Bug 569373 - live installer may report "Not a Live image"
Summary: live installer may report "Not a Live image"
Keywords:
Status: CLOSED NEXTRELEASE
Alias: None
Product: Fedora
Classification: Fedora
Component: anaconda
Version: 13
Hardware: x86_64
OS: Linux
low
medium
Target Milestone: ---
Assignee: Brian Lane
QA Contact: Fedora Extras Quality Assurance
URL:
Whiteboard:
Depends On:
Blocks: F13Blocker, F13FinalBlocker
TreeView+ depends on / blocked
 
Reported: 2010-03-01 13:29 UTC by Steve Tyler
Modified: 2010-03-23 21:29 UTC (History)
3 users (show)

Fixed In Version: anaconda-13.36-1
Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Clone Of:
Environment:
Last Closed: 2010-03-04 17:05:16 UTC


Attachments (Terms of Use)
screenshot showing "Not a Live image" (1.41 MB, image/png)
2010-03-01 13:29 UTC, Steve Tyler
no flags Details
anaconda.log (3.55 KB, text/plain)
2010-03-01 13:30 UTC, Steve Tyler
no flags Details
program.log (1.57 KB, text/plain)
2010-03-01 13:31 UTC, Steve Tyler
no flags Details
storage.log (3.28 KB, text/plain)
2010-03-01 13:32 UTC, Steve Tyler
no flags Details
messages.1.log (141.02 KB, text/plain)
2010-03-01 13:41 UTC, Steve Tyler
no flags Details
dmesg.1.log (39.58 KB, text/plain)
2010-03-01 13:44 UTC, Steve Tyler
no flags Details
screenshot showing disk selector dialog and Exit installer (1021.77 KB, image/png)
2010-03-01 14:13 UTC, Steve Tyler
no flags Details
screenshot showing output of "ls -l /dev/live* /dev/mapper/live*" before and after reproducing the bug (932.08 KB, image/png)
2010-03-01 22:31 UTC, Steve Tyler
no flags Details

Description Steve Tyler 2010-03-01 13:29:59 UTC
Created attachment 397062 [details]
screenshot showing "Not a Live image"

Description of problem:
While booted off a live USB stick, I clicked "Install to Hard Drive" and got the error message "Not a Live image". Screenshot attached.

Version-Release number of selected component (if applicable):
http://serverbeach1.fedoraproject.org/pub/alt/stage/13-Alpha.RC4/F13-Alpha-x86_64-Live/F13-Alpha-x86_64-Live.iso

How reproducible:
Not sure how I got into this state, but the error message is displayed every time I double-click "Install to Hard Drive".

Steps to Reproduce:
Not sure.
I was starting the installer and exiting early.
I was also activating logical volumes after the installer disabled them (Bug 569174).
  
Actual results:


Expected results:


Additional info:

Comment 1 Steve Tyler 2010-03-01 13:30:39 UTC
Created attachment 397063 [details]
anaconda.log

Comment 2 Steve Tyler 2010-03-01 13:31:38 UTC
Created attachment 397064 [details]
program.log

Comment 3 Steve Tyler 2010-03-01 13:32:12 UTC
Created attachment 397065 [details]
storage.log

Comment 4 Steve Tyler 2010-03-01 13:41:42 UTC
Created attachment 397069 [details]
messages.1.log

Comment 5 Steve Tyler 2010-03-01 13:44:25 UTC
Created attachment 397070 [details]
dmesg.1.log

Comment 6 Steve Tyler 2010-03-01 14:13:19 UTC
Created attachment 397074 [details]
screenshot showing disk selector dialog and Exit installer

Reproduced it ...

Boot from USB stick with live ISO image installed on it.
Double-click the "install to hard drive" icon.
Proceed to the disk selection dialog.
Don't check any boxes.
Click "Close Window" icon.
(screenshot here)
Click "Exit installer".
Double-click the "install to hard drive icon".
Error message appears.

Comment 7 Chris Lumens 2010-03-01 22:22:51 UTC
What does:

ls -l /dev/live* /dev/mapper/live*

show?

Comment 8 Steve Tyler 2010-03-01 22:31:27 UTC
Created attachment 397209 [details]
screenshot showing output of "ls -l /dev/live* /dev/mapper/live*" before and after reproducing the bug

Comment 9 Steve Tyler 2010-03-01 22:39:25 UTC
(In reply to comment #8)
> Created an attachment (id=397209) [details]
> screenshot showing output of "ls -l /dev/live* /dev/mapper/live*"    

Black-and-white version ... :-)

[liveuser@localhost ~]$ ls -L /dev/live* /dev/mapper/live*
ls: cannot access /dev/mapper/live-osimg-min: No such file or directory
ls: cannot access /dev/mapper/live-rw: No such file or directory
/dev/live

Comment 10 Chris Lumens 2010-03-01 22:45:32 UTC
Yeah that's the problem.  I wonder what's happening with your ../dm-* symlinks.

Comment 11 Steve Tyler 2010-03-01 22:55:25 UTC
(In reply to comment #10)
> Yeah that's the problem.  I wonder what's happening with your ../dm-* symlinks.    

Can you reproduce it?

Comment 12 James Laska 2010-03-04 16:58:28 UTC
No objections to resolving this for Fedora 13.  I'm adding F13Blocker so this is on the radar.  The impact, as I understand it, is that repeated attempts to run liveinst from a live image may fail as some cleanup/setup work was not properly handled by liveinst or anaconda.

Comment 13 Brian Lane 2010-03-04 17:05:16 UTC
Here's the fix for this:

http://git.fedoraproject.org/git/anaconda.git?p=anaconda.git;a=commitdiff;h=7a57848512333239672abe104bb3942821daddc0

It ends up it would only be triggered by exiting on the filter screen.

Comment 14 Steve Tyler 2010-03-04 17:35:00 UTC
Thanks, Brian.

James: A work-around is to restart the live image.

Comment 15 Fedora Update System 2010-03-23 21:29:48 UTC
anaconda-13.36-1.fc13 has been submitted as an update for Fedora 13.
http://admin.fedoraproject.org/updates/anaconda-13.36-1.fc13


Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.