Bug 81324 - boot process hangs after "Enabling swap space"
boot process hangs after "Enabling swap space"
Status: CLOSED RAWHIDE
Product: Red Hat Linux
Classification: Retired
Component: initscripts (Show other bugs)
7.3
athlon Linux
medium Severity high
: ---
: ---
Assigned To: Bill Nottingham
Brock Organ
:
Depends On:
Blocks:
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2003-01-07 22:07 EST by Sean O'Connell
Modified: 2014-03-16 22:33 EDT (History)
1 user (show)

See Also:
Fixed In Version:
Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Story Points: ---
Clone Of:
Environment:
Last Closed: 2003-01-07 23:47:05 EST
Type: ---
Regression: ---
Mount Type: ---
Documentation: ---
CRM:
Verified Versions:
Category: ---
oVirt Team: ---
RHEL 7.3 requirements from Atomic Host:
Cloudforms Team: ---


Attachments (Terms of Use)

  None (edit)
Description Sean O'Connell 2003-01-07 22:07:53 EST
From Bugzilla Helper:
User-Agent: Mozilla/5.0 Galeon/1.2.6 (X11; Linux i686; U;) Gecko/20020913

Description of problem:
I had originally posted this as part of bug #80752, but it was recommended by
alan@redhat.com that this is a separate issue and that I should open a new bug
against initscripts:

I was having a problem with a machine with an MSI motherboard which has onboard
VIA vt8235 controller with a seagate ide drive st340016a) and an empty (though,
this doesn't seem to matter) sony cdrom (cdu5211). I was able to happily
kickstart the machine (rh7.3 with 2.4.18-18.7.x kernel off of a local patched
install server), but on reboot, it would hang after "Enabling swap". So after
much fiddling, i booted the machine by appending init=/bin/bash in grub. I then
started walking through /etc/rc.d/rc.sysinit. i hit the place where rh disables
dma on the cdrom devices, so i did

/sbin/hdparm -q -d0 /dev/hdc

all heck broke loose with lots of lost interrupts and all manner of pain (even
if i do this by hand with a data cdrom in there i get lots of lost interrupts
and drive not being ready). i shutdown and yanked the cdrom from controller, and
i was able to boot the os just fine. if i comment out the section in there, i
can boot fine and have a cdrom. it seems that this portion of the rc.sysinit may
need to be protected from the vp_ide devices.

Version-Release number of selected component (if applicable):


How reproducible:
Always

Steps to Reproduce:
1. install rh7.3 with ide cdrom attached
2. installation runs through fine
3. reboot
    

Actual Results:  init hung up after enabling swap space

Expected Results:  boot to multiuser mode with cdrom

Additional info:
Comment 1 Bill Nottingham 2003-01-07 23:47:05 EST
Initscripts currently in the Phoebe beta no longer tweak IDE settings, so this
should be fixed as of there.
Comment 2 Sean O'Connell 2003-01-07 23:56:45 EST
I won't reopen it, but that doesn't help the people running 7.3 or 8.0 (my
redhat 8.0 rescue cd does the same thing). Was that section removed from
rc.sysinit? Any chance it could be backported?
Comment 3 Bill Nottingham 2003-01-08 00:29:35 EST
Yes, the section that turned off DMA on non-disks was removed. It probably won't
be changed in a backport at this point; it hasn't caused many fatal problems
(this is the first fatal report of it I've seen.)

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.