Bug 13018 - beta2 installer fails to configure X
beta2 installer fails to configure X
Status: CLOSED ERRATA
Product: Red Hat Linux
Classification: Retired
Component: anaconda (Show other bugs)
7.1
i386 Linux
high Severity medium
: ---
: ---
Assigned To: Matt Wilson
:
Depends On:
Blocks:
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2000-06-25 14:32 EDT by Sam Varshavchik
Modified: 2008-05-01 11:37 EDT (History)
0 users

See Also:
Fixed In Version:
Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Story Points: ---
Clone Of:
Environment:
Last Closed: 2000-07-29 17:56:55 EDT
Type: ---
Regression: ---
Mount Type: ---
Documentation: ---
CRM:
Verified Versions:
Category: ---
oVirt Team: ---
RHEL 7.3 requirements from Atomic Host:


Attachments (Terms of Use)
Bad XF86Config generated by installer. (16.20 KB, text/plain)
2000-06-25 14:32 EDT, Sam Varshavchik
no flags Details
XF86Config-4 generated by the installer. (3.16 KB, text/plain)
2000-07-14 22:00 EDT, Sam Varshavchik
no flags Details
The XF86Config-4 I needed to get 1280x1024x24bpp (3.18 KB, text/plain)
2000-07-14 22:01 EDT, Sam Varshavchik
no flags Details
Original XF86Config-4 generated by the beta4 installer. (3.21 KB, text/plain)
2000-07-22 17:02 EDT, Sam Varshavchik
no flags Details
This is the beta4 XF86Config-4 I need to get 1280x1024 24bpp. (3.37 KB, text/plain)
2000-07-22 17:03 EDT, Sam Varshavchik
no flags Details

  None (edit)
Description Sam Varshavchik 2000-06-25 14:32:14 EDT
Graphical fresh install.  Voodoo 3 card with 16MB RAM.

The installer failed to autodetect the monitor frequency.  This is probably
because the machine is hooked up via a keyboard/video/mouse switch to a
shared KVM.

However, the real problem is that the resulting default configuration does
not include any possible resolutions that X 4.0 can use.  The "test
configuration" button just flashes the screen, comes back almost right
away, apparently failing to detect a non-working configuration.  The
installation is allowed to proceed, and if "graphical login" option is
selected, the resulting machine will not be able to finish booting.

The generated /etc/X11/XF86Config will be attached to this report.

Running Xconfigurator results in a complaint that the soft link
/usr/X11R6/lib/X11/XF86Config -> /etc/X11/XF86Config does not exist. 
Apparently the installer fails to create it.
Comment 1 Sam Varshavchik 2000-06-25 14:32:56 EDT
Created attachment 718 [details]
Bad XF86Config generated by installer.
Comment 2 Matt Wilson 2000-07-13 14:57:56 EDT
The configuration file for XFree86-4.0 is /etc/X11/XFree86-4

This should work in beta3, please re-test.
Comment 3 Sam Varshavchik 2000-07-14 21:59:38 EDT
Ok, retested beta3.

It's much better, but one tiny glitch remains.

The installer was able to give me my theoretical maximum resolution of 1280x1024
with this hardware, but only at 8 bits per pixel.  My maximum resolution is
1280x1024 at 24 bits per pixel.

To get 1280x1024 I needed to make only a tiny tiny change to XF86Config-4.  I
will be attaching the XF86Config-4 that was generated by the installer, and the
XF86Config-4 I needed for depth 24 display.

The installer generated a list of allowable resolution for "Depth 32".  There is
no Depth 32, there's only Depth 24.  Additionally, the resolution of 1280x1024
was left out.
Comment 4 Sam Varshavchik 2000-07-14 22:00:33 EDT
Created attachment 1147 [details]
XF86Config-4 generated by the installer.
Comment 5 Sam Varshavchik 2000-07-14 22:01:34 EDT
Created attachment 1148 [details]
The XF86Config-4 I needed to get 1280x1024x24bpp
Comment 6 Glen Foster 2000-07-18 15:29:46 EDT
This defect is considered MUST-FIX for Winston Beta-5
Comment 7 Glen Foster 2000-07-21 14:41:06 EDT
Does this defect still exist with (on) Winston beta-4?
Comment 8 Sam Varshavchik 2000-07-21 22:58:39 EDT
I upgraded RH 6.2 to beta4 doing an upgrade from hard disk (both CDs were copied
to some free space on the local hard disk).

There was no X configuration section in the text mode installer that this
upgrade path runs, and XF86Config-4 wasn't created at all.

teg suggested running Xconfigurator.  That resulted in a pretty good
XF86Config-4, except that DefaultColorDepth was 8, instead of 24.  Otherwise,
the config was solid.

I will try to rerun the GUI installer after I grab the updated boot disk...
Comment 9 Sam Varshavchik 2000-07-22 17:00:25 EDT
Installed beta4 with updated 07212000 boot image.

There's been some progress made: I ended up with 1280x1024 16bit, but still
anaconda GUI setup is not giving me 1280x1024 24bit.  The entire Depth 24
section is missing from XF86Config-4.  See the following attachments.

Comment 10 Sam Varshavchik 2000-07-22 17:02:09 EDT
Created attachment 1468 [details]
Original XF86Config-4 generated by the beta4 installer.
Comment 11 Sam Varshavchik 2000-07-22 17:03:08 EDT
Created attachment 1469 [details]
This is the beta4 XF86Config-4 I need to get 1280x1024 24bpp.
Comment 12 Sam Varshavchik 2000-07-29 17:56:53 EDT
We're almost there!!

In Beta5, the installer did correctly enter the correct depth, 24bpp, into
XF86Config, and DefaultDepth was set to 24!!!  Unfortunately, the installer did
not include the 1280x1024 resolution for depth 24.  The installer listed only
1152x864, 1024x768, 800x600 and 640x480.  All I need to do is add 1280x1024 to
the Depth 24 section.

Comment 13 Matt Wilson 2000-07-29 18:20:40 EDT
added 1280x1024 in cvs, will be fixed in final -- thanks for the feedback!

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.