Bug 342091 - why new udev doesnt have sound rules ?
why new udev doesnt have sound rules ?
Status: CLOSED WONTFIX
Product: Fedora
Classification: Fedora
Component: udev (Show other bugs)
rawhide
All Linux
low Severity low
: ---
: ---
Assigned To: Harald Hoyer
Fedora Extras Quality Assurance
:
Depends On:
Blocks:
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2007-10-19 17:46 EDT by Itamar Reis Peixoto
Modified: 2007-11-30 17:12 EST (History)
0 users

See Also:
Fixed In Version:
Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Story Points: ---
Clone Of:
Environment:
Last Closed: 2007-10-21 02:40:08 EDT
Type: ---
Regression: ---
Mount Type: ---
Documentation: ---
CRM:
Verified Versions:
Category: ---
oVirt Team: ---
RHEL 7.3 requirements from Atomic Host:
Cloudforms Team: ---


Attachments (Terms of Use)

  None (edit)
Description Itamar Reis Peixoto 2007-10-19 17:46:04 EDT
why new udev doesnt have audio rules ?

it's possible to create a group audio with own /dev/ sound devices ?


something like this


# audio devices
KERNEL=="dsp*",		GROUP="audio",	MODE="0660"
KERNEL=="audio*",	GROUP="audio",	MODE="0660"
KERNEL=="midi*",	GROUP="audio",	MODE="0660"
KERNEL=="mixer*",	GROUP="audio",	MODE="0660"
KERNEL=="sequencer*",	GROUP="audio",	MODE="0660"
KERNEL=="sound/*",	GROUP="audio",	MODE="0660"
KERNEL=="snd/*",	GROUP="audio",	MODE="0660"
KERNEL=="beep",		GROUP="audio",	MODE="0660"
KERNEL=="admm*",	GROUP="audio",	MODE="0660"
KERNEL=="adsp*",	GROUP="audio",	MODE="0660"
KERNEL=="aload*",	GROUP="audio",	MODE="0660"
KERNEL=="amidi*",	GROUP="audio",	MODE="0660"
KERNEL=="dmfm*",	GROUP="audio",,	MODE="0660"
KERNEL=="dmmidi*",	GROUP="audio",	MODE="0660"
KERNEL=="sndstat",	GROUP="audio",	MODE="0660"
Comment 1 Itamar Reis Peixoto 2007-10-19 17:47:18 EDT
it's possible to have this included in fc8 before it released ?
Comment 2 Itamar Reis Peixoto 2007-10-19 21:40:05 EDT
hi 
I have found the file /etc/udev/rules.d/40-alsa.rules and I have changed to this

# do not edit this file, it will be overwritten on update

KERNEL=="controlC[0-9]*",       NAME="snd/%k",          GROUP="audio",  MODE="0660"
KERNEL=="hwC[D0-9]*",           NAME="snd/%k",          GROUP="audio",  MODE="0660"
KERNEL=="pcmC[D0-9cp]*",        NAME="snd/%k",          GROUP="audio",  MODE="0660"
KERNEL=="midiC[D0-9]*",         NAME="snd/%k",          GROUP="audio",  MODE="0660"
KERNEL=="timer",                NAME="snd/%k",          GROUP="audio",  MODE="0660"
KERNEL=="seq",                  NAME="snd/%k",          GROUP="audio",  MODE="0660"
KERNEL=="mixer0",               SYMLINK+="mixer",       GROUP="audio",  MODE="0660"
KERNEL=="dsp0",                 SYMLINK+="dsp",         GROUP="audio",  MODE="0660"
KERNEL=="audio0",               SYMLINK+="audio",       GROUP="audio",  MODE="0660"


# audio devices
KERNEL=="dsp*",              GROUP="audio",   MODE="0660"
KERNEL=="audio*",            GROUP="audio",   MODE="0660"
KERNEL=="midi*",             GROUP="audio",   MODE="0660"
KERNEL=="mixer*",            GROUP="audio",   MODE="0660"
KERNEL=="sequencer*",        GROUP="audio",   MODE="0660"
KERNEL=="beep",              GROUP="audio",   MODE="0660"
KERNEL=="admm*",             GROUP="audio",   MODE="0660"
KERNEL=="adsp*",             GROUP="audio",   MODE="0660"
KERNEL=="aload*",            GROUP="audio",   MODE="0660"
KERNEL=="amidi*",            GROUP="audio",   MODE="0660"
KERNEL=="dmfm*",             GROUP="audio",   MODE="0660"
KERNEL=="dmmidi*",           GROUP="audio",   MODE="0660"
KERNEL=="sndstat",           GROUP="audio",   MODE="0660"



after this change I have created the audio group and added my user to this
group, after a reboot my sound is working fine, including to talk with skype.


will you accept my suggestions ?
Comment 3 Itamar Reis Peixoto 2007-10-19 21:44:00 EDT
If you accept the audio/sound group need to be added on setup rpm package;
Comment 4 Harald Hoyer 2007-10-21 02:40:08 EDT
ConsoleKit gives you read/write access just fine to all these audio devices.

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.