Bug 65837 - sndconfig crashes while trying to play sample
sndconfig crashes while trying to play sample
Product: Red Hat Linux
Classification: Retired
Component: kernel (Show other bugs)
i686 Linux
medium Severity medium
: ---
: ---
Assigned To: Dave Jones
David Lawrence
Depends On:
  Show dependency treegraph
Reported: 2002-06-02 02:10 EDT by ebergstr
Modified: 2015-01-04 17:01 EST (History)
2 users (show)

See Also:
Fixed In Version:
Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Story Points: ---
Clone Of:
Last Closed: 2004-01-05 15:26:20 EST
Type: ---
Regression: ---
Mount Type: ---
Documentation: ---
Verified Versions:
Category: ---
oVirt Team: ---
RHEL 7.3 requirements from Atomic Host:
Cloudforms Team: ---

Attachments (Terms of Use)

  None (edit)
Description ebergstr 2002-06-02 02:10:04 EDT
Description of Problem:

PnP probe finds PCI sound card:
  VIA Technologies|VT8233 AC97 Audio Controller

Attempts to play sample and crashes yielding message (written many times):
  via82cxxx warning: SG stopped or paused
  Assertion failed! chan->is_active == sg_active(chan->iobase),via82cxxx_audio.c,v

Version-Release number of selected component (if applicable):


How Reproducible:

press OK on each screen

Steps to Reproduce:

Actual Results:


Expected Results:

sound sample played

Additional Information:
Comment 1 Bill Nottingham 2002-06-03 11:21:18 EDT
This appears to be a driver issue.
Comment 2 Arjan van de Ven 2002-06-03 14:49:43 EDT
Is this a UP or SMP machine? What motherboard?
Comment 3 ebergstr 2002-06-03 17:43:32 EDT
The machine is a UP machine.
The motherboard is a Gigabyte GA-7VTXE+.
Comment 4 Pawel Salek 2002-11-12 10:06:47 EST
I have an Microstar K7T266 Pro2 mainboard with this chipset and it seems that
recent kernel updates changed the situation: I used to get the error similar to
the mentioned above but now modprobe fails with:
# /sbin/modprobe via82cxxx_audio
/lib/modules/2.4.18-17.7.x/kernel/drivers/sound/via82cxxx_audio.o: init_module:
No such device
Hint: insmod errors can be caused by incorrect module parameters, including
invalid IO or IRQ parameters.
      You may find more information in syslog or the output from dmesg
/lib/modules/2.4.18-17.7.x/kernel/drivers/sound/via82cxxx_audio.o: insmod
/lib/modules/2.4.18-17.7.x/kernel/drivers/sound/via82cxxx_audio.o failed
/lib/modules/2.4.18-17.7.x/kernel/drivers/sound/via82cxxx_audio.o: insmod
via82cxxx_audio failed

lspci prints:
# /sbin/lspci -v -s 00:11.5
00:11.5 Multimedia audio controller: VIA Technologies, Inc. VT8233 AC97 Audio
Controller (rev 10)
	Subsystem: Avance Logic Inc.: Unknown device 4710
	Flags: medium devsel, IRQ 10
	I/O ports at e800 [size=256]
	Capabilities: [c0] Power Management version 2

Do you need more information? I can test some patches if you like.
Comment 5 Dave Jones 2003-12-16 22:08:25 EST
Fixed in errata ?

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.