Bug 62114 - RPM is broken , a core file appears every time a run it
RPM is broken , a core file appears every time a run it
Status: CLOSED NOTABUG
Product: Red Hat Linux
Classification: Retired
Component: rpm (Show other bugs)
7.1
i386 Linux
medium Severity medium
: ---
: ---
Assigned To: Jeff Johnson
Patrick Macdonald
:
Depends On:
Blocks:
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2002-03-27 11:55 EST by Need Real Name
Modified: 2007-04-18 12:41 EDT (History)
0 users

See Also:
Fixed In Version:
Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Story Points: ---
Clone Of:
Environment:
Last Closed: 2002-03-28 09:50:39 EST
Type: ---
Regression: ---
Mount Type: ---
Documentation: ---
CRM:
Verified Versions:
Category: ---
oVirt Team: ---
RHEL 7.3 requirements from Atomic Host:
Cloudforms Team: ---


Attachments (Terms of Use)

  None (edit)
Description Need Real Name 2002-03-27 11:55:36 EST
From Bugzilla Helper:
User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.01; Windows 95)

Description of problem:
Bad: I cannot run rpm

Version-Release number of selected component (if applicable):


How reproducible:
Always

Steps to Reproduce:
I will try to reproduce what I have done:

After installing l j2sdk-1_3_0_05-linux.rpm in a RH 7.1 I got the
message
:
DB_RUNRECOVERY

I have done:

1) db_verify /var/lib/rpm/Packages
        If that fails, the fix is
                cd /var/lib/rpm
                mv Packages Packages-ORIG
                db_dump Packages-ORIG | db_load Packages

2) Read all Package headers.
        The command is
                rpm -qa
        If that "works", go to step 5), do "rpm --rebuilddb" and you're
done.
        If that segfaults, go to 3).
        if that hangs, then do
                rm -f /var/lib/rpm/__db*
        and try again.

3) You have a segfault on a header.
        The first step is to get the segfaulting header instance.
        Append "debug" to the Packages configuration by
          echo "%_dbi_config_Packages %{_dbi_htconfig} lockdbfd debug" \

                >> /etc/rpm/macros

        Try "rpm -qa", lots of boring glop until segfault.

All of this is in a google group that I found.

Everything is ok until  I do rpm -qa in second step.
It says :
postgresql-7.0.3-8
postgresql-devel-7.0.3-8
ViolaciC3n de segmento (core dumped)

I cannot delete   " postgresql-devel-7.0.3-8"  with rpm -e

I have also done this:

for i in [A-Z]* ; do echo $i --; db_verify $i; done
Basenames --
db_verify: Hash page 329 has bad prev_pgno
db_verify: Hash page 170 has bad prev_pgno
db_verify: Hash page 170 referenced twice
db_verify: Non-empty page 498 in unused hash bucket 396
db_verify: Page 329 encountered a second time on free list
db_verify: DB->verify: Basenames: DB_VERIFY_BAD: Database verification
failed
Conflictname --
Group --
Name --
Packages-ORIG --
Packages-SAVE --
Providename --
Requirename --
Triggername --
-----------------------------------------------------

THANKS A LOT FOR LOOSING YOUR TIME WITH MY PROBLEM.
I will wait for your email.
Thanks,
Antonio
	

Actual Results:  I cannot use Kpackage, gnorpm o even rpm.

Expected Results:  I only wanted to install a JVM

Additional info:

db_verify: Hash page 329 has bad prev_pgno
db_verify: Hash page 170 has bad prev_pgno
db_verify: Hash page 170 referenced twice
db_verify: Non-empty page 498 in unused hash bucket 396
db_verify: Page 329 encountered a second time on free list
db_verify: DB->verify: Basenames: DB_VERIFY_BAD: Database verification
failed
Conflictname --
Group --
Name --
Packages-ORIG --
Packages-SAVE --
Providename --
Requirename --
Triggername --
Comment 1 Patrick Macdonald 2002-03-27 14:51:24 EST
This is certainly not a Red Hat Database bug.  Red Hat Database has nothing 
to do with rpm... so, I'm sending it over to the rpm folks for investigation.

Cheers,
Patrick
Comment 2 Jeff Johnson 2002-03-27 15:04:48 EST
A pointer (i.e. URL, buzilla attachments won't work)
to a tarball
	cd /var/lib
	tar xzvf /tmp/rpmdb-62114.tar.gz rpm
of your rpm database, please, and I'll try to figger
what's up.
Comment 3 Jeff Johnson 2002-03-28 09:50:34 EST
I'm still looking for a pointer to a tarball ...
Comment 4 Jeff Johnson 2002-06-21 15:55:45 EDT
Closed for lack of input.

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.