Bug 143799 - Boot problems with RH AS 2.1 and SATA Maxtor hard drive
Boot problems with RH AS 2.1 and SATA Maxtor hard drive
Product: Red Hat Enterprise Linux 2.1
Classification: Red Hat
Component: kernel (Show other bugs)
i386 Linux
medium Severity medium
: ---
: ---
Assigned To: Jim Paradis
Brian Brock
Depends On:
  Show dependency treegraph
Reported: 2004-12-28 06:16 EST by Simona Mochi
Modified: 2013-08-05 21:10 EDT (History)
2 users (show)

See Also:
Fixed In Version:
Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Story Points: ---
Clone Of:
Last Closed: 2006-06-08 17:49:42 EDT
Type: ---
Regression: ---
Mount Type: ---
Documentation: ---
Verified Versions:
Category: ---
oVirt Team: ---
RHEL 7.3 requirements from Atomic Host:
Cloudforms Team: ---

Attachments (Terms of Use)

  None (edit)
Description Simona Mochi 2004-12-28 06:16:27 EST
Description of problem:

I have installed Linux Red Hat Advanced Server 2.1 on a Dell Optiplex 
GX280 with a SATA/150 Maxtor Hard drive 6Y080MO but I have some boot 

I couldn't start the installation because of two "PCI-IDE: unknown 
IDE Controller" error messages.

Then in the BIOS I changed the "SATA Operation" configuration 
from "Normal" (default) to "Combination": this causes one of two 
error messages to disappear and I could install Red Hat.

Now Linux is installed but I can boot only in single user mode, 
otherwise during the boot I have a 
"PCI_IDE: unknown IDE controller on PCI bus 00 device fa, VID=8086, 
DID=2651" error message.

In the /etc/sysconfig/hwconf I have several "unknown" entries and on 
of them has VID=8086 and DID=2651.

Is there any patch I can install?

I only can use RHAS 2.1: I need to install on it an application that 
is only certificated with RHAS 2.1

Version-Release number of selected component (if applicable):

How reproducible: 

1. Boot PC
2. Choose "Red Hat Linux Advanced Server (2.4.9-e.3enterprise)"
3. The system hang up with the following error message:

PCI_IDE: unknown IDE controller on PCI bus 00 device fa, VID=8086, 
PCI_IDE: chipset revision 3
PCI_IDE: not 100% native mode: will probe irqs later
    ide0: BM-DMA: at 0xffa0-0xffa7, BIOS settings: hda:DMA, hdb:pio 
    ide1: BM-DMA: at 0xffa0-0xffa7, BIOS settings: hdc:DMA, hdd:pio
Comment 1 Simona Mochi 2004-12-28 10:36:50 EST
Running 'lspci' I have

00:1f:2 IDE interface: Intel Corporation: Unknown device 2651 (rev 03)
Comment 2 Simona Mochi 2005-01-12 06:40:50 EST
Any news?
Comment 3 Suzanne Hillman 2005-02-08 16:19:08 EST
Does this have a related issue tracker?
Comment 4 Jim Paradis 2006-06-08 17:49:42 EDT
RHEL2.1 is currently accepting only critical security fixes.  This issue is
outside the current scope of support.

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.