Bug 485016 - HP6510b close lid cause system crash
HP6510b close lid cause system crash
Status: CLOSED ERRATA
Product: Red Hat Enterprise Linux 5
Classification: Red Hat
Component: kernel (Show other bugs)
5.3
x86_64 Linux
high Severity high
: rc
: ---
Assigned To: John Feeney
Red Hat Kernel QE team
:
Depends On:
Blocks: 533192 525215
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2009-02-11 01:41 EST by Vladimir Benes
Modified: 2013-01-10 02:11 EST (History)
2 users (show)

See Also:
Fixed In Version:
Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Story Points: ---
Clone Of:
Environment:
Last Closed: 2010-03-30 03:21:49 EDT
Type: ---
Regression: ---
Mount Type: ---
Documentation: ---
CRM:
Verified Versions:
Category: ---
oVirt Team: ---
RHEL 7.3 requirements from Atomic Host:
Cloudforms Team: ---


Attachments (Terms of Use)
Run ACPI workqueues on CPU 0 (1007 bytes, patch)
2009-09-28 18:06 EDT, Matthew Garrett
no flags Details | Diff

  None (edit)
Description Vladimir Benes 2009-02-11 01:41:32 EST
Description of problem: When I close lid of my HP6510b system crashes
no ssh reaction after system hangup

Version-Release number of selected component (if applicable):
kernel-2.6.18-128.el5
acpid-1.0.4-7.el5

Intel Corporation Mobile GM965/GL960 Integrated Graphics Controller (rev 0c)
Core 2 Duo x86_64

How reproducible:
100%

Steps to Reproduce:
1.start system and close lid no matter if X is running


  
Actual results:
crash

Expected results:
no crash

Additional info:
when I change flag in  /proc/acpi/video/C098/DOS from 0 to 1 it starts to behave normally but I cannot return from suspend 
when the flag is set to 0 I can suspend/resume normally
Comment 1 RHEL Product and Program Management 2009-03-26 13:08:02 EDT
This request was evaluated by Red Hat Product Management for
inclusion, but this component is not scheduled to be updated in
the current Red Hat Enterprise Linux release. If you would like
this request to be reviewed for the next minor release, ask your
support representative to set the next rhel-x.y flag to "?".
Comment 2 Vladimir Benes 2009-07-27 09:44:09 EDT
I changed /proc/acpi/video/*/DOS from 0 to 1 and now everything (suspend/resume, lid close) works fine.. 
maybe bad component?
Comment 3 Matthew Garrett 2009-09-24 13:06:26 EDT
This is fundamentally a BIOS bug, but it may be possible to work around it. I'll backport a patch and we can see if it helps.
Comment 4 Matthew Garrett 2009-09-28 18:06:40 EDT
Created attachment 362946 [details]
Run ACPI workqueues on CPU 0

This patch should deal with the issue.
Comment 5 Matthew Garrett 2009-10-02 13:23:21 EDT
I'm doing a brew build at https://brewweb.devel.redhat.com/taskinfo?taskID=2014046 .
Comment 7 Matthew Garrett 2009-10-06 13:55:54 EDT
Vladimir, can you test the kernel in the above brew build?
Comment 8 Don Zickus 2009-11-17 16:55:41 EST
in kernel-2.6.18-174.el5
You can download this test kernel from http://people.redhat.com/dzickus/el5

Please do NOT transition this bugzilla state to VERIFIED until our QE team
has sent specific instructions indicating when to do so.  However feel free
to provide a comment indicating that this fix has been verified.
Comment 10 Vladimir Benes 2010-02-26 04:53:00 EST
the behavior is better but hang up still occasionally occurs :( testing 189 kernel
Comment 17 errata-xmlrpc 2010-03-30 03:21:49 EDT
An advisory has been issued which should help the problem
described in this bug report. This report is therefore being
closed with a resolution of ERRATA. For more information
on therefore solution and/or where to find the updated files,
please follow the link below. You may reopen this bug report
if the solution does not work for you.

http://rhn.redhat.com/errata/RHSA-2010-0178.html

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.