Bug 108051 - loud beep when initialising trindent sound module
loud beep when initialising trindent sound module
Status: CLOSED WONTFIX
Product: Fedora
Classification: Fedora
Component: kernel (Show other bugs)
1
i686 Linux
medium Severity medium
: ---
: ---
Assigned To: Dave Jones
Brian Brock
:
Depends On:
Blocks:
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2003-10-26 23:09 EST by Peter Robinson
Modified: 2015-01-04 17:03 EST (History)
1 user (show)

See Also:
Fixed In Version:
Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Story Points: ---
Clone Of:
Environment:
Last Closed: 2004-12-08 00:27:45 EST
Type: ---
Regression: ---
Mount Type: ---
Documentation: ---
CRM:
Verified Versions:
Category: ---
oVirt Team: ---
RHEL 7.3 requirements from Atomic Host:
Cloudforms Team: ---


Attachments (Terms of Use)

  None (edit)
Description Peter Robinson 2003-10-26 23:09:07 EST
From Bugzilla Helper:
User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.4.1) Gecko/20031014
Epiphany/1.0.1

Description of problem:
A long loud beep is emmitted from speakers when the sound card is initialised
during logon to X via gdm.

When the sound card get initialised it emits a log high pitched beep for 2-4
seconds but is then OK and continues to work and will play music as expected.

The chipset is an ALI chipset on a Acer Travelmate 524TXV (TM-520 series)

dmesg output

Trident 4DWave/SiS 7018/ALi 5451,Tvia CyberPro 5050 PCI Audio, version 0.14.10h,
14:55:29 Oct 17 2003
PCI: Guessed IRQ 10 for device 00:06.0
trident: ALi Audio Accelerator found at IO 0x9000, IRQ 10
ac97_codec: AC97  codec, id:  (Unknown)
PCI: Guessed IRQ 10 for device 00:06.0
gameport0: ALi Corporation M5451 PCI AC-Link Controller Audio Device at
pci00:06.0 speed 2294 kHz
i8253 count too high! resetting..

(don't know is last line anything to do with the soundcard.

lspci output for the chipset

00:06.0 Multimedia audio controller: ALi Corporation M5451 PCI AC-Link
Controller Audio Device (rev 01)
        Subsystem: Acer Incorporated [ALI]: Unknown device 1010
        Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr-
Stepping- SERR- FastB2B-
        Status: Cap+ 66Mhz- UDF- FastB2B+ ParErr- DEVSEL=medium >TAbort-
<TAbort- <MAbort- >SERR+ <PERR+
        Latency: 32 (500ns min, 6000ns max)
        Interrupt: pin A routed to IRQ 10
        Region 0: I/O ports at 9000 [size=256]
        Region 1: Memory at 82200000 (32-bit, non-prefetchable) [size=4K]
        Capabilities: [dc] Power Management version 2
                Flags: PMEClk- DSI+ D1+ D2+ AuxCurrent=0mA
PME(D0-,D1-,D2+,D3hot+,D3cold+)
                Status: D0 PME-Enable- DSel=0 DScale=0 PME-
 


Version-Release number of selected component (if applicable):
kernel-2.4.22-1.2097.nptl

How reproducible:
Always

Steps to Reproduce:
1. Load sound drivers while logging into gnome.


Actual Results:  High pitched squeal

Expected Results:  Silence, or general playing of sound

Additional info:
Comment 1 Dave Jones 2004-12-08 00:27:45 EST
fc1 - eol

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.