Bug 500751 - gnome-terminal does not display in bold with Terminus as font
Summary: gnome-terminal does not display in bold with Terminus as font
Keywords:
Status: CLOSED NOTABUG
Alias: None
Product: Fedora
Classification: Fedora
Component: terminus-font
Version: 11
Hardware: All
OS: Linux
low
medium
Target Milestone: ---
Assignee: Hans Ulrich Niedermann
QA Contact: Fedora Extras Quality Assurance
URL:
Whiteboard:
Depends On:
Blocks:
TreeView+ depends on / blocked
 
Reported: 2009-05-13 22:37 UTC by Ian Weller
Modified: 2009-06-26 17:52 UTC (History)
3 users (show)

Fixed In Version:
Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Clone Of:
Environment:
Last Closed: 2009-06-26 17:52:22 UTC


Attachments (Terms of Use)
screenshot of bold not working (6.43 KB, image/png)
2009-05-13 23:43 UTC, Ian Weller
no flags Details

Description Ian Weller 2009-05-13 22:37:32 UTC
Description of problem:
even with the "Allow bold" checkbox checked for the profile, when using the Terminus font for gnome-terminal, it will not display bold.

Version-Release number of selected component (if applicable):
gnome-terminal-2.26.1-1.fc11.x86_64
terminus-fonts-4.28-8.fc11.noarch

How reproducible:
every time


not sure if this is a gnome-terminal issue or terminus-fonts issue so I'm putting it here since it used to work before just fine.

Comment 1 Behdad Esfahbod 2009-05-13 22:46:19 UTC
Hi.  Can you file this upstream against "vte" please:
bugzilla.gnome.org

Comment 2 Behdad Esfahbod 2009-05-13 23:25:53 UTC
Works beautifully for me.  What version of vte?
Can you attach screenshot of the output of:

$ echo test; tput bold; echo test

Does it help if you open Profile Preferences and choose "Terminus" explicitly?  Also, which font size triggers it?

Comment 3 Ian Weller 2009-05-13 23:43:09 UTC
Created attachment 343891 [details]
screenshot of bold not working

(In reply to comment #2)
> Works beautifully for me.  What version of vte?
vte-0.20.1-1.fc11.x86_64

> Can you attach screenshot of the output of:
> 
> $ echo test; tput bold; echo test
> 
Attached.

> Does it help if you open Profile Preferences and choose "Terminus" explicitly? 
> Also, which font size triggers it?  
That doesn't help. The font size is either 9pt or 10pt (both look the same)

Do I still need to file upstream?

Comment 4 Behdad Esfahbod 2009-05-14 00:00:32 UTC
terminus at 8px has the same glyphs for Medium and Bold.  -> font bug
But srsly, at that size what do you want them to do?

Now, IF that bold font is removed, vte will use freetype's emboldening I guess.

In previous releases (F10 and older I guess) we were always using emboldening and never tried to use the bold typeface.  So it "worked" before.  But I'm not sure emboldened 8px font is any readable.

Anyway, it's out of my jurisdiction.  Reassigning to terminus.

Comment 5 Ian Weller 2009-05-14 02:02:33 UTC
thanks for clearing up which package has the problem.

the emboldened version at the font sizes i mentioned looked just fine, was still quite readable.

Comment 6 Bug Zapper 2009-06-09 15:47:34 UTC
This bug appears to have been reported against 'rawhide' during the Fedora 11 development cycle.
Changing version to '11'.

More information and reason for this action is here:
http://fedoraproject.org/wiki/BugZappers/HouseKeeping

Comment 7 Ian Weller 2009-06-26 17:52:22 UTC
Closing own bug as not a bug, I assume you agree :)


Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.