This service will be undergoing maintenance at 00:00 UTC, 2016-09-28. It is expected to last about 1 hours
Bug 220909 - Shutdown procedure forgets to do powerdown
Shutdown procedure forgets to do powerdown
Status: CLOSED INSUFFICIENT_DATA
Product: Fedora
Classification: Fedora
Component: kernel (Show other bugs)
6
All Linux
medium Severity urgent
: ---
: ---
Assigned To: Kernel Maintainer List
Brian Brock
:
Depends On:
Blocks: 427887
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2006-12-28 14:18 EST by The Source
Modified: 2008-08-02 19:40 EDT (History)
3 users (show)

See Also:
Fixed In Version:
Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Story Points: ---
Clone Of:
Environment:
Last Closed: 2008-03-09 01:42:50 EST
Type: ---
Regression: ---
Mount Type: ---
Documentation: ---
CRM:
Verified Versions:
Category: ---
oVirt Team: ---
RHEL 7.3 requirements from Atomic Host:


Attachments (Terms of Use)

  None (edit)
Description The Source 2006-12-28 14:18:03 EST
Description of problem:
When I do system shutdown, system gets halted but power never switches off

Version-Release number of selected component (if applicable):
2.6.18.6-rc2

How reproducible:
always

Steps to Reproduce:
1.
2.
3.
  
Actual results:


Expected results:


Additional info:
Comment 1 Julien Tognazzi 2006-12-29 05:23:15 EST
I also have this problem on one of my computer (my parent's one).
Since I installed FC6 on it, it never poweroff, but stalls either with the
desktop background, or after it shutted down the differents services.
The computer is a Thinkpad A22e.
I tried with a liveCD i had, and it powered off nicely...


Comment 2 The Source 2007-01-05 13:05:51 EST
Bug still present in 2.6.18.6
Comment 3 The Source 2007-01-07 08:05:45 EST
I suspect that this bug may be connected to use of smp kernel on
single-processor system. Can anyone confirm this?
Comment 4 The Source 2007-01-20 04:26:24 EST
Bug still present in 2.6.19.2
Is that really so hard to fix it? This very annoying.
Comment 5 The Source 2007-01-24 11:25:01 EST
powerdown does not work because acpi can not start. The error message is:
sbs: Unknown symbol acpi_get_ec_hc
Comment 6 The Source 2007-01-24 11:47:11 EST
I tried to start all modules in drivers/acpi directory but all of them say no
such device
Comment 7 The Source 2007-01-26 08:51:06 EST
My motherboard is 6VIA85T. Have you removed support for it? I also have APC UPS.
Can there be conflicts?
Comment 8 The Source 2007-03-03 09:02:47 EST
2.6.19.5 Still here. Can any one hear me?! Hello-o-o-o!! You could give me a
response at least.
Comment 9 Julien Tognazzi 2007-03-19 07:05:33 EDT
I tested the latest kernel 2.6.20-1.2925.fc6 with the thinkpad, and now it
powers off cleanly.
Comment 10 The Source 2007-03-19 08:16:34 EDT
Not for me. 2.6.20.3-rc1 still has this bug on my system. My motherboard is
Acorp 6VIA85T. Perhaps your motherboard is now supported but not mine :(
Comment 11 Dave Jones 2007-03-19 15:34:20 EDT
Try removing some modules before doing the shutdown and see if that makes a
difference.  Top of the list of ones to try would be sbs i2c_ec and possibly the
usb modules (ehci_hcd and friends).
Comment 12 The Source 2007-04-13 03:07:49 EDT
Didn't help. After removing specified modules neither could I start acpi modules
(they all say 'no such device') nor shutdown properly.
Comment 13 The Source 2007-04-22 03:08:54 EDT
Please, check this dmesg output:
 BIOS-e820: 000000003fff0000 - 000000003fff3000 (ACPI NVS)
 BIOS-e820: 000000003fff3000 - 0000000040000000 (ACPI data)
ACPI: RSDP (v000 VIA694                                ) @ 0x000f61d0
ACPI: RSDT (v001 VIA694 AWRDACPI 0x42302e31 AWRD 0x00000000) @ 0x3fff3000
ACPI: FADT (v001 VIA694 AWRDACPI 0x42302e31 AWRD 0x00000000) @ 0x3fff3040
ACPI: DSDT (v001 VIA694 AWRDACPI 0x00001000 MSFT 0x0100000c) @ 0x00000000
ACPI: Disabling ACPI support
ACPI: Interpreter disabled.
pnp: PnP ACPI: disabled

I have ACPI anabled in bios, so there is something really wring with kernel.
Any ideas?
Comment 14 Jon Stanley 2008-01-07 20:53:49 EST
(This is a mass-update to all current FC6 kernel bugs in NEW state)

Hello,

I'm reviewing this bug list as part of the kernel bug triage project, an attempt
to isolate current bugs in the Fedora kernel.

http://fedoraproject.org/wiki/KernelBugTriage

I am CC'ing myself to this bug, however this version of Fedora is no longer
maintained.

Please attempt to reproduce this bug with a current version of Fedora (presently
Fedora 8). If the bug no longer exists, please close the bug or I'll do so in a
few days if there is no further information lodged.

Thanks for using Fedora!
Comment 15 The Source 2008-01-08 02:46:45 EST
I can't reproduce this because I now have much newer hardware. I won't close
this in case some one else can reproduce it. The problem was on Acorp 6VIA85T
motherboard, Intel P3 1200MHz.
Comment 16 Jon Stanley 2008-03-09 01:42:50 EST
Since there are insufficient details provided in this report for us to
investigate the issue further, and we have not received feedback to the
information we have requested above, we will assume the problem was not
reproducible, or has been fixed in one of the updates we have released for the
reporter's distribution.

Users who have experienced this problem are encouraged to upgrade to the latest
update of their distribution, and if this issue turns out to still be
reproducible in the latest update, please reopen this bug with additional
information.

Closing as INSUFFICIENT_DATA.

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.