Bug 62696 - IDE interface not enabled
IDE interface not enabled
Product: Red Hat Linux
Classification: Retired
Component: kernel (Show other bugs)
i386 Linux
medium Severity medium
: ---
: ---
Assigned To: Arjan van de Ven
Brian Brock
Depends On:
  Show dependency treegraph
Reported: 2002-04-04 10:35 EST by Kjartan Maraas
Modified: 2007-04-18 12:41 EDT (History)
1 user (show)

See Also:
Fixed In Version:
Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Story Points: ---
Clone Of:
Last Closed: 2002-04-30 18:49:52 EDT
Type: ---
Regression: ---
Mount Type: ---
Documentation: ---
Verified Versions:
Category: ---
oVirt Team: ---
RHEL 7.3 requirements from Atomic Host:
Cloudforms Team: ---

Attachments (Terms of Use)
output from lspci (4.33 KB, text/plain)
2002-04-04 10:36 EST, Kjartan Maraas
no flags Details
Output from dmesg (8.09 KB, text/plain)
2002-04-04 10:37 EST, Kjartan Maraas
no flags Details

  None (edit)
Description Kjartan Maraas 2002-04-04 10:35:35 EST
Description of Problem:
The ide interface is not being enabled on my Compaq Evo N600c laptop.

Version-Release number of selected component (if applicable):

How Reproducible:
Every time.

Steps to Reproduce:
1. run hdparm -d1 /dev/hda
2. dmesg shows that the device is not being enabled properly.

Actual Results:
HDIO_SET_DMA failed: Operation not permitted

Expected Results:
Working DMA on HDA

Additional Information:
Attaching lspci output and dmesg output.
Comment 1 Kjartan Maraas 2002-04-04 10:36:44 EST
Created attachment 52205 [details]
output from lspci
Comment 2 Kjartan Maraas 2002-04-04 10:37:45 EST
Created attachment 52206 [details]
Output from dmesg
Comment 3 Kjartan Maraas 2002-04-17 09:11:18 EDT
Tried the latest rawhide kernels with no success. Also updated to latest BIOS
from Compaq.
Comment 4 John Cagle 2002-04-20 00:35:05 EDT
Looks like it's just DMA thats not being enabled.
Try adding "ide=ata66" to your kernel command line.
Comment 5 Kjartan Maraas 2002-04-20 01:39:01 EDT
Already tried that with no success. The bit about resource collitions is the one
that worries me I think?
Comment 6 Kjartan Maraas 2002-04-20 01:41:10 EDT
Addng CC: to make sure the feedback get back to people trying to help. (John, I
relplied to your suggestion before remembering to put you in the CC:, in short
ide0=ata66 doesn't help)
Comment 7 Kjartan Maraas 2002-04-30 18:49:48 EDT
Solved by the latest patch from http://linuxdiskcert.org/ :)
Comment 8 Kjartan Maraas 2002-06-16 20:17:58 EDT
Fixed in Milan beta1 at least.

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.