Bug 1907989 - DataVolumes was intorduced in common templates - VM creation fails in the UI
Summary: DataVolumes was intorduced in common templates - VM creation fails in the UI
Keywords:
Status: CLOSED ERRATA
Alias: None
Product: OpenShift Container Platform
Classification: Red Hat
Component: Console Kubevirt Plugin
Version: 4.7
Hardware: Unspecified
OS: Unspecified
urgent
urgent
Target Milestone: ---
: 4.7.0
Assignee: Matan Schatzman
QA Contact: Guohua Ouyang
URL:
Whiteboard:
: 1910888 (view as bug list)
Depends On:
Blocks:
TreeView+ depends on / blocked
 
Reported: 2020-12-15 16:00 UTC by Ruth Netser
Modified: 2021-02-24 15:44 UTC (History)
6 users (show)

Fixed In Version:
Doc Type: If docs needed, set a value
Doc Text:
Clone Of:
Environment:
Last Closed: 2021-02-24 15:44:28 UTC
Target Upstream Version:


Attachments (Terms of Use)
Customized flow (46.05 KB, image/png)
2020-12-15 16:00 UTC, Ruth Netser
no flags Details
Wizard flow (57.81 KB, image/png)
2020-12-15 16:01 UTC, Ruth Netser
no flags Details
"Cannot read property 'filter' of undefined" shows (157.38 KB, image/png)
2020-12-28 06:14 UTC, Guohua Ouyang
no flags Details
VM name is empty (146.55 KB, image/png)
2020-12-29 01:21 UTC, Guohua Ouyang
no flags Details


Links
System ID Private Priority Status Summary Last Updated
Github openshift console pull 7645 0 None closed Bug 1907989: Added support for dataVolumeTemplate in yaml 2021-02-10 10:18:26 UTC
Github openshift console pull 7660 0 None closed Bug 1907989: dataVolumeTemplates can be empty 2021-02-10 10:18:26 UTC
Red Hat Product Errata RHSA-2020:5633 0 None None None 2021-02-24 15:44:50 UTC

Description Ruth Netser 2020-12-15 16:00:52 UTC
Created attachment 1739374 [details]
Customized flow

Description of problem:
As part of golden images support in CLI, common templates were updated to support DataVolumes.
DataVolumes is expecting a NAME parameter (the VM name) to be passed.

When creating a VM from the UI:
1. If the new wizard is used - VM creation fails on "Error "Required value" for field "spec.template.spec.domain.devices.disks.name"."
2. If the user chooses to created a customized VM, hte following error appears in the disks screen:

${NAME}
Disk name must start/end with alphanumberic character


Version-Release number of selected component (if applicable):
OCP 4.7.0, CNV 2.6.0

How reproducible:
100%

Steps to Reproduce:
1. Install the new templates (which use DataVolumes); will be deployed with the new operator as part of 2.6
2. From the UI, select to create a VM
3. Use the wizard or try to create a custmized VM

Actual results:
From wizard - "Error "Required value" for field "spec.template.spec.domain.devices.disks.name"."

Customized flow - ${NAME}
Disk name must start/end with alphanumberic character

Expected results:
VM creation should succeed; all boot sources and disks options should be supported.

Additional info:
see attached screenshots

Comment 1 Ruth Netser 2020-12-15 16:01:44 UTC
Created attachment 1739375 [details]
Wizard flow

Comment 5 Guohua Ouyang 2020-12-22 00:36:24 UTC
The issue does not exist on latest UI any more.

Comment 6 Guohua Ouyang 2020-12-22 09:14:51 UTC
Reopen the bug as Ruth told me that the bug need to check with newer SSP installed.

Comment 8 Guohua Ouyang 2020-12-28 06:14:08 UTC
Created attachment 1742512 [details]
"Cannot read property 'filter' of undefined" shows

"Cannot read property 'filter' of undefined" shows when create VM from simple wizard, it has no problem to create via customize mode.

Comment 9 Guohua Ouyang 2020-12-28 06:14:32 UTC
*** Bug 1910888 has been marked as a duplicate of this bug. ***

Comment 11 Guohua Ouyang 2020-12-29 01:21:42 UTC
Created attachment 1742829 [details]
VM name is empty

Now the VM name is empty, is it caused by the changes in https://github.com/openshift/console/pull/7660/?

Comment 12 Guohua Ouyang 2020-12-29 02:34:36 UTC
(In reply to Guohua Ouyang from comment #11)
> Created attachment 1742829 [details]
> VM name is empty
> 
> Now the VM name is empty, is it caused by the changes in
> https://github.com/openshift/console/pull/7660/?

Ignore this, it's because of no project is selected.

Comment 13 Guohua Ouyang 2021-01-04 02:04:36 UTC
verified on latest 4.7

Comment 16 errata-xmlrpc 2021-02-24 15:44:28 UTC
Since the problem described in this bug report should be
resolved in a recent advisory, it has been closed with a
resolution of ERRATA.

For information on the advisory (Moderate: OpenShift Container Platform 4.7.0 security, bug fix, and enhancement update), and where to find the updated
files, follow the link below.

If the solution does not work for you, open a new bug report.

https://access.redhat.com/errata/RHSA-2020:5633


Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.