Bug 471911 - No graphic installation Fedora 10 RC on Radeon 9200 SE
No graphic installation Fedora 10 RC on Radeon 9200 SE
Status: CLOSED INSUFFICIENT_DATA
Product: Fedora
Classification: Fedora
Component: xorg-x11-drv-ati (Show other bugs)
rawhide
i686 Linux
medium Severity high
: ---
: ---
Assigned To: Dave Airlie
Fedora Extras Quality Assurance
:
Depends On:
Blocks:
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2008-11-17 11:56 EST by Alex
Modified: 2009-10-22 08:47 EDT (History)
3 users (show)

See Also:
Fixed In Version:
Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Story Points: ---
Clone Of:
Environment:
Last Closed: 2009-05-07 19:00:43 EDT
Type: ---
Regression: ---
Mount Type: ---
Documentation: ---
CRM:
Verified Versions:
Category: ---
oVirt Team: ---
RHEL 7.3 requirements from Atomic Host:
Cloudforms Team: ---


Attachments (Terms of Use)
system dmesg (26.23 KB, text/plain)
2008-11-17 11:56 EST, Alex
no flags Details
xorg.conf (4.44 KB, text/plain)
2008-11-22 12:12 EST, Alex
no flags Details
Xorg.0.log (45.34 KB, text/plain)
2008-11-22 12:13 EST, Alex
no flags Details
Xorg.0.log.old (48.39 KB, text/plain)
2008-11-22 12:13 EST, Alex
no flags Details
xorg.conf (4.44 KB, text/plain)
2008-11-23 05:52 EST, Alex
no flags Details
Xorg.0.log (82.08 KB, text/plain)
2008-11-23 05:53 EST, Alex
no flags Details
photo.JPG (597.72 KB, image/jpeg)
2008-11-23 05:53 EST, Alex
no flags Details

  None (edit)
Description Alex 2008-11-17 11:56:30 EST
Created attachment 323779 [details]
system dmesg

Description of problem:

There is a system on the basis of motheboard ASUS P4P800 SE and an unknown video card ("noname") on the basis of chipset Radeon 9200 SE. At use of graphic installation Fedora 10 RC anaconda starts a X-server with the driver "radeon". As a result on the screen it is visible nothing and it is necessary to spend installation in a text mode. After installation at attempt to start a X-server - also on the screen it is visible nothing. If to create a file xorg.conf. In it to specify driver use "vesa" instead of "radeon", the X-server is started normally.

Version-Release number of selected component (if applicable):
Fedora 10 RC

How reproducible:
Install Fedora 10 RC

Steps to Reproduce:
1. Begin install
2. To wait start anaconda
3. As a result on the screen it is visible nothing
  
Actual results:
As a result on the screen it is visible nothing

Expected results:


Additional info:
[root@comp2 ~]# lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82865G/PE/P DRAM Controller/Host-Hub Interface (rev 02)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation 82865G/PE/P PCI to AGP Controller (rev 02)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) USB UHCI Controller #1 (rev 02)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) USB UHCI Controller #2 (rev 02)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) USB UHCI Controller #3 (rev 02)
00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) USB UHCI Controller #4 (rev 02)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) USB2 EHCI Controller (rev 02)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev c2)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) LPC Interface Bridge (rev 02)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) IDE Controller (rev 02)
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801EB (ICH5) SATA Controller (rev 02)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) SMBus Controller (rev 02)
00:1f.5 Multimedia audio controller: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) AC'97 Audio Controller (rev 02)
01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RV280 [Radeon 9200 SE] (rev 01)
01:00.1 Display controller: ATI Technologies Inc RV280 [Radeon 9200 SE] (Secondary) (rev 01)
02:05.0 Ethernet controller: Marvell Technology Group Ltd. 88E8001 Gigabit Ethernet Controller (rev 13)
Comment 1 Matěj Cepl 2008-11-18 11:06:27 EST
Thanks for the bug report.  We have reviewed the information you have provided above, and there is some additional information we require that will be helpful in our diagnosis of this issue.

Please attach your X server config file (/etc/X11/xorg.conf) and X server log file (/var/log/Xorg.*.log) to the bug report as individual uncompressed file attachments using the bugzilla file attachment link below.

We will review this issue again once you've had a chance to attach this information.

Thanks in advance.
Comment 2 Alex 2008-11-22 12:11:12 EST
The file/etc/X11/xorg.conf is made by a command "Xorg-configure:0"
Comment 3 Alex 2008-11-22 12:12:36 EST
Created attachment 324405 [details]
xorg.conf
Comment 4 Alex 2008-11-22 12:13:13 EST
Created attachment 324406 [details]
Xorg.0.log
Comment 5 Alex 2008-11-22 12:13:40 EST
Created attachment 324407 [details]
Xorg.0.log.old
Comment 6 Matěj Cepl 2008-11-22 18:34:39 EST
Could we get also log from the failed attempt to run with "radeon" driver, please?
Comment 7 Alex 2008-11-23 05:51:46 EST
In a file xorg.conf has made a line "Driver" radeon "and has restarted a X-server. As a result we have the screen - a photo in a file photo.JPG
Comment 8 Alex 2008-11-23 05:52:27 EST
Created attachment 324425 [details]
xorg.conf
Comment 9 Alex 2008-11-23 05:53:01 EST
Created attachment 324426 [details]
Xorg.0.log
Comment 10 Alex 2008-11-23 05:53:32 EST
Created attachment 324427 [details]
photo.JPG
Comment 11 Martin A. Boegelund 2008-11-25 09:36:50 EST
I'm experiencing a somewhat similar problem with my 9200 SE based card. It's documented under bug #471421 and seems to be related to using a DVI connector instead of a VGA connector.

Alex, are you using a VGA or DVI connector?
Comment 12 Bug Zapper 2008-11-26 00:31:13 EST
This bug appears to have been reported against 'rawhide' during the Fedora 10 development cycle.
Changing version to '10'.

More information and reason for this action is here:
http://fedoraproject.org/wiki/BugZappers/HouseKeeping
Comment 13 Nikos Charonitakis 2008-11-30 10:58:23 EST
Same problem here with radeon 3850 : blank screen with radeon driver. 
I ve installed radeonhd and i used system-config-display (from command line) to set radeonhd as default driver.
radeohd works but it has many glitches.
Any attempt to bring back radeon driver failed...
Comment 14 Alex 2008-12-01 11:16:43 EST
to   Martin A. Boegelund

I tried to use both VGA and DVI connectors - result bad 

to Nikos Charonitakis

I tried to use the driver "radeonhd". Without result - the screen in general black. Probably the X-server cannot start.

P.S.
The problem exists not only in Fedora 10RC1, but also in definitive release Fedora 10
Comment 15 Nikos Charonitakis 2008-12-01 15:24:57 EST
@alex
Your card i think is not supported by radeonhd.
Also with ctrl-alt-f1 i see a report that "1 2 3 4 5 X server successfully started" or something similar.
So anaconda thinks that xserver is working but screen remains black...
Comment 16 Martin A. Boegelund 2009-05-03 10:48:36 EDT
This bug seems to still exist in F11-preview.
Comment 17 Matěj Cepl 2009-05-04 10:31:44 EDT
(In reply to comment #16)
> This bug seems to still exist in F11-preview.  

Could you please add /var/log/Xorg.0.log, /var/log/dmesg, and /etc/X11/xorg.conf from Rawhide?

Thank you
Comment 18 Martin A. Boegelund 2009-05-07 17:37:50 EDT
I'm unable to produce any logs or config files for you - sorry. I simply can't switch to tty2 (or any tty for that matter) in order to grab logs and config file.
I produced an X.log file over at bug #471421, but that was for preview-10 - can you use that?

Ctrl-alt-F[2-7] doesn't take me to a terminal anymore, so I really don't know how I can fetch the files you request.

Please advice. Thank you.

Martin
Comment 19 Matěj Cepl 2009-05-07 19:00:43 EDT
Since there are insufficient details provided in this report for us to investigate the issue further, and we have not received feedback to the information we have requested above, we will assume the problem was not reproducible, or has been fixed in one of the updates we have released for the reporter's distribution.

Users who have experienced this problem are encouraged to upgrade to the latest update of their distribution, and if this issue turns out to still be reproducible in the latest update, please reopen this bug with additional information.

Closing as INSUFFICIENT_DATA.

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.