Bug 65629 - some S3 968 based video cards don't work after installation
some S3 968 based video cards don't work after installation
Status: CLOSED RAWHIDE
Product: Red Hat Linux
Classification: Retired
Component: XFree86 (Show other bugs)
7.3
i686 Linux
medium Severity medium
: ---
: ---
Assigned To: Mike A. Harris
David Lawrence
:
Depends On:
Blocks:
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2002-05-28 19:50 EDT by Need Real Name
Modified: 2007-04-18 12:42 EDT (History)
1 user (show)

See Also:
Fixed In Version:
Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Story Points: ---
Clone Of:
Environment:
Last Closed: 2002-12-17 16:15:05 EST
Type: ---
Regression: ---
Mount Type: ---
Documentation: ---
CRM:
Verified Versions:
Category: ---
oVirt Team: ---
RHEL 7.3 requirements from Atomic Host:
Cloudforms Team: ---


Attachments (Terms of Use)

  None (edit)
Description Need Real Name 2002-05-28 19:50:43 EDT
From Bugzilla Helper:
User-Agent: Mozilla/4.79 [en] (X11; U; Linux 2.4.18-4 i686)

Description of problem:
After installing redhat 7.3, X windows won't start.  I've tried running
Xconfigurator and selecting various different options with no success.  I've
seen the problem on two computers.

Version-Release number of selected component (if applicable):


How reproducible:
Always

Steps to Reproduce:
1. Install redhat 7.3 on system with offending flavor of S3 968 chipset
2. Try to startx
3.
	

Actual Results:  X would not start.

Expected Results:  X to start

Additional info:

Here is the /var/log/XFree86.0.log file.  I tried to install redhat 7.3 on 3
systems with S3 968 based video - it failed on 2 of the 3.  I reported this
problem directly to xfree86 bot got no response.

XFree86 Version 4.2.0 (Red Hat Linux release: 4.2.0-8) / X Window System
(protocol Version 11, revision 0, vendor release 6600)
Release Date: 23 January 2002
        If the server is older than 6-12 months, or if your card is
        newer than the above date, look for a newer version before
        reporting problems.  (See http://www.XFree86.Org/)
Build Operating System: Linux 2.4.17-0.13smp i686 [ELF] 
Build Host: daffy.perf.redhat.com
 
Module Loader present
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
         (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
         (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: "/var/log/XFree86.0.log", Time: Tue May 28 17:04:58 2002
(==) Using config file: "/etc/X11/XF86Config-4"
(==) ServerLayout "Anaconda Configured"
(**) |-->Screen "Screen0" (0)
(**) |   |-->Monitor "Monitor0"
(**) |   |-->Device "S3 968 (generic)"
(**) |-->Input Device "Mouse0"
(**) |-->Input Device "Keyboard0"
(**) Option "XkbRules" "xfree86"
(**) XKB: rules: "xfree86"
(**) Option "XkbModel" "pc105"
(**) XKB: model: "pc105"
(**) Option "XkbLayout" "us"
(**) XKB: layout: "us"
(==) Keyboard: CustomKeycode disabled
(**) FontPath set to "unix/:7100"
(**) RgbPath set to "/usr/X11R6/lib/X11/rgb"
(==) ModulePath set to "/usr/X11R6/lib/modules"
(--) using VT number 7

(WW) Open APM failed (/dev/apm_bios) (No such device)
(II) Module ABI versions:
        XFree86 ANSI C Emulation: 0.1
        XFree86 Video Driver: 0.5
        XFree86 XInput driver : 0.3
        XFree86 Server Extension : 0.1
        XFree86 Font Renderer : 0.3
(II) Loader running on linux
(II) LoadModule: "bitmap"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/fonts/libbitmap.a
(II) Module bitmap: vendor="The XFree86 Project"
        compiled for 4.2.0, module version = 1.0.0
        Module class: XFree86 Font Renderer
        ABI class: XFree86 Font Renderer, version 0.3
(II) Loading font Bitmap
(II) LoadModule: "pcidata"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/libpcidata.a
(II) Module pcidata: vendor="The XFree86 Project"
        compiled for 4.2.0, module version = 0.1.0
        ABI class: XFree86 Video Driver, version 0.5
(II) PCI: Probing config type using method 1
(II) PCI: Config type is 1
(II) PCI: stages = 0x03, oldVal1 = 0x00000000, mode1Res1 = 0x80000000
(II) PCI: PCI scan (all values are in hex)
(II) PCI: 00:00:0: chip 8086,122d card 0000,0000 rev 02 class 06,00,00 hdr 00
(II) PCI: 00:07:0: chip 8086,122e card 0000,0000 rev 02 class 06,01,00 hdr 00
(II) PCI: 00:07:1: chip 8086,1230 card 0000,0000 rev 02 class 01,01,80 hdr 00
(II) PCI: 00:0f:0: chip 5333,88f0 card 0000,0000 rev 00 class 03,00,00 hdr 00
(II) PCI: 00:10:0: chip 1011,0009 card 0000,0000 rev 12 class 02,00,00 hdr 00
(II) PCI: End of PCI scan
(II) LoadModule: "scanpci"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/libscanpci.a
(II) Module scanpci: vendor="The XFree86 Project"
        compiled for 4.2.0, module version = 0.1.0
        ABI class: XFree86 Video Driver, version 0.5
(II) UnloadModule: "scanpci"
(II) Unloading /usr/X11R6/lib/modules/libscanpci.a
(II) Host-to-PCI bridge:
(II) PCI-to-ISA bridge:
(II) Bus 0: bridge is at (0:0:0), (-1,0,0), BCTRL: 0x08 (VGA_EN is set)
(II) Bus 0 I/O range:
        [0] -1  0x00000000 - 0x0000ffff (0x10000) IX[B]
(II) Bus 0 non-prefetchable memory range:
        [0] -1  0x00000000 - 0xffffffff (0x0) MX[B]
(II) Bus 0 prefetchable memory range:
        [0] -1  0x00000000 - 0xffffffff (0x0) MX[B]
(II) Bus -1: bridge is at (0:7:0), (0,-1,0), BCTRL: 0x08 (VGA_EN is set)
(II) Bus -1 I/O range:
(II) Bus -1 non-prefetchable memory range:
(II) Bus -1 prefetchable memory range:
(--) PCI:*(0:15:0) S3 968 rev 0, Mem @ 0x10000000/26
(II) Addressable bus resource ranges are
        [0] -1  0x00000000 - 0xffffffff (0x0) MX[B]
        [1] -1  0x00000000 - 0x0000ffff (0x10000) IX[B]
(II) OS-reported resource ranges:
        [0] -1  0xffe00000 - 0xffffffff (0x200000) MX[B](B)
        [1] -1  0x00100000 - 0x3fffffff (0x3ff00000) MX[B]E(B)
        [2] -1  0x000f0000 - 0x000fffff (0x10000) MX[B]
        [3] -1  0x000c0000 - 0x000effff (0x30000) MX[B]
        [4] -1  0x00000000 - 0x0009ffff (0xa0000) MX[B]
        [5] -1  0x0000ffff - 0x0000ffff (0x1) IX[B]
        [6] -1  0x00000000 - 0x000000ff (0x100) IX[B]
(II) Active PCI resource ranges:
        [0] -1  0xfffbec00 - 0xfffbec7f (0x80) MX[B]
        [1] -1  0x10000000 - 0x13ffffff (0x4000000) MX[B](B)
        [2] -1  0x0000fc80 - 0x0000fcff (0x80) IX[B]
        [3] -1  0x0000ffa0 - 0x0000ffbf (0x20) IX[B]E
(II) Active PCI resource ranges after removing overlaps:
        [0] -1  0xfffbec00 - 0xfffbec7f (0x80) MX[B]
        [1] -1  0x10000000 - 0x13ffffff (0x4000000) MX[B](B)
        [2] -1  0x0000fc80 - 0x0000fcff (0x80) IX[B]
        [3] -1  0x0000ffa0 - 0x0000ffbf (0x20) IX[B]E
(II) OS-reported resource ranges after removing overlaps with PCI:
        [0] -1  0xffe00000 - 0xffefffff (0x100000) MX[B](B)
        [1] -1  0x00100000 - 0x0fffffff (0xff00000) MX[B]E(B)
        [2] -1  0x000f0000 - 0x000fffff (0x10000) MX[B]
        [3] -1  0x000c0000 - 0x000effff (0x30000) MX[B]
        [4] -1  0x00000000 - 0x0009ffff (0xa0000) MX[B]
        [5] -1  0x0000ffff - 0x0000ffff (0x1) IX[B]
        [6] -1  0x00000000 - 0x000000ff (0x100) IX[B]
(II) All system resource ranges:
        [0] -1  0xffe00000 - 0xffefffff (0x100000) MX[B](B)
        [1] -1  0x00100000 - 0x0fffffff (0xff00000) MX[B]E(B)
        [2] -1  0x000f0000 - 0x000fffff (0x10000) MX[B]
        [3] -1  0x000c0000 - 0x000effff (0x30000) MX[B]
        [4] -1  0x00000000 - 0x0009ffff (0xa0000) MX[B]
        [5] -1  0xfffbec00 - 0xfffbec7f (0x80) MX[B]
        [6] -1  0x10000000 - 0x13ffffff (0x4000000) MX[B](B)
        [7] -1  0x0000ffff - 0x0000ffff (0x1) IX[B]
        [8] -1  0x00000000 - 0x000000ff (0x100) IX[B]
        [9] -1  0x0000fc80 - 0x0000fcff (0x80) IX[B]
        [10] -1 0x0000ffa0 - 0x0000ffbf (0x20) IX[B]E
(II) LoadModule: "GLcore"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/extensions/libGLcore.a
(II) Module GLcore: vendor="The XFree86 Project"
        compiled for 4.2.0, module version = 1.0.0
        ABI class: XFree86 Server Extension, version 0.1
(II) LoadModule: "dbe"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/extensions/libdbe.a
(II) Module dbe: vendor="The XFree86 Project"
        compiled for 4.2.0, module version = 1.0.0
        Module class: XFree86 Server Extension
        ABI class: XFree86 Server Extension, version 0.1
(II) Loading extension DOUBLE-BUFFER
(II) LoadModule: "extmod"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/extensions/libextmod.a
(II) Module extmod: vendor="The XFree86 Project"
        compiled for 4.2.0, module version = 1.0.0
        Module class: XFree86 Server Extension
        ABI class: XFree86 Server Extension, version 0.1
(II) Loading extension SHAPE
(II) Loading extension MIT-SUNDRY-NONSTANDARD
(II) Loading extension BIG-REQUESTS
(II) Loading extension SYNC
(II) Loading extension MIT-SCREEN-SAVER
(II) Loading extension XC-MISC
(II) Loading extension XFree86-VidModeExtension
(II) Loading extension XFree86-Misc
(II) Loading extension XFree86-DGA
(II) Loading extension DPMS
(II) Loading extension FontCache
(II) Loading extension TOG-CUP
(II) Loading extension Extended-Visual-Information
(II) Loading extension XVideo
(II) Loading extension XVideo-MotionCompensation
(II) LoadModule: "fbdevhw"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/linux/libfbdevhw.a
(II) Module fbdevhw: vendor="The XFree86 Project"
        compiled for 4.2.0, module version = 0.0.2
        ABI class: XFree86 Video Driver, version 0.5
(II) LoadModule: "dri"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/extensions/libdri.a
(II) Module dri: vendor="The XFree86 Project"
        compiled for 4.2.0, module version = 1.0.0
        ABI class: XFree86 Server Extension, version 0.1
(II) Loading sub module "drm"
(II) LoadModule: "drm"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/linux/libdrm.a
(II) Module drm: vendor="The XFree86 Project"
        compiled for 4.2.0, module version = 1.0.0
        ABI class: XFree86 Server Extension, version 0.1
(II) Loading extension XFree86-DRI
(II) LoadModule: "glx"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/extensions/libglx.a
(II) Module glx: vendor="The XFree86 Project"
        compiled for 4.2.0, module version = 1.0.0
        ABI class: XFree86 Server Extension, version 0.1
(II) Loading sub module "GLcore"
(II) LoadModule: "GLcore"
(II) Reloading /usr/X11R6/lib/modules/extensions/libGLcore.a
(II) Loading extension GLX
(II) LoadModule: "record"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/extensions/librecord.a
(II) Module record: vendor="The XFree86 Project"
        compiled for 4.2.0, module version = 1.13.0
        Module class: XFree86 Server Extension
        ABI class: XFree86 Server Extension, version 0.1
(II) Loading extension RECORD
(II) LoadModule: "freetype"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/fonts/libfreetype.a
(II) Module freetype: vendor="The XFree86 Project"
        compiled for 4.2.0, module version = 1.1.10
        Module class: XFree86 Font Renderer
        ABI class: XFree86 Font Renderer, version 0.3
(II) Loading font FreeType
(II) LoadModule: "type1"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/fonts/libtype1.a
(II) Module type1: vendor="The XFree86 Project"
        compiled for 4.2.0, module version = 1.0.1
        Module class: XFree86 Font Renderer
        ABI class: XFree86 Font Renderer, version 0.3
(II) Loading font Type1
(II) Loading font CID
(II) LoadModule: "s3"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/drivers/s3_drv.o
(II) Module s3: vendor="The XFree86 Project"
        compiled for 4.2.0, module version = 0.3.5
        Module class: XFree86 Video Driver
        ABI class: XFree86 Video Driver, version 0.5
(II) LoadModule: "mouse"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/input/mouse_drv.o
(II) Module mouse: vendor="The XFree86 Project"
        compiled for 4.2.0, module version = 1.0.0
        Module class: XFree86 XInput Driver
        ABI class: XFree86 XInput driver, version 0.3
(II) S3: driver (version 0.3.5 for S3 chipset: 964-0, 964-1, 968,
        Trio32/64, Aurora64V+
(II) Primary Device is: PCI 00:0f:0
(--) Assigning device section with no busID to primary device
(--) Chipset 968 found
(II) resource ranges after xf86ClaimFixedResources() call:
        [0] -1  0xffe00000 - 0xffefffff (0x100000) MX[B](B)
        [1] -1  0x00100000 - 0x0fffffff (0xff00000) MX[B]E(B)
        [2] -1  0x000f0000 - 0x000fffff (0x10000) MX[B]
        [3] -1  0x000c0000 - 0x000effff (0x30000) MX[B]
        [4] -1  0x00000000 - 0x0009ffff (0xa0000) MX[B]
        [5] -1  0xfffbec00 - 0xfffbec7f (0x80) MX[B]
        [6] -1  0x10000000 - 0x13ffffff (0x4000000) MX[B](B)
        [7] -1  0x0000ffff - 0x0000ffff (0x1) IX[B]
        [8] -1  0x00000000 - 0x000000ff (0x100) IX[B]
        [9] -1  0x0000fc80 - 0x0000fcff (0x80) IX[B]
        [10] -1 0x0000ffa0 - 0x0000ffbf (0x20) IX[B]E
(II) resource ranges after probing:
        [0] -1  0xffe00000 - 0xffefffff (0x100000) MX[B](B)
        [1] -1  0x00100000 - 0x0fffffff (0xff00000) MX[B]E(B)
        [2] -1  0x000f0000 - 0x000fffff (0x10000) MX[B]
        [3] -1  0x000c0000 - 0x000effff (0x30000) MX[B]
        [4] -1  0x00000000 - 0x0009ffff (0xa0000) MX[B]
        [5] -1  0xfffbec00 - 0xfffbec7f (0x80) MX[B]
        [6] -1  0x10000000 - 0x13ffffff (0x4000000) MX[B](B)
        [7] 0   0x000a0000 - 0x000affff (0x10000) MS[B]
        [8] 0   0x000b0000 - 0x000b7fff (0x8000) MS[B]
        [9] 0   0x000b8000 - 0x000bffff (0x8000) MS[B]
        [10] -1 0x0000ffff - 0x0000ffff (0x1) IX[B]
        [11] -1 0x00000000 - 0x000000ff (0x100) IX[B]
        [12] -1 0x0000fc80 - 0x0000fcff (0x80) IX[B]
        [13] -1 0x0000ffa0 - 0x0000ffbf (0x20) IX[B]E
        [14] 0  0x000003b0 - 0x000003bb (0xc) IS[B]
        [15] 0  0x000003c0 - 0x000003df (0x20) IS[B]
(II) Setting vga for screen 0.
(II) Loading sub module "vgahw"
(II) LoadModule: "vgahw"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/libvgahw.a
(II) Module vgahw: vendor="The XFree86 Project"
        compiled for 4.2.0, module version = 0.1.0
        ABI class: XFree86 Video Driver, version 0.5
(II) s3(0): vgaHWGetIOBase: hwp->IOBase is 0x03d0, hwp->PIOOffset is 0x0000
(**) s3(0): Depth 16, (--) framebuffer bpp 16
(==) s3(0): RGB weight 565
(==) s3(0): Default visual is TrueColor
(II) Loading sub module "int10"
(II) LoadModule: "int10"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/linux/libint10.a
(II) Module int10: vendor="The XFree86 Project"
        compiled for 4.2.0, module version = 1.0.0
        ABI class: XFree86 Video Driver, version 0.5
(II) s3(0): Primary V_BIOS segment is: 0xc000
(II) Loading sub module "vbe"
(II) LoadModule: "vbe"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/libvbe.a
(II) Module vbe: vendor="The XFree86 Project"
        compiled for 4.2.0, module version = 1.0.0
        ABI class: XFree86 Video Driver, version 0.5
(II) s3(0): VESA BIOS detected
(II) s3(0): VESA VBE Version 1.2
(II) s3(0): VESA VBE Total Mem: 4096 kB
(II) s3(0): VESA VBE OEM: Diamond Stealth 64 Video VRAM
(==) s3(0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
(**) s3(0): Chipset: "968"
(--) s3(0): Framebuffer @ 0x10000000
(--) s3(0): MMIO @ 0x11000000
(--) s3(0): videoRam = 4096 Kb
(II) Loading sub module "ramdac"
(II) LoadModule: "ramdac"
(II) Loading /usr/X11R6/lib/modules/libramdac.a
(II) Module ramdac: vendor="The XFree86 Project"
        compiled for 4.2.0, module version = 0.1.0
        ABI class: XFree86 Video Driver, version 0.5
(--) s3(0): Attached RAMDAC is IBM 526
(--) s3(0): This IBM RAMDAC is NOT supported by this driver, aborting
(EE) s3(0): Ramdac probe failed
(II) UnloadModule: "s3"
(II) UnloadModule: "ramdac"
(II) Unloading /usr/X11R6/lib/modules/libramdac.a
(II) UnloadModule: "vbe"
(II) Unloading /usr/X11R6/lib/modules/libvbe.a
(II) UnloadModule: "int10"
(II) Unloading /usr/X11R6/lib/modules/linux/libint10.a
(II) UnloadModule: "vgahw"
(II) Unloading /usr/X11R6/lib/modules/libvgahw.a
(EE) Screen(s) found, but none have a usable configuration.
I've attempted to install Redhat 7.3 on 3 systems that have S3 968 based video
cards.  It failed on 2 of the 3.

Fatal server error:
no screens found

When reporting a problem related to a server crash, please send
the full server output, not just the last messages.
This can be found in the log file "/var/log/XFree86.0.log".
Please report problems to xfree86@xfree86.org.
Comment 1 Mike A. Harris 2002-05-29 22:39:09 EDT
(--) s3(0): Attached RAMDAC is IBM 526
(--) s3(0): This IBM RAMDAC is NOT supported by this driver, aborting
(EE) s3(0): Ramdac probe failed

Your specific video card is not supported by XFree86 4.2.0 due to it having
a currently unsupported RAMDAC.  If you can provide me with the output of
"lspci -vn" I can probably give you a workaround however, and I can change
the default to work better perhaps.
Comment 2 Need Real Name 2002-05-30 00:40:40 EDT
Here is the output of /sbin/lspci -vn from one of the two computers that
has this problem.  I reverted to redhat7.2 on this one, because I couldn't
get X working under 7.3 due to this problem(it worked fine on 6.* and 7.0-7.2).
If you need the output of lspci while it's running 7.3, let me know.

00:00.0 Class 0600: 8086:7190 (rev 03)
        Flags: bus master, medium devsel, latency 64
        Memory at f8000000 (32-bit, prefetchable) [size=64M]
        Capabilities: [a0] AGP version 1.0

00:01.0 Class 0604: 8086:7191 (rev 03)
        Flags: bus master, 66Mhz, medium devsel, latency 64
        Bus: primary=00, secondary=01, subordinate=01, sec-latency=64

00:07.0 Class 0601: 8086:7110 (rev 02)
        Flags: bus master, medium devsel, latency 0

00:07.1 Class 0101: 8086:7111 (rev 01) (prog-if 80 [Master])
        Flags: bus master, medium devsel, latency 64
        I/O ports at 18a0 [size=16]

00:07.2 Class 0c03: 8086:7112 (rev 01)
        Flags: bus master, medium devsel, latency 64, IRQ 9
        I/O ports at 1880 [size=32]

00:07.3 Class 0680: 8086:7113 (rev 02)
        Flags: medium devsel, IRQ 9

00:0d.0 Class 0200: 1011:0014 (rev 11)
        Flags: bus master, medium devsel, latency 64, IRQ 9
        I/O ports at 1800 [size=128]
        Memory at f6000000 (32-bit, non-prefetchable) [size=128]
        Expansion ROM at <unassigned> [disabled] [size=256K]

00:0e.0 Class 0300: 5333:88f0
        Flags: stepping, medium devsel, IRQ 11
        Memory at 10000000 (32-bit, non-prefetchable) [size=64M]
        Expansion ROM at <unassigned> [disabled] [size=64K]

00:0f.0 Class 0703: 11c1:0480 (prog-if 03)
        Subsystem: 11c1:0480
        Flags: bus master, medium devsel, latency 0, IRQ 9
        Memory at f6000400 (32-bit, non-prefetchable) [size=256]
        I/O ports at 1400 [size=256]
        I/O ports at 1000 [size=256]
        I/O ports at 18b0 [size=8]
        Capabilities: [f8] Power Management version 2
Comment 3 Need Real Name 2002-06-04 19:51:54 EDT
Here is the output of lspci -vn from the other of the two computers that I've
had X86 problems with under Redhat 7.3.  This is the computer from which I
collected the Xerror log that I submitted previously.  I'm not sure if this
computer worked with an older version of redhat, but I think it did.  I am sure
that the other computer worked with redhat 6.2, redhat 7.0 and redhat 7.2.  Is
it true that they stopped supporting some hardware when they "upgraded"
Xfree86????  Anyhow, here is the lspci output:

00:00.0 Class 0600: 8086:122d (rev 02)
        Flags: bus master, medium devsel, latency 64

00:07.0 Class 0601: 8086:122e (rev 02)
        Flags: bus master, medium devsel, latency 0

00:0f.0 Class 0300: 5333:88f0
        Flags: stepping, medium devsel, IRQ 11
        Memory at 10000000 (32-bit, non-prefetchable) [size=64M]
        Expansion ROM at <unassigned> [disabled] [size=64K]

00:10.0 Class 0200: 1011:0009 (rev 12)
        Flags: bus master, medium devsel, latency 66, IRQ 9
        I/O ports at fc80 [size=128]
        Memory at fffbec00 (32-bit, non-prefetchable) [size=128]


Comment 4 Need Real Name 2002-06-05 02:02:40 EDT
 I have the same problem with an old S3 964 based card. 
According to the XFree86 documentation, the RAMDAC is 
not supported.  
Does anyone have a hack or a workaround? 
 
/Soren 
Comment 5 Need Real Name 2002-06-05 11:36:41 EDT
If it helps, below is the output from the older version of XFree86 that came
with redhat 7.2.  Note that it detects an IBM RGB524 ramdac rev. c0 whereas in
redhat 7.3, it detects an IBM 526.  Is the problem that redhat 7.3 misdetects
my RAMDAC not that it doesn't support my RAMDAC??

XFree86 Version 3.3.6a / X Window System
(protocol Version 11, revision 0, vendor release 6300)
Release Date: April 19, 2001
	If the server is older than 6-12 months, or if your card is newer
	than the above date, look for a newer version before reporting
	problems.  (see http://www.XFree86.Org/FAQ)
Operating System: Linux 2.4.7-0.13.1smp i686 [ELF] 
Configured drivers:
  S3: accelerated server for S3 graphics adaptors (Patchlevel 0)
      newmmio, mmio_928, s3_generic
(using VT number 7)

XF86Config: /usr/X11R6/lib/X11/XF86Config
(**) stands for supplied, (--) stands for probed/default values
(**) XKB: keycodes: "xfree86"
(**) XKB: types: "default"
(**) XKB: compat: "default"
(**) XKB: symbols: "us(pc101)"
(**) XKB: geometry: "pc"
(**) XKB: rules: "xfree86"
(**) XKB: model: "pc101"
(**) XKB: layout: "us"
(**) Mouse: type: PS/2, device: /dev/mouse, buttons: 5
(**) Mouse: zaxismapping: (-)4 (+)5
(**) S3: Graphics device ID: "S3 968 (generic)"
(**) S3: Monitor ID: "ViewSonic 17PS-2"
(--) S3: Mode "1152x864" needs hsync freq of 89.62 kHz. Deleted.
(--) S3: Mode "1280x1024" needs hsync freq of 107.16 kHz. Deleted.
(--) S3: Mode "1280x1024" needs hsync freq of 91.15 kHz. Deleted.
(--) S3: Mode "1400x1050" needs hsync freq of 93.88 kHz. Deleted.
(--) S3: Mode "1600x1200" needs hsync freq of 87.50 kHz. Deleted.
(--) S3: Mode "1600x1200" needs hsync freq of 93.75 kHz. Deleted.
(--) S3: Mode "1600x1200" needs hsync freq of 105.77 kHz. Deleted.
(--) S3: Mode "1800X1440" needs hsync freq of 96.15 kHz. Deleted.
(--) S3: Mode "1800X1440" needs hsync freq of 104.52 kHz. Deleted.
(**) FontPath set to "unix/:7100"
(--) S3: PCI: 968 rev 0, Linear FB @ 0x10000000
(--) S3: chipset:   968 rev. 3
(--) S3: chipset driver: newmmio
(--) S3: card type: PCI
(--) S3: videoram:  4096k
(--) S3: Detected an IBM RGB524 ramdac rev. c0
(--) S3: Ramdac type: ibm_rgb524
(--) S3: Ramdac speed: 170 MHz
(--) S3: Using hardware cursor from IBM RGB52x RAMDAC
(--) S3: Using IBM RGB52x programmable clock (MCLK 66.476 MHz)
(--) S3: with refclock 14.318 MHz (probed 14.386 & 14.289)
(--) S3: Maximum allowed dot-clock: 170.000 MHz
(**) S3: Mode "1600x1200": mode clock = 162.000
(**) S3: Mode "1280x1024": mode clock = 135.000
(**) S3: Mode "1024x768": mode clock =  98.900
(**) S3: Mode "640x480": mode clock =  36.000
(--) S3: Operating RAMDAC in pixel multiplex mode
(**) S3: Using 16 bpp.  Color weight: 565
(--) S3: Virtual resolution set to 1600x1200
(--) S3: Local bus LAW is 0x10000000
(--) S3: Using a banksize of 4096k, line width of 1600
(--) S3: S3 968 dashed line malfunction, using workaround code
(--) S3: Using a single 64x64 area at (1536,1200) for expanding pixmaps
(--) S3: Using 16 planes of 1536x110 at (0,1200) aligned 8 as font cache
Comment 6 Need Real Name 2002-06-16 12:08:18 EDT
Since X works under redhat 7.2, how can I "downgrade" to the older working version 
of XFree86 after installing 7.3?  That is, which rpms should I install in which
order from the 7.2 installation disk to get the version of X that comes with
7.2 working under 7.3?  What flags does rpm need to do this downgrade?  Thanks!
Comment 7 Mike A. Harris 2002-07-27 14:35:54 EDT
Please try using the "vesa" driver with XFree86 4.x. If that works for you,
let me know.

Also, for each person also experiencing this problem, please provide in
this bug report the output of "lspci -v" and also "lspci -vn".  I will
change the default configuration for the next release so hopefully the
cards work properly.
Comment 8 Need Real Name 2002-08-05 16:43:47 EDT
I tried the vesa driver on two of the three computers that I was having problems
with.  It did seem to improve things.  On both computers, it shows some garbage
on the top ~20% of the screen for a
few seconds, then it appears to work normally.  However, on one of the computers
(one that is
connected to a Linksys 4 port keyboard/monitor/mouse switch), the
keyboard/monitor/mouse switch
hung after starting X.  I haven't tried removing the switch on that computer,
but the switch works
fine on the three windows machines.  On the second computer, the vesa driver
seemed to work fine
although I haven't tested it too much.  Here is the output of lspci -v on the
computer that second
computer:

00:00.0 Host bridge: Intel Corp. 430FX - 82437FX TSC [Triton I] (rev 01)
        Flags: bus master, medium devsel, latency 64

00:07.0 ISA bridge: Intel Corp. 82371FB PIIX ISA [Triton I] (rev 02)
        Flags: bus master, medium devsel, latency 0

00:0d.0 Ethernet controller: Accton Technology Corporation SMC2-1211TX (rev 10)
        Subsystem: Accton Technology Corporation EN-1207D Fast Ethernet Adapter
        Flags: bus master, medium devsel, latency 66, IRQ 10
        I/O ports at fc00 [size=256]
        Memory at fffbff00 (32-bit, non-prefetchable) [size=256]
        Capabilities: [50] Power Management version 1

00:10.0 VGA compatible controller: S3 Inc. 86c968 [Vision 968 VRAM] rev 0 (prog-
if 00 [VGA])
        Flags: stepping, medium devsel, IRQ 11
        Memory at 10000000 (32-bit, non-prefetchable) [size=64M]
        Expansion ROM at <unassigned> [disabled] [size=64K]

Here is the output of lspci -vn on the same computer:
00:00.0 Class 0600: 8086:122d (rev 01)
        Flags: bus master, medium devsel, latency 64

00:07.0 Class 0601: 8086:122e (rev 02)
        Flags: bus master, medium devsel, latency 0

00:0d.0 Class 0200: 1113:1211 (rev 10)
        Subsystem: 1113:1211
        Flags: bus master, medium devsel, latency 66, IRQ 10
        I/O ports at fc00 [size=256]
        Memory at fffbff00 (32-bit, non-prefetchable) [size=256]
        Capabilities: [50] Power Management version 1

00:10.0 Class 0300: 5333:88f0
        Flags: stepping, medium devsel, IRQ 11
        Memory at 10000000 (32-bit, non-prefetchable) [size=64M]
        Expansion ROM at <unassigned> [disabled] [size=64K]
Comment 9 ross tyler 2002-08-19 17:21:36 EDT
i have an HP Vectra VL series 4 machine

i can choose a vesa driver at 7.3 installation time but cannot change any
settings later with Xconfigurator
The installation time chosen refresh rate and resolution are not very good but i
can live with it for now.

when the X server first starts, the screen goes black except for the top 20%
which consists of yellow and cyan vertical lines.

i did a fresh install (as opposed to an upgrade).
when i logged on as root the gnome front panel was displayed as a grey bar with
out any icons or menus.
when i tried again i didn't get anything on the desktop.
i had to stop the X server logon and wipe out root's directory to get rid of
some, evidently, bad session stuff.
it seems to work fine now.

::::::::::::::
lspci-v
::::::::::::::
00:00.0 Host bridge: Intel Corp. 430FX - 82437FX TSC [Triton I] (rev 02)
	Flags: bus master, medium devsel, latency 32

00:06.0 SCSI storage controller: Adaptec AHA-2940U/UW/D / AIC-7881U (rev 01)
	Subsystem: Adaptec AHA-2940UW SCSI Host Adapter
	Flags: bus master, medium devsel, latency 64, IRQ 11
	I/O ports at fc00 [disabled] [size=256]
	Memory at fedff000 (32-bit, non-prefetchable) [size=4K]
	Expansion ROM at <unassigned> [disabled] [size=64K]
	Capabilities: [dc] Power Management version 1

00:07.0 VGA compatible controller: S3 Inc. 86c968 [Vision 968 VRAM] rev 0
(prog-if 00 [VGA])
	Flags: stepping, medium devsel, IRQ 9
	Memory at 10000000 (32-bit, non-prefetchable) [size=64M]
	Expansion ROM at <unassigned> [disabled] [size=64K]

00:08.0 SCSI storage controller: Adaptec AHA-2940U/UW/D / AIC-7881U
	Flags: bus master, medium devsel, latency 64, IRQ 10
	I/O ports at f800 [disabled] [size=256]
	Memory at fedfe000 (32-bit, non-prefetchable) [size=4K]
	Expansion ROM at <unassigned> [disabled] [size=64K]

00:0d.0 VGA compatible controller: S3 Inc. 86c764/765 [Trio32/64/64V+] (prog-if
00 [VGA])
	Flags: medium devsel
	Memory at 14000000 (32-bit, non-prefetchable) [disabled] [size=8M]
	Expansion ROM at <unassigned> [disabled] [size=64K]

00:0f.0 ISA bridge: Intel Corp. 82371FB PIIX ISA [Triton I] (rev 02)
	Flags: bus master, medium devsel, latency 0

00:0f.1 IDE interface: Intel Corp. 82371FB PIIX IDE [Triton I] (rev 02) (prog-if
80 [Master])
	Flags: bus master, medium devsel, latency 32
	I/O ports at f4f0 [size=16]

::::::::::::::
lspci-vn
::::::::::::::
00:00.0 Class 0600: 8086:122d (rev 02)
	Flags: bus master, medium devsel, latency 32

00:06.0 Class 0100: 9004:8178 (rev 01)
	Subsystem: 9004:7881
	Flags: bus master, medium devsel, latency 64, IRQ 11
	I/O ports at fc00 [disabled] [size=256]
	Memory at fedff000 (32-bit, non-prefetchable) [size=4K]
	Expansion ROM at <unassigned> [disabled] [size=64K]
	Capabilities: [dc] Power Management version 1

00:07.0 Class 0300: 5333:88f0
	Flags: stepping, medium devsel, IRQ 9
	Memory at 10000000 (32-bit, non-prefetchable) [size=64M]
	Expansion ROM at <unassigned> [disabled] [size=64K]

00:08.0 Class 0100: 9004:8178
	Flags: bus master, medium devsel, latency 64, IRQ 10
	I/O ports at f800 [disabled] [size=256]
	Memory at fedfe000 (32-bit, non-prefetchable) [size=4K]
	Expansion ROM at <unassigned> [disabled] [size=64K]

00:0d.0 Class 0300: 5333:8811
	Flags: medium devsel
	Memory at 14000000 (32-bit, non-prefetchable) [disabled] [size=8M]
	Expansion ROM at <unassigned> [disabled] [size=64K]

00:0f.0 Class 0601: 8086:122e (rev 02)
	Flags: bus master, medium devsel, latency 0

00:0f.1 Class 0101: 8086:1230 (rev 02) (prog-if 80 [Master])
	Flags: bus master, medium devsel, latency 32
	I/O ports at f4f0 [size=16]
Comment 10 Mike A. Harris 2002-12-17 16:15:05 EST
This card confirmed working now with "vesa" driver in rawhide.

Xlosing bug as fixed in RAWHIDE

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.