Bug 181020 - lets me remove libldap-devel, then smbd and konq smb:// doesn't work
lets me remove libldap-devel, then smbd and konq smb:// doesn't work
Product: Fedora
Classification: Fedora
Component: samba (Show other bugs)
i386 Linux
medium Severity medium
: ---
: ---
Assigned To: Simo Sorce
David Lawrence
Depends On:
  Show dependency treegraph
Reported: 2006-02-11 14:57 EST by Evris
Modified: 2014-01-21 17:53 EST (History)
2 users (show)

See Also:
Fixed In Version:
Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Story Points: ---
Clone Of:
Last Closed: 2007-03-14 17:54:20 EDT
Type: ---
Regression: ---
Mount Type: ---
Documentation: ---
Verified Versions:
Category: ---
oVirt Team: ---
RHEL 7.3 requirements from Atomic Host:
Cloudforms Team: ---

Attachments (Terms of Use)

  None (edit)
Description Evris 2006-02-11 14:57:23 EST
From Bugzilla Helper:
User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7.12) Gecko/20060202 Fedora/1.0.7-1.2.fc4 Firefox/1.0.7

Description of problem:
I was able to uninstall openldap-devel. After that i could not: /etc/init.d/smbd start (could not find libldap-2.2.so.7 error) and i couldn't smb:// another samba server from konqueror (something about kio_slave). I believe dependencies should have prevented me from uninstalling openldap-devel if smbd is installed. 

Version-Release number of selected component (if applicable):

How reproducible:

Steps to Reproduce:
1. uninstall openldap-devel from rpm or yum
2. try to start smbd or from konqueror to smb:// another samba server

Actual Results:  failure to start smbd, failure to smb:// other samba filesystems

Expected Results:  smbd to work as before, smb:// to work as before

Additional info:

If i yum install openldap-devel everything goes back to normal.
Comment 1 Ignacio Vazquez-Abrams 2006-02-11 15:15:24 EST
This is not a yum bug.
Comment 2 Nalin Dahyabhai 2006-02-13 15:48:09 EST
The shared library named above is in the 'openldap' package, so this looks very
odd.  Evris, does running '/sbin/ldconfig' as root have any effect?
Comment 3 Jay Fenlason 2006-02-13 15:50:39 EST
I was able to reproduce this once, but now my machine won't do it any more.  
Grr.  I ran ldconfig after I removed openldap-devel, and now everything works 
and keeps working, no matter how many times I install or remove 
openldap-devel, samba, etc.  Grr. 
Comment 4 Christian Iseli 2007-01-22 05:25:28 EST
This report targets the FC3 or FC4 products, which have now been EOL'd.

Could you please check that it still applies to a current Fedora release, and
either update the target product or close it ?

Comment 5 Simo Sorce 2007-03-14 17:54:20 EDT
seem this works on later releases

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.