Bug 461646 - mesa-7.2-0.1 slows compiz down to 1 FPS .....
mesa-7.2-0.1 slows compiz down to 1 FPS .....
Status: CLOSED RAWHIDE
Product: Fedora
Classification: Fedora
Component: mesa (Show other bugs)
rawhide
All Linux
medium Severity medium
: ---
: ---
Assigned To: Adam Jackson
Fedora Extras Quality Assurance
:
Depends On:
Blocks:
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2008-09-09 13:47 EDT by Tom London
Modified: 2018-04-11 08:35 EDT (History)
5 users (show)

See Also:
Fixed In Version:
Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Story Points: ---
Clone Of:
Environment:
Last Closed: 2008-10-08 12:29:06 EDT
Type: ---
Regression: ---
Mount Type: ---
Documentation: ---
CRM:
Verified Versions:
Category: ---
oVirt Team: ---
RHEL 7.3 requirements from Atomic Host:
Cloudforms Team: ---


Attachments (Terms of Use)
/var/log/Xorg.0.log running with "slow version" of mesa packages (35.17 KB, text/plain)
2008-09-11 19:00 EDT, Tom London
no flags Details

  None (edit)
Description Tom London 2008-09-09 13:47:31 EDT
Description of problem:
updating to mesa-7.2-0.1 (and friends) slows down my Thinkpad X60 (Intel 945 graphics) to slower than a crawl.

glxgears runs at from 1-5 FPS, and the nifty "cube rotation" takes about 5-10 seconds to complete.

Reverting to
mesa-dri-drivers-7.1-0.37.fc10.i386
mesa-libGLU-7.1-0.37.fc10.i386
mesa-libGL-7.1-0.37.fc10.i386
mesa-libGL-devel-7.1-0.37.fc10.i386
mesa-libGLU-devel-7.1-0.37.fc10.i386

speeds it up again....

Version-Release number of selected component (if applicable):
mesa-dri-drivers-7.2-0.1.fc10.i386.rpm 
mesa-libGLU-7.2-0.1.fc10.i386.rpm
mesa-libGL-7.2-0.1.fc10.i386.rpm
mesa-libGLU-devel-7.2-0.1.fc10.i386.rpm
mesa-libGL-devel-7.2-0.1.fc10.i386.rpm


How reproducible:
Every time

Steps to Reproduce:
1.
2.
3.
  
Actual results:


Expected results:


Additional info:
Comment 2 Matěj Cepl 2008-09-11 18:28:38 EDT
Thanks for the bug report.  We have reviewed the information you have provided above, and there is some additional information we require that will be helpful in our diagnosis of this issue.

Please attach your X server config file (/etc/X11/xorg.conf) and X server log file (/var/log/Xorg.*.log) to the bug report as individual uncompressed file attachments using the bugzilla file attachment link below.

Could you please also try to run without any /etc/X11/xorg.conf whatsoever and let X11 autodetect your display and video card? Attach to this bug /var/log/Xorg.0.log from this attempt as well, please.

We will review this issue again once you've had a chance to attach this information.

Thanks in advance.
Comment 3 Tom London 2008-09-11 19:00:14 EDT
Created attachment 316494 [details]
/var/log/Xorg.0.log running with "slow version" of mesa packages

I updated mesa packages to latest rawhide:
[tbl@tlondon ~]$ rpm -qa mesa\*
mesa-dri-drivers-7.2-0.1.fc10.i386
mesa-libGL-7.2-0.1.fc10.i386
mesa-libGL-devel-7.2-0.1.fc10.i386
mesa-libGLU-7.2-0.1.fc10.i386
mesa-libGLU-devel-7.2-0.1.fc10.i386
[tbl@tlondon ~]$ 

and logged out/logged in to gnome.

Attached is /var/log/Xorg.0.log.

I run without /etc/X11/xorg.conf, so nothing to attach.


Here is output of 'glxgears' running without compiz:

[tbl@tlondon ~]$ glxgears
24 frames in 5.2 seconds =  4.577 FPS
12 frames in 5.7 seconds =  2.121 FPS
19 frames in 7.0 seconds =  2.716 FPS
[tbl@tlondon ~]$ 

For completeness, I am running on Thinkpad X60, with Intel 945 graphics.

Here is output of lspci:

[tbl@tlondon ~]$ /sbin/lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile 945GM/PM/GMS, 943/940GML and 945GT Express Memory Controller Hub (rev 03)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS/GME, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) High Definition Audio Controller (rev 02)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 1 (rev 02)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 2 (rev 02)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 3 (rev 02)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 4 (rev 02)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #1 (rev 02)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #2 (rev 02)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #3 (rev 02)
00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #4 (rev 02)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB2 EHCI Controller (rev 02)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev e2)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801GBM (ICH7-M) LPC Interface Bridge (rev 02)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) IDE Controller (rev 02)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 82801GBM/GHM (ICH7 Family) SATA AHCI Controller (rev 02)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) SMBus Controller (rev 02)
02:00.0 Ethernet controller: Intel Corporation 82573L Gigabit Ethernet Controller
03:00.0 Network controller: Intel Corporation PRO/Wireless 3945ABG Network Connection (rev 02)
15:00.0 CardBus bridge: Ricoh Co Ltd RL5c476 II (rev b4)
15:00.1 FireWire (IEEE 1394): Ricoh Co Ltd R5C552 IEEE 1394 Controller (rev 09)
15:00.2 SD Host controller: Ricoh Co Ltd R5C822 SD/SDIO/MMC/MS/MSPro Host Adapter (rev 18)
[tbl@tlondon ~]$ 

I will now revert back to 
mesa-dri-drivers-7.1-0.37.fc10.i386.rpm
mesa-libGL-7.1-0.37.fc10.i386.rpm
mesa-libGL-devel-7.1-0.37.fc10.i386.rpm
mesa-libGLU-7.1-0.37.fc10.i386.rpm
mesa-libGLU-devel-7.1-0.37.fc10.i386.rpm

but I can update for any and all tests you may need.
Comment 4 Tom London 2008-09-11 19:06:55 EDT
For comparison, here is the result of running glxgears with mesa*-7.1-0.37:

[tbl@tlondon ~]$ glxgears
141 frames in 5.0 seconds = 28.052 FPS
133 frames in 5.0 seconds = 26.595 FPS
139 frames in 5.0 seconds = 27.761 FPS
149 frames in 5.0 seconds = 29.729 FPS
158 frames in 5.0 seconds = 31.399 FPS
144 frames in 5.0 seconds = 28.628 FPS
143 frames in 5.0 seconds = 28.486 FPS
120 frames in 5.0 seconds = 23.991 FPS
134 frames in 5.0 seconds = 26.794 FPS
147 frames in 5.0 seconds = 29.341 FPS
[tbl@tlondon ~]$
Comment 5 Tom London 2008-09-19 10:00:55 EDT
Not sure what changed, but system (including compiz) is performing well again:

[tbl@tlondon ~]$ runcon -t unconfined_execmem_t glxgears
1556 frames in 5.0 seconds = 311.051 FPS
1654 frames in 5.0 seconds = 330.769 FPS
1637 frames in 5.0 seconds = 327.241 FPS
1663 frames in 5.0 seconds = 332.591 FPS
[tbl@tlondon ~]$ 

Compiz appears fast as well: cube rotates and window moves seem as fast/snappy as before.

[tbl@tlondon ~]$ rpm -qa mesa\* \*drm\* xorg-x11-server\* xorg-x11-drv-i810\* compiz\*
libdrm-devel-2.4.0-0.19.fc10.i386
compiz-fusion-gnome-0.7.6-6.fc10.i386
compiz-0.7.6-10.fc10.i386
xorg-x11-server-Xorg-1.5.0-6.fc10.i386
mesa-libGL-devel-7.2-0.2.fc10.i386
libdrm-debuginfo-2.4.0-0.19.fc10.i386
compiz-fusion-extras-0.7.6-6.fc10.i386
compiz-manager-0.6.0-8.fc10.noarch
libdrm-2.4.0-0.19.fc10.i386
compiz-fusion-0.7.6-6.fc10.i386
compizconfig-python-0.7.6-1.fc10.i386
compizconfig-backend-gconf-0.7.6-1.fc10.i386
compiz-gnome-0.7.6-10.fc10.i386
mesa-dri-drivers-7.2-0.2.fc10.i386
xorg-x11-server-utils-7.4-3.fc10.i386
xorg-x11-drv-i810-2.4.2-8.fc10.i386
mesa-libGLU-devel-7.2-0.2.fc10.i386
compiz-fusion-extras-gnome-0.7.6-6.fc10.i386
mesa-libGLU-7.2-0.2.fc10.i386
mesa-debuginfo-7.2-0.2.fc10.i386
xorg-x11-server-common-1.5.0-6.fc10.i386
mesa-libGL-7.2-0.2.fc10.i386
[tbl@tlondon ~]$ 

Running kernel-2.6.27-0.332.rc6.git5.fc10.i686 from koji.

System is Thinkpad X60 w/ Intel 945 graphics.

I start compiz with the following:
LIBGL_ALWAYS_INDIRECT=1 /usr/bin/fusion-icon&
Comment 6 Tom London 2008-10-06 12:06:52 EDT
This has been OK for a while.

Close?

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.