Bug 222160 - Print jobs take 15 minutes; next to zero time with FC5 and lower
Print jobs take 15 minutes; next to zero time with FC5 and lower
Product: Fedora
Classification: Fedora
Component: cups (Show other bugs)
All Linux
medium Severity medium
: ---
: ---
Assigned To: Tim Waugh
: Reopened
Depends On:
Blocks: FC6Update
  Show dependency treegraph
Reported: 2007-01-10 13:38 EST by Andrew Overholt
Modified: 2007-11-30 17:11 EST (History)
5 users (show)

See Also:
Fixed In Version:
Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Story Points: ---
Clone Of:
Last Closed: 2007-04-23 14:19:44 EDT
Type: ---
Regression: ---
Mount Type: ---
Documentation: ---
Verified Versions:
Category: ---
oVirt Team: ---
RHEL 7.3 requirements from Atomic Host:
Cloudforms Team: ---

Attachments (Terms of Use)

  None (edit)
Description Andrew Overholt 2007-01-10 13:38:50 EST
Description of problem:
With FC5 and lower (including RHEL4), our shared office printers spit out jobs
almost immediately.  With FC6, however, it takes 15 minutes for the jobs to
appear.  During this time, the cups applet shows the state of the job as
"Printing(?)".  There is also a process running.  Here is an example:

root     15929  0.0  0.2  45832  2140 ?        S    12:19   0:00
ipp://toolshed.toronto.redhat.com:631/printers/hp-bw 8 overholt evince-print 1
requesting-user-name=overholt PageSize=Letter job-priority=50
Resolution=600x600dpi job-sheets=none,none PreFilter=No Duplex=Notcapable
number-up=1 job-uuid=urn:uuid:91ec6fc9-e09b-35ca-7e4a-24f63923ee75
job-hold-until=no-hold /var/spool/cups/d00008-001

Version-Release number of selected component (if applicable):

How reproducible:

Steps to Reproduce:
I'm not sure that this can be reproduced outside of our office.  I can get you
access to a local machine if that helps.
Additional info:
This happens on at least i386 and x86_64 machines.  I haven't tried other
machines.  The example I showed above came from evince but the same behaviour is
evident in firefox.  I'll try a simple lpr ... it appears that it will also take
a lot of time.  I won't wait 15 minutes until filing this, though :)
Comment 1 Tim Waugh 2007-01-11 06:25:56 EST
What does /var/log/cups/error_log say?
Comment 2 Andrew Overholt 2007-01-11 12:14:23 EST
I [10/Jan/2007:12:19:40 -0500] Started backend /usr/lib/cups/backend/ipp (PID
15929) for job 8.
N [10/Jan/2007:12:35:01 -0500] [Job 8] Print file accepted - job ID 1553.
I [10/Jan/2007:13:36:10 -0500] Job 9 queued on "hp-bw" by "overholt".
I [10/Jan/2007:13:36:10 -0500] Started backend /usr/lib/cups/backend/ipp (PID
16682) for job 9.
I [10/Jan/2007:16:50:38 -0500] Scheduler shutting down normally.

The first entry is the job that took 15 minutes.  The second one is my lpr
-Php-bw attempt that never finished.  The last entry is me restarting my box
(for other reasons).
Comment 3 Tim Waugh 2007-01-11 12:29:33 EST
Please edit /etc/cups/cupsd.conf and change the 'LogLevel' line to read:

LogLevel debug2

Then reload CUPS:

/sbin/service cups reload

Clear out the logfile:


Now submit the job again, and once it finishes please attach the new
/var/log/cups/error_log file.  Thanks.
Comment 5 Tim Waugh 2007-01-24 08:17:21 EST
Pretty sure this is the same cause as bug #219330.

*** This bug has been marked as a duplicate of 219330 ***
Comment 6 Thomas Fitzsimmons 2007-03-02 15:38:37 EST
cups-1.2.7-1.8.fc6 doesn't fix this for me.  Reopening.
Comment 7 Tim Waugh 2007-03-09 04:45:46 EST
Please install cups-debuginfo-1.2.7-1.8.fc6 and attach gdb to the ipp process
when it gets into a busy loop.  I'd like to see the output of 'bt' from gdb then.
Comment 8 Tim Waugh 2007-04-10 06:54:48 EDT
I can't proceed with this without further information.
Comment 9 Thomas Fitzsimmons 2007-04-10 10:04:34 EDT
OK, I'll try to get a backtrace.
Comment 10 Thomas Fitzsimmons 2007-04-19 17:06:41 EDT
I can't reproduce this anymore on my FC-6 box.  Is anyone else still having this
problem?  Dong, did our printer setup change recently?
Comment 11 Need Real Name 2007-04-20 01:14:54 EDT
(In reply to comment #10)
> I can't reproduce this anymore on my FC-6 box.  Is anyone else still having this
> problem?  Dong, did our printer setup change recently?
I changed our printer server to use ipp instead of lpd to send jobs to the HP
printer recently. The OKIdata is still use lpd though.
Comment 12 Thomas Fitzsimmons 2007-04-23 14:19:44 EDT
I tested printing on my FC-6 machine with cups-1.2.10-6.fc7, to our IPP printer
and our LPD printer, and both work as expected.  Tim, I think you can close this
bug report now.

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.