Bug 437183 - FAIL with i915 modesetting and no xorg.conf
FAIL with i915 modesetting and no xorg.conf
Status: CLOSED RAWHIDE
Product: Fedora
Classification: Fedora
Component: xorg-x11-server (Show other bugs)
rawhide
All Linux
low Severity low
: ---
: ---
Assigned To: Dave Airlie
Fedora Extras Quality Assurance
:
Depends On:
Blocks:
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2008-03-12 15:07 EDT by Bill Nottingham
Modified: 2014-03-16 23:12 EDT (History)
2 users (show)

See Also:
Fixed In Version:
Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Story Points: ---
Clone Of:
Environment:
Last Closed: 2008-03-13 14:24:16 EDT
Type: ---
Regression: ---
Mount Type: ---
Documentation: ---
CRM:
Verified Versions:
Category: ---
oVirt Team: ---
RHEL 7.3 requirements from Atomic Host:
Cloudforms Team: ---


Attachments (Terms of Use)

  None (edit)
Description Bill Nottingham 2008-03-12 15:07:04 EDT
Description of problem:

i965. no xorg.conf present

Boot a recent kernel with 'i915.modeset=1'. On udev module load, this triggers a
modesetting into a framebuffer (1680x1050 in this case, Dell 2005FPW).

X then tries to start, and fails:

(II) intel: Driver for Intel Integrated Graphics Chipsets: i810,
        i810-dc100, i810e, i815, i830M, 845G, 852GM/855GM, 865G, 915G,
        E7221 (i915), 915GM, 945G, 945GM, 945GME, 965G, G35, 965Q, 946GZ,
        965GM, 965GME/GLE, G33, Q35, Q33, Intel Integrated Graphics Device
(II) FBDEV: driver for framebuffer: fbdev
(II) VESA: driver for VESA chipsets: vesa
(II) Primary Device is: PCI 00@00:02:0
(II) resource ranges after xf86ClaimFixedResources() call:
        [0] -1  0       0xffffffff - 0xffffffff (0x1) MX[B]
        [1] -1  0       0x000f0000 - 0x000fffff (0x10000) MX[B]
        [2] -1  0       0x000c0000 - 0x000effff (0x30000) MX[B]
        [3] -1  0       0x00000000 - 0x0009ffff (0xa0000) MX[B]
        [4] -1  0       0x0000ffff - 0x0000ffff (0x1) IX[B]
        [5] -1  0       0x00000000 - 0x00000000 (0x1) IX[B]
(WW) Falling back to old probe method for fbdev
(II) Loading sub module "fbdevhw"
(II) LoadModule: "fbdevhw"

(II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/linux//libfbdevhw.so
(II) Module fbdevhw: vendor="X.Org Foundation"
        compiled for 1.4.99.901, module version = 0.0.2
        ABI class: X.Org Video Driver, version 4.0
(II) FBDEV(1): using default device
(WW) Falling back to old probe method for vesa

Fatal server error:
Cannot run in framebuffer mode. Please specify busIDs        for all framebuffer
devices

Version-Release number of selected component (if applicable):

kernel-2.6.25-0.113.rc5.git2.fc9.x86_64
xorg-x11-server-Xorg-1.4.99.901-4.20080310.fc9.x86_64
xorg-x11-drv-i810-2.2.1-11.fc9.x86_64

How reproducible:

Every time
Comment 1 Bill Nottingham 2008-03-13 14:24:16 EDT
Fixed in 6.20080310.

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.