
Environment:
Last Closed: 2008-02-25 10:36:15 EST
Type: ---
Regression: ---
Mount Type: ---
Documentation: ---
CRM:
Verified Versions:
Category: ---
oVirt Team: ---
RHEL 7.3 requirements from Atomic Host:
Cloudforms Team: ---


Attachments (Terms of Use)
scsconfig.log (49.18 KB, text/plain)
2007-09-29 08:03 EDT, Artem
no flags Details
scsrun.log (135 bytes, text/plain)
2007-09-29 08:13 EDT, Artem
no flags Details

  None (edit)
Description Artem 2007-09-29 08:03:37 EDT
Description of problem:
I have new laptop (Acer Aspire 5052) which is not well configured. I'm not able
to extract sound from it, until manually add probe_mask=1,position_fix=1 to
modprobe.conf as options of snd_hda_intel.
However in F7 it was probe_mask=3.
Audio Configuration utility is not able to give any sound. KDE control center -
only aftrer setting audio device to OSS.
After that to get sound I'm forced to bring up SURROUND in mixer, as it seems to
be MASTER for that card.

Version-Release number of selected component (if applicable):


How reproducible:


Steps to Reproduce:
1.
2.
3.
  
Actual results:


Expected results:


Additional info:
I think scsconf.log would be enough as info
Comment 1 Artem 2007-09-29 08:03:37 EDT
Created attachment 211291 [details]
scsconfig.log
Comment 2 Artem 2007-09-29 08:07:53 EDT
KDE control center: Alsa is not working, Threaded OSS working, but with big gaps
in time (0.5 second playing, 0.5 sec empty). The same behaviour is in F7
Comment 3 Artem 2007-09-29 08:13:57 EDT
Created attachment 211301 [details]
scsrun.log

Automatic card detection is also not working
Comment 4 Artem 2007-11-19 08:04:33 EST
Working from box in F8, but channels in mixer are still swapped.
Comment 5 Will Woods 2007-12-03 13:10:30 EST
So in F8, the card works but "Master" does not control the volume?
Comment 6 Artem 2007-12-04 02:46:30 EST
Exactly, however it was the same in F7, but to make it work it was necessary to
put probe_mask=3 into modprobe.

As I wrote - "Surround" controls master channel. Rest of them seems to control
nothing. I didn't check for microphone and any other kind of input.
Comment 7 Artem 2008-01-07 07:47:16 EST
Updating:
For a laptop speakers: only "Surround" channel has affect.
When I plug in headphones - no effect (no switching sound from speakers to
headphones, until: "Front" channel is switched on, then "PCM" has effect of main
channel.
Laptop speakers in that case should be manually switched off by switching off
"Surround"
Comment 8 Artem 2008-01-07 08:15:32 EST
Alsa bugzilla bug: http://bugtrack.alsa-project.org/alsa-bug/view.php?id=3589
Comment 9 Martin Stransky 2008-02-25 10:36:15 EST
Cool, thanks.

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.