Bug 1954245 - Fedora 34 won't boot on Dell Precision 7530 with shim 15.4-4
Summary: Fedora 34 won't boot on Dell Precision 7530 with shim 15.4-4
Keywords:
Status: CLOSED DUPLICATE of bug 1955416
Alias: None
Product: Fedora
Classification: Fedora
Component: shim
Version: 34
Hardware: x86_64
OS: Linux
unspecified
high
Target Milestone: ---
Assignee: Peter Jones
QA Contact: Fedora Extras Quality Assurance
URL:
Whiteboard:
Depends On:
Blocks:
TreeView+ depends on / blocked
 
Reported: 2021-04-27 19:05 UTC by Andreas
Modified: 2021-07-13 18:53 UTC (History)
7 users (show)

Fixed In Version:
Doc Type: If docs needed, set a value
Doc Text:
Clone Of:
Environment:
Last Closed: 2021-06-23 09:32:00 UTC
Type: Bug


Attachments (Terms of Use)
Security Boot off (7.07 MB, image/jpeg)
2021-04-27 19:05 UTC, Andreas
no flags Details
dmesg (191.78 KB, text/plain)
2021-04-30 12:36 UTC, Andreas
no flags Details
efivars F34 B1.3 (34.75 KB, application/gzip)
2021-04-30 12:37 UTC, Andreas
no flags Details
Error at boot, security boot off (6.94 MB, image/jpeg)
2021-05-06 23:39 UTC, Andreas
no flags Details

Description Andreas 2021-04-27 19:05:52 UTC
Created attachment 1776167 [details]
Security Boot off

Description of problem:
Fedora 34 does not boot on Dell Precession 7530 Developer Edition.
Security Boot on - black screen without errors
Security Boot off - "The Matrix" screen

Version-Release number of selected component (if applicable):
I tested
Fedora 34 Release
Fedora 34 RC 1.1
Fedora 34 RC 1.2
Fedora 34 nightly from 24.04
Fedora 34 Beta with updated shim to 15.4-4

This shim versions does not boot
shim 15.4-3 (Bug 1938630)
shim 15.4-4

How reproducible:

Steps to Reproduce:
1. Boot Fedora 34 from USB or installed system
2. Update shim 15.8 to 15.4-4 on Fedora 34 Beta 1.3
3.

Actual results:
By default, the system boots with \EFI\fedora\shimx64.efi. In Bios i can create Boot Option with \EFI\fedora\grubx64.efi and Fedora boot from USB Live or SSD.

Expected results:
Bug fix.

Additional info:
Intel Xeon E-2186M
Nvidia Quadro P3200
4 x 32GB RAM
2 x SSD

Comment 1 Chris Murphy 2021-04-28 17:15:54 UTC
>Security Boot on - black screen without errors
What happens next? Indefinite hang at blank screen?

>Security Boot off - "The Matrix" screen
What happens next? Does it get to a GRUB menu or also indefinite hang?

Could you boot Fedora 34 beta (shim-15-8) with Secure Boot enabled, and attach dmesg, and also the file from 'tar -acf efivars.tar.gz /sys/firmware/efi/efivars/' ?

Comment 2 Andreas 2021-04-30 12:36:17 UTC
Created attachment 1777781 [details]
dmesg

Comment 3 Andreas 2021-04-30 12:37:01 UTC
Created attachment 1777782 [details]
efivars F34 B1.3

Comment 4 Andreas 2021-04-30 12:42:00 UTC
Thank you for the answer.

(In reply to Chris Murphy from comment #1)
> >Security Boot on - black screen without errors
> What happens next? Indefinite hang at blank screen?
Yes. The laptop must be turned off via the power button.

> >Security Boot off - "The Matrix" screen
> What happens next? Does it get to a GRUB menu or also indefinite hang?
It lasts 5 or 10 minutes, then the laptop reboots and everything starts all over again.

> Could you boot Fedora 34 beta (shim-15-8) with Secure Boot enabled, and
> attach dmesg, and also the file from 'tar -acf efivars.tar.gz
> /sys/firmware/efi/efivars/' ?
dmesg
https://bugzilla.redhat.com/attachment.cgi?id=1777781
efivars
https://bugzilla.redhat.com/attachment.cgi?id=1777782


I installed Fedora 34 1.2 Silverblue with shim 15.8 and then updated shim to 15.4-4 and the system boots.

Comment 5 Javier Martinez Canillas 2021-05-03 07:15:31 UTC
(In reply to Andreas from comment #4)
> Thank you for the answer.

[snip]

> I installed Fedora 34 1.2 Silverblue with shim 15.8 and then updated shim to
> 15.4-4 and the system boots.

AFAIK SilverBlue doesn't update the files in the ESP yet, so you are not
really updating to shim 15.4-4 when doing an OSTree upgrade.

Comment 6 Javier Martinez Canillas 2021-05-03 07:16:43 UTC
I wonder if this is a duplicate of bug #1955416.

Comment 7 Andreas 2021-05-04 00:07:18 UTC
(In reply to Javier Martinez Canillas from comment #6)
> I wonder if this is a duplicate of bug #1955416.

Yes, it looks like the same bug.

Comment 8 Andreas 2021-05-06 23:39:09 UTC
Created attachment 1780496 [details]
Error at boot, security boot off

I photographed the error while loading.

Failed to get device path
Failed to find fs: Invalid Parameter
Failed to load image Path(162,60,0x000....

It looks almost the same as the Lenovo laptop.
https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=1955416#c8

Comment 9 Javier Martinez Canillas 2021-06-23 09:32:00 UTC

*** This bug has been marked as a duplicate of bug 1955416 ***


Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.