Bug 225521 - Crash when launching xserver with radeon videocard on kernel xen
Crash when launching xserver with radeon videocard on kernel xen
Status: CLOSED CURRENTRELEASE
Product: Fedora
Classification: Fedora
Component: xorg-x11-server (Show other bugs)
6
i686 Linux
medium Severity medium
: ---
: ---
Assigned To: Adam Jackson
:
Depends On:
Blocks:
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2007-01-30 21:19 EST by Nicolas A. Corrarello
Modified: 2008-08-02 19:40 EDT (History)
2 users (show)

See Also:
Fixed In Version: f7
Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Story Points: ---
Clone Of:
Environment:
Last Closed: 2007-12-11 08:53:54 EST
Type: ---
Regression: ---
Mount Type: ---
Documentation: ---
CRM:
Verified Versions:
Category: ---
oVirt Team: ---
RHEL 7.3 requirements from Atomic Host:
Cloudforms Team: ---


Attachments (Terms of Use)
sysreport (374.82 KB, application/x-bzip)
2007-01-30 21:19 EST, Nicolas A. Corrarello
no flags Details
xorg.conf from the sysreport (816 bytes, text/plain)
2007-02-06 10:56 EST, Matěj Cepl
no flags Details
Xorg.0.log from sysreport (42.09 KB, text/plain)
2007-02-06 10:57 EST, Matěj Cepl
no flags Details
Xorg without xen kernel (43.42 KB, text/plain)
2007-03-01 13:26 EST, Nicolas A. Corrarello
no flags Details
Xorg log (46.54 KB, text/plain)
2007-03-03 23:48 EST, Eugene Teo (Security Response)
no flags Details
Same Computer, smp Kernel, radeon driver (43.65 KB, text/plain)
2007-03-04 21:38 EST, Nicolas A. Corrarello
no flags Details
Xorg log file from a running xen kernel (58.94 KB, text/plain)
2007-03-14 11:35 EDT, Matthias Runge
no flags Details

  None (edit)
Description Nicolas A. Corrarello 2007-01-30 21:19:10 EST
Description of problem:

Xorg using radeon driver on Kernel Xen 2.6.19-1.2895.fc6xen cause weird issue.
When launching gdm or simply startx screen goes blank and there is no way to
switch back to virtual consoles. Also when trying to config display via
system-config-display or X -configure. Startup splash screen also won't show.

Version-Release number of selected component (if applicable):


How reproducible:


Steps to Reproduce:
1. Install Fedora Core 6 From DVD with xen on IBM Thinkpad T43
2. Update all packages
3.Reboot
  
Actual results:
System Hangs when trying to show splash screen

Expected results:


Additional info:
Comment 1 Nicolas A. Corrarello 2007-01-30 21:19:13 EST
Created attachment 146995 [details]
sysreport
Comment 2 Matěj Cepl 2007-02-06 10:56:37 EST
Created attachment 147477 [details]
xorg.conf from the sysreport
Comment 3 Matěj Cepl 2007-02-06 10:57:10 EST
Created attachment 147478 [details]
Xorg.0.log from sysreport
Comment 5 Adam Jackson 2007-03-01 12:54:41 EST
Assuming X works under non-Xen kernel (the report doesn't say), this is almost
always Xen's fault.  dom0 kernel _should_ act indistinguishably from a non-Xen
kernel.  When it doesn't it's almost always because of a bug in Xen.

The log file from the sysreport indicates that X is starting up correctly.  If
you have a log from running X under a non-dom0 kernel, that might show some
differences that would hint at the problem.
Comment 6 Nicolas A. Corrarello 2007-03-01 13:26:08 EST
Created attachment 149035 [details]
Xorg without xen kernel

This is the Xorg log from the running kernel 
Linux edgar.usersys.redhat.com 2.6.19-1.2911.fc6 #1 SMP Sat Feb 10 15:51:47 EST
2007 i686 i686 i386 GNU/Linux
Comment 7 Adam Jackson 2007-03-01 15:39:10 EST
I'm sorry, that log is from a run with fglrx.  Could you please provide a log
for a successful startup with the radeon X driver and a non-Xen kernel?
Comment 8 Eugene Teo (Security Response) 2007-03-03 23:48:23 EST
Created attachment 149199 [details]
Xorg log

Here's another Xorg log with the radeon X driver.
Linux eteo.sin.redhat.com 2.6.19-1.2911.fc6 #1 SMP Sat Feb 10 15:51:47 EST 2007
i686 i686 i386 GNU/Linux
Comment 9 Nicolas A. Corrarello 2007-03-04 21:38:23 EST
Created attachment 149233 [details]
Same Computer, smp Kernel, radeon driver

Just switched... so the lastlog is a startup with the radeon driver
Comment 10 Adam Jackson 2007-03-05 14:22:13 EST
Erk, embarassing.  The log from the sysreport was _also_ from a non-Xen kernel.
 Which means I should have asked for a log from attempting to start X under a
dom0 kernel.  (Boot dom0, start X, then either scp the log file off, or reboot
into single user mode and copy the log somewhere before doing 'telinit 5'.  The
"Current operating system" line should mention the word 'xen' in the kernel
version string.)
Comment 11 Matthias Runge 2007-03-14 11:35:07 EDT
Created attachment 150052 [details]
Xorg log file from a running xen kernel

A diff shows: 
-(II) LoadModule: "int10"
-(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libint10.so
-(II) Module int10: vendor="X.Org Foundation"
+(II) LoadModule: "int10"(II) Switching to x86 real mode emulator
+(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libintxen.so
+(II) Module intxen: vendor="X.Org Foundation"

Next: No monitor was detected. No screens were found. This is, why X does not
start up, but why the screen remains black? (Console switching is not working)
Comment 12 Matěj Cepl 2007-12-10 04:21:53 EST
Fedora Core 6 is no longer supported, could you please reproduce this with the
updated version of the currently supported distribution (Fedora 7, 8, or
Rawhide)? If this issue turns out to still be reproducible, please let us know
in this bug report. If after a month's time we have not heard back from you, we
will have to close this bug as CANTFIX.

Setting status to NEEDINFO, and awaiting information from the reporter.

[This is mass-filed message to all open Fedora Core 6 bugs related to Xorg or
Gecko. If you see any other reason, why this bug shouldn't be closed, please,
comment on it here.]
Comment 13 Matthias Runge 2007-12-10 05:51:59 EST
This problem does not exist anymore for me in fedora 8 (7 too, afaik)

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.