Bug 657365 - MLS policy: "run_init service cpuspeed start" produces AVC
Summary: MLS policy: "run_init service cpuspeed start" produces AVC
Status: CLOSED ERRATA
Alias: None
Product: Red Hat Enterprise Linux 5
Classification: Red Hat
Component: selinux-policy
Version: 5.6
Hardware: All
OS: Linux
low
medium
Target Milestone: rc
: ---
Assignee: Miroslav Grepl
QA Contact: Milos Malik
URL:
Whiteboard:
Keywords:
Depends On:
Blocks:
TreeView+ depends on / blocked
 
Reported: 2010-11-25 15:51 UTC by Milos Malik
Modified: 2011-01-13 21:51 UTC (History)
1 user (show)

(edit)
Due to an error in the SELinux MLS policy, running the "run_init service cpuspeed start" command in single user mode caused an AVC message to appear in the audit log. With this update, the SELinux MLS policy has been corrected, so that the above command works as expected.
Clone Of:
(edit)
Last Closed: 2011-01-13 21:51:37 UTC


Attachments (Terms of Use)


External Trackers
Tracker ID Priority Status Summary Last Updated
Red Hat Product Errata RHBA-2011:0026 normal SHIPPED_LIVE selinux-policy bug fix and enhancement update 2011-01-12 16:11:15 UTC

Description Milos Malik 2010-11-25 15:51:02 UTC
Description of problem:


Version-Release number of selected component (if applicable):
selinux-policy-mls-2.4.6-295.el5
selinux-policy-devel-2.4.6-295.el5
selinux-policy-targeted-2.4.6-295.el5
selinux-policy-2.4.6-295.el5
selinux-policy-strict-2.4.6-295.el5
selinux-policy-minimum-2.4.6-295.el5

How reproducible:
always

Steps to Reproduce:
(machine is in single mode, root is logged in via console)
# id -Z
system_u:system_r:sysadm_t:s0-s15:c0.c1023
# setenforce 1
# run_init service cpuspeed start
Authenticating root.
Password: 
# dmesg
  
Actual results:
(seen on first machine)
type=1400 audit(1290699126.167:48): avc:  denied  { read } for  pid=4051 comm="modinfo" name="powernow-k8.ko" dev=dm-0 ino=12964251 scontext=system_u:system_r:initrc_t:s0-s15:c0.c1023 tcontext=system_u:object_r:modules_object_t:s0 tclass=file
type=1300 audit(1290699126.167:48): arch=c000003e syscall=2 success=no exit=-13 a0=10a15010 a1=0 a2=1b6 a3=0 items=0 ppid=4050 pid=4051 auid=4294967295 uid=0 gid=0 euid=0 suid=0 fsuid=0 egid=0 sgid=0 fsgid=0 tty=(none) ses=4294967295 comm="modinfo" exe="/sbin/modinfo" subj=system_u:system_r:initrc_t:s0-s15:c0.c1023 key=(null)

(seen on second machine)
type=1400 audit(1290699135.193:52): avc:  denied  { read } for  pid=3551 comm="modinfo" name="speedstep-centrino.ko" dev=dm-0 ino=5435095 scontext=system_u:system_r:initrc_t:s0-s15:c0.c1023 tcontext=system_u:object_r:modules_object_t:s0 tclass=file
type=1300 audit(1290699135.193:52): arch=40000003 syscall=5 success=no exit=-13 a0=83b9008 a1=0 a2=1b6 a3=83bf710 items=0 ppid=3549 pid=3551 auid=4294967295 uid=0 gid=0 euid=0 suid=0 fsuid=0 egid=0 sgid=0 fsgid=0 tty=(none) ses=4294967295 comm="modinfo" exe="/sbin/modinfo" subj=system_u:system_r:initrc_t:s0-s15:c0.c1023 key=(null)

Expected results:
no AVCs

Comment 2 Miroslav Grepl 2010-11-26 10:48:07 UTC
Milos, try to test it with the following rules in local policy


files_read_kernel_modules(initrc_t)


Will work.

Comment 3 Milos Malik 2010-11-26 13:58:46 UTC
Local policy module fixed the problem. No AVCs appeared.

Comment 4 Miroslav Grepl 2010-11-30 09:32:58 UTC
Fixed in selinux-policy-2.4.6-296.el5

Comment 7 Jaromir Hradilek 2011-01-05 16:29:38 UTC
    Technical note added. If any revisions are required, please edit the "Technical Notes" field
    accordingly. All revisions will be proofread by the Engineering Content Services team.
    
    New Contents:
Due to an error in the SELinux MLS policy, running the "run_init service cpuspeed start" command in single user mode caused an AVC message to appear in the audit log. With this update, the SELinux MLS policy has been corrected, so that the above command works as expected.

Comment 9 errata-xmlrpc 2011-01-13 21:51:37 UTC
An advisory has been issued which should help the problem
described in this bug report. This report is therefore being
closed with a resolution of ERRATA. For more information
on therefore solution and/or where to find the updated files,
please follow the link below. You may reopen this bug report
if the solution does not work for you.

http://rhn.redhat.com/errata/RHBA-2011-0026.html


Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.