Bug 223186 - umount cannot unmount cifs mount
umount cannot unmount cifs mount
Product: Fedora
Classification: Fedora
Component: kernel (Show other bugs)
All Linux
medium Severity high
: ---
: ---
Assigned To: Jeff Layton
Brian Brock
Depends On:
  Show dependency treegraph
Reported: 2007-01-18 03:05 EST by Need Real Name
Modified: 2014-06-18 03:35 EDT (History)
4 users (show)

See Also:
Fixed In Version: F-7
Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Story Points: ---
Clone Of:
Last Closed: 2007-10-16 08:31:59 EDT
Type: ---
Regression: ---
Mount Type: ---
Documentation: ---
Verified Versions:
Category: ---
oVirt Team: ---
RHEL 7.3 requirements from Atomic Host:
Cloudforms Team: ---

Attachments (Terms of Use)

  None (edit)
Description Need Real Name 2007-01-18 03:05:52 EST
# mount|grep cifs
//box/c$ on /mnt/box type cifs (rw,mand)

# umount /mnt/box
This utility only unmounts cifs filesystems.
This utility only unmounts cifs filesystems.
Comment 1 Karel Zak 2007-01-18 03:40:23 EST
Do you have /sbin/umount.cifs  ? (or smbfs)

For this kind of filesystems the mount command doesn't do anything. It calls
other FS specific util only.
Comment 2 Need Real Name 2007-01-18 12:19:41 EST

# /sbin/umount.cifs /mnt/box
This utility only unmounts cifs filesystems.
Comment 3 Karel Zak 2007-01-18 14:25:28 EST
well, It doesn't look like problem in the mount command.
Comment 4 Jay Fenlason 2007-01-18 18:10:54 EST
Can you attach the full contents of /proc/self/mounts and /etc/mtab ? 
Comment 5 Need Real Name 2007-01-19 11:28:54 EST
I can't, but I can post the relevant parts:

/proc/self/mounts has no entry for /mnt/box

/etc/mtab does:
//box/c$ /mnt/box cifs rw,mand 0 0

Note that the box rebooted since I initially mounted it.
It's off at the moment, and I can't unmount it.
Same for when it's on.
Comment 6 Simo Sorce 2007-03-14 11:14:55 EDT
Can you confirm and explain how to reproduce this?
Comment 7 Need Real Name 2007-03-14 13:50:18 EDT
Yes, mount a cifs share on a windows box, then poweroff the windows box.
Power it on again, and you can't unmount it.

I need to restest with FC6.
Comment 8 Simo Sorce 2007-03-15 12:24:20 EDT
In this case this is a CIFS VFS kernel module problem not a mount utility problem.
Moved to kernel
Comment 9 Henrique Martins 2007-06-11 20:09:53 EDT
Don't actually remember this happening on FC5 but it certainly happens on my FC6
work machine.  I'll update to F7 shortly and will try it again (or may try it on
my home F7 machine.)
Comment 10 Jeff Layton 2007-09-21 09:49:00 EDT
Please let me know if this is still an issue. If so, then please strace the
umount so we can see where it's falling down:

# strace -f umount /mnt/box

Comment 11 Need Real Name 2007-10-09 12:46:49 EDT
Unfortunately I no longer have access to this box, so I should unsubscribe
myself from this bug.
Comment 12 Henrique Martins 2007-10-09 13:03:57 EDT
Seems to work on my FC7 box and I don't ever remember seeing this again after
upgrading to FC7.  

I'm now on kernel-, samba-3.0.26a-0.fc7.i386.rpm
samba-client-3.0.26a-0.fc7.i386.rpm, samba-common-3.0.26a-0.fc7.i386.rpm,
though, so can't say for sure if stock FC7 worked.

Comment 13 Jeff Layton 2007-10-16 08:31:59 EDT
Ok, let's close this then. Please reopen if the problem returns.

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.