Bug 646575 - preupgrade from FC12 to 13 fails on installation of tzdata-2010k-1.fc13.noarch
preupgrade from FC12 to 13 fails on installation of tzdata-2010k-1.fc13.noarch
Status: CLOSED NOTABUG
Product: Fedora
Classification: Fedora
Component: distribution (Show other bugs)
13
x86_64 Linux
low Severity medium
: ---
: ---
Assigned To: Bill Nottingham
Bill Nottingham
:
Depends On:
Blocks:
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2010-10-25 14:03 EDT by Tom Kennelly
Modified: 2014-03-16 23:25 EDT (History)
5 users (show)

See Also:
Fixed In Version:
Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Story Points: ---
Clone Of:
Environment:
Last Closed: 2010-11-01 11:40:39 EDT
Type: ---
Regression: ---
Mount Type: ---
Documentation: ---
CRM:
Verified Versions:
Category: ---
oVirt Team: ---
RHEL 7.3 requirements from Atomic Host:


Attachments (Terms of Use)
Screen shot of the failure (30.22 KB, image/jpeg)
2010-10-25 14:03 EDT, Tom Kennelly
no flags Details
anaconda.log (9.56 KB, application/octet-stream)
2010-10-27 15:41 EDT, Tom Kennelly
no flags Details
program.log (15.51 KB, application/octet-stream)
2010-10-27 15:42 EDT, Tom Kennelly
no flags Details
storage.log (44.58 KB, application/octet-stream)
2010-10-27 15:42 EDT, Tom Kennelly
no flags Details
X.log (55.08 KB, application/octet-stream)
2010-10-27 15:43 EDT, Tom Kennelly
no flags Details
yum.log (12.67 KB, application/octet-stream)
2010-10-27 15:44 EDT, Tom Kennelly
no flags Details
syslog (45.71 KB, application/octet-stream)
2010-10-27 15:44 EDT, Tom Kennelly
no flags Details
ls -l of /tmp/*.log (693 bytes, text/plain)
2010-10-27 15:51 EDT, Tom Kennelly
no flags Details

  None (edit)
Description Tom Kennelly 2010-10-25 14:03:04 EDT
Created attachment 455596 [details]
Screen shot of the failure

Description of problem: I ran preupgrade on FC12 and got to the step where a reboot is required to complete the installation.  A number of packages were successfully installed, see attached jpg, until tzdata-2010k-1.fc13.noarch was attempted.  Its failure to install caused the following error message:

Error Installing Package

A fatal error occurred when installing the tzdata
package. This could indicate errors when reading
the installation media. Installation cannot continue.

Exit installer.

As per the message above the installation stopped and the upgrade to FC 13 could not complete.


Version-Release number of selected component (if applicable):

tzdata-2010k-1.fc13.noarch


How reproducible:

Attempted 3 times and it failed at the installation of tzdata-2010k-1.fc13.noarch each time

Steps to Reproduce:
1.  run preupgrade on FC 12 after yum update
2.  reboot as per on screen instructions
3.  wait until 39 of 1523 packages are installed, in my case, and the tzdata failure will occur.
  
Actual results:

Upgrade to FC 13 fails and is incomplete.

Expected results:

No installation failure on tzdata-2010k-1.fc13.noarch and the installer runs to a normal completion in which FC 13 is fully installed
Additional info:
Comment 1 Petr Machata 2010-10-26 06:17:42 EDT
Well, doesn't that mean that the installation media indeed does contain errors?  Do you have any logs available from the installation, such as would explain the nature of the "fatal error"?
Also, reassigning to distribution, they might have better ways to debug this sort of thing.  I don't believe it's in the tzdata package itself.
Comment 2 Tom Kennelly 2010-10-26 08:48:04 EDT
At this time I do not see how to get additional diagnostics.
Comment 3 Brian Lane 2010-10-26 18:21:05 EDT
Is the f12 system up-to-date before starting the upgrade?

You should be able to get to the anaconda logs via tty2 when it fails. Please attach all the /tmp/*log files to this bug.
Comment 4 Tom Kennelly 2010-10-26 19:03:41 EDT
Yes, a  yum install   was run on the FC12 machine before preupgrade was attempted.
Comment 5 Chris Lumens 2010-10-27 09:31:32 EDT
This is an error in one of the package's scriptlets that we can't see without the logs asked for in comment #3.
Comment 6 Tom Kennelly 2010-10-27 15:41:12 EDT
Created attachment 456059 [details]
anaconda.log

As per comment #3
Comment 7 Tom Kennelly 2010-10-27 15:42:02 EDT
Created attachment 456060 [details]
program.log

As per comment #3
Comment 8 Tom Kennelly 2010-10-27 15:42:39 EDT
Created attachment 456061 [details]
storage.log

As per comment #3
Comment 9 Tom Kennelly 2010-10-27 15:43:27 EDT
Created attachment 456062 [details]
X.log

As per comment #3
Comment 10 Tom Kennelly 2010-10-27 15:44:07 EDT
Created attachment 456063 [details]
yum.log

As per comment #3
Comment 11 Tom Kennelly 2010-10-27 15:44:49 EDT
Created attachment 456064 [details]
syslog

As per comment #3
Comment 12 Tom Kennelly 2010-10-27 15:51:29 EDT
Created attachment 456065 [details]
ls -l of /tmp/*.log
Comment 13 Petr Machata 2010-11-01 11:40:39 EDT
Anaconda's log ends in "Preparing to install packages", yum ends in "Depsolve time: 59.679".  Both of these took place at 15:10-ish.  In syslog, there's a bunch of ATA errors at 15:25-ish:

> 15:25:51,546 WARN kernel:ata1.00: device reported invalid CHS sector 0

I'm sticking with my bad-media theory.  Dunno what's on your ata1, but that cannot be good.

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.