Bug 733946 - Installer of Fedora 16 Alpha (64-bit) stops to kernel panic at firmware_free_data
Summary: Installer of Fedora 16 Alpha (64-bit) stops to kernel panic at firmware_free_...
Keywords:
Status: CLOSED WORKSFORME
Alias: None
Product: Fedora
Classification: Fedora
Component: kernel
Version: 16
Hardware: x86_64
OS: Linux
unspecified
unspecified
Target Milestone: ---
Assignee: Kernel Maintainer List
QA Contact: Fedora Extras Quality Assurance
URL:
Whiteboard:
Depends On:
Blocks:
TreeView+ depends on / blocked
 
Reported: 2011-08-28 20:31 UTC by Tero Koskinen
Modified: 2011-09-14 18:57 UTC (History)
5 users (show)

Fixed In Version:
Doc Type: Bug Fix
Doc Text:
Clone Of:
Environment:
Last Closed: 2011-09-14 18:57:15 UTC


Attachments (Terms of Use)

Description Tero Koskinen 2011-08-28 20:31:58 UTC
Description of problem:
When booting Fedora 16 Alpha (64-bit) DVD on AMD Phenom II machine,
the installer stops to kernel panic at firmware_free_data.

Version-Release number of selected component (if applicable):
Fedora 16 Alpha

How reproducible:
Always

Steps to Reproduce:
1. Burn Fedora 16 Alpha DVD ISO to DVD
2. Boot from DVD
3. Choose to install a new system
4. Wait a little
  
Actual results:
Booting works, installer starts

Expected results:
Kernel panic at firmware_free_data

Additional info:
Downloaded DVD ISO checksum matches.

Pictures of the panic call trace:
http://www.flickr.com/photos/66708330@N00/6090393760/in/photostream
http://www.flickr.com/photos/66708330@N00/6089849665/in/photostream

as text:
.. firmware_free_data
   release_firmware
   _request_firmware
   rtl8169_open
   __dev_open
   ...

dmesg from working OpenBSD/amd64 system:

OpenBSD 4.9 (GENERIC.MP) #9: Sat Mar 19 06:55:42 EET 2011
    tkoskine@toga.local:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC.MP
real mem = 3487105024 (3325MB)
avail mem = 3380256768 (3223MB)
mainbus0 at root
bios0 at mainbus0: SMBIOS rev. 2.5 @ 0x9f400 (68 entries)
bios0: vendor American Megatrends Inc. version "2105" date 07/23/2010
bios0: ASUSTeK Computer INC. M4A785TD-V EVO
acpi0 at bios0: rev 2
acpi0: sleep states S0 S1 S3 S4 S5
acpi0: tables DSDT FACP APIC MCFG OEMB SRAT HPET SSDT
acpi0: wakeup devices PCE2(S4) PCE3(S4) PCE4(S4) PCE5(S4) PCE6(S4) PCE7(S4) PCE9(S4) PCEA(S4) PCEB(S4) PCEC(S4) SBAZ(S4) PS2M(S4) PS2K(S4) UAR1(S4) P0PC(S4) UHC1(S4) UHC2(S4) UHC3(S4) USB4(S4) UHC5(S4) UHC6(S4) UHC7(S4)
acpitimer0 at acpi0: 3579545 Hz, 32 bits
acpimadt0 at acpi0 addr 0xfee00000: PC-AT compat
cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
cpu0: AMD Phenom(tm) II X4 965 Processor, 3415.62 MHz
cpu0: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,MMX,FXSR,SSE,SSE2,HTT,SSE3,MWAIT,CX16,POPCNT,NXE,MMXX,FFXSR,LONG,3DNOW2,3DNOW
cpu0: 64KB 64b/line 2-way I-cache, 64KB 64b/line 2-way D-cache, 512KB 64b/line 16-way L2 cache
cpu0: ITLB 32 4KB entries fully associative, 16 4MB entries fully associative
cpu0: DTLB 48 4KB entries fully associative, 48 4MB entries fully associative
cpu0: apic clock running at 200MHz
cpu1 at mainbus0: apid 1 (application processor)
cpu1: AMD Phenom(tm) II X4 965 Processor, 3415.23 MHz
cpu1: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,MMX,FXSR,SSE,SSE2,HTT,SSE3,MWAIT,CX16,POPCNT,NXE,MMXX,FFXSR,LONG,3DNOW2,3DNOW
cpu1: 64KB 64b/line 2-way I-cache, 64KB 64b/line 2-way D-cache, 512KB 64b/line 16-way L2 cache
cpu1: ITLB 32 4KB entries fully associative, 16 4MB entries fully associative
cpu1: DTLB 48 4KB entries fully associative, 48 4MB entries fully associative
cpu2 at mainbus0: apid 2 (application processor)
cpu2: AMD Phenom(tm) II X4 965 Processor, 3415.23 MHz
cpu2: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,MMX,FXSR,SSE,SSE2,HTT,SSE3,MWAIT,CX16,POPCNT,NXE,MMXX,FFXSR,LONG,3DNOW2,3DNOW
cpu2: 64KB 64b/line 2-way I-cache, 64KB 64b/line 2-way D-cache, 512KB 64b/line 16-way L2 cache
cpu2: ITLB 32 4KB entries fully associative, 16 4MB entries fully associative
cpu2: DTLB 48 4KB entries fully associative, 48 4MB entries fully associative
cpu3 at mainbus0: apid 3 (application processor)
cpu3: AMD Phenom(tm) II X4 965 Processor, 3415.23 MHz
cpu3: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,MMX,FXSR,SSE,SSE2,HTT,SSE3,MWAIT,CX16,POPCNT,NXE,MMXX,FFXSR,LONG,3DNOW2,3DNOW
cpu3: 64KB 64b/line 2-way I-cache, 64KB 64b/line 2-way D-cache, 512KB 64b/line 16-way L2 cache
cpu3: ITLB 32 4KB entries fully associative, 16 4MB entries fully associative
cpu3: DTLB 48 4KB entries fully associative, 48 4MB entries fully associative
ioapic0 at mainbus0: apid 4 pa 0xfec00000, version 21, 24 pins
acpimcfg0 at acpi0 addr 0xe0000000, bus 0-255
acpihpet0 at acpi0: 14318180 Hz
acpiprt0 at acpi0: bus 0 (PCI0)
acpiprt1 at acpi0: bus -1 (P0P1)
acpiprt2 at acpi0: bus 1 (PCE2)
acpiprt3 at acpi0: bus -1 (PCE3)
acpiprt4 at acpi0: bus 2 (PCE4)
acpiprt5 at acpi0: bus -1 (PCE5)
acpiprt6 at acpi0: bus -1 (PCE6)
acpiprt7 at acpi0: bus -1 (PCE7)
acpiprt8 at acpi0: bus -1 (PCE9)
acpiprt9 at acpi0: bus 3 (PCEA)
acpiprt10 at acpi0: bus 4 (P0PC)
acpicpu0 at acpi0: PSS
acpicpu1 at acpi0: PSS
acpicpu2 at acpi0: PSS
acpicpu3 at acpi0: PSS
aibs0 at acpi0: RTMP RVLT RFAN GGRP GITM SITM
acpibtn0 at acpi0: PWRB
pci0 at mainbus0 bus 0
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "AMD RS780 Host" rev 0x00
ppb0 at pci0 dev 2 function 0 "AMD RS780 PCIE" rev 0x00: apic 4 int 18 (irq 10)
pci1 at ppb0 bus 1
vga1 at pci1 dev 0 function 0 "ATI Radeon HD 4890" rev 0x00
wsdisplay0 at vga1 mux 1: console (80x25, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 1-5 added (80x25, vt100 emulation)
radeondrm0 at vga1: apic 4 int 18 (irq 10)
drm0 at radeondrm0
azalia0 at pci1 dev 0 function 1 "ATI Radeon HD 48xx HD Audio" rev 0x00: apic 4 int 19 (irq 10)
azalia0: no supported codecs
azalia0: initialization failure, detaching
ppb1 at pci0 dev 4 function 0 "AMD RS780 PCIE" rev 0x00: apic 4 int 16 (irq 11)
pci2 at ppb1 bus 2
puc0 at pci2 dev 0 function 0 "Oxford OX16PCIE952" rev 0x00: ports: 2 com
com2 at puc0 port 0 apic 4 int 16 (irq 11): st16650, 32 byte fifo
com2: probed fifo depth: 16 bytes
com3 at puc0 port 1 apic 4 int 16 (irq 11): st16650, 32 byte fifo
com3: probed fifo depth: 16 bytes
ppb2 at pci0 dev 10 function 0 "AMD RS780 PCIE" rev 0x00: apic 4 int 18 (irq 10)
pci3 at ppb2 bus 3
re0 at pci3 dev 0 function 0 "Realtek 8168" rev 0x03: RTL8168D/8111D (0x2800), apic 4 int 18 (irq 10), address e0:cb:4e:ba:49:d2
rgephy0 at re0 phy 7: RTL8169S/8110S PHY, rev. 2
ahci0 at pci0 dev 17 function 0 "ATI SBx00 SATA" rev 0x00: apic 4 int 22 (irq 10), AHCI 1.1
scsibus0 at ahci0: 32 targets
sd0 at scsibus0 targ 0 lun 0: <ATA, Kingston SSDNow, B090> SCSI3 0/direct fixed
sd0: 61057MB, 512 bytes/sec, 125045424 sec total
sd1 at scsibus0 targ 1 lun 0: <ATA, WDC WD1500HLFS-0, 04.0> SCSI3 0/direct fixed
sd1: 143089MB, 512 bytes/sec, 293046768 sec total
sd2 at scsibus0 targ 2 lun 0: <ATA, WDC WD1500HLFS-0, 04.0> SCSI3 0/direct fixed
sd2: 143089MB, 512 bytes/sec, 293046768 sec total
ohci0 at pci0 dev 18 function 0 "ATI SB700 USB" rev 0x00: apic 4 int 16 (irq 11), version 1.0, legacy support
ohci1 at pci0 dev 18 function 1 "ATI SB700 USB" rev 0x00: apic 4 int 16 (irq 11), version 1.0, legacy support
ehci0 at pci0 dev 18 function 2 "ATI SB700 USB2" rev 0x00: apic 4 int 17 (irq 11)
usb0 at ehci0: USB revision 2.0
uhub0 at usb0 "ATI EHCI root hub" rev 2.00/1.00 addr 1
ohci2 at pci0 dev 19 function 0 "ATI SB700 USB" rev 0x00: apic 4 int 18 (irq 10), version 1.0, legacy support
ohci3 at pci0 dev 19 function 1 "ATI SB700 USB" rev 0x00: apic 4 int 18 (irq 10), version 1.0, legacy support
ehci1 at pci0 dev 19 function 2 "ATI SB700 USB2" rev 0x00: apic 4 int 19 (irq 10)
usb1 at ehci1: USB revision 2.0
uhub1 at usb1 "ATI EHCI root hub" rev 2.00/1.00 addr 1
piixpm0 at pci0 dev 20 function 0 "ATI SBx00 SMBus" rev 0x3c: SMI
iic0 at piixpm0
iic0: addr 0x20 01=19 02=24 03=2e 04=00 05=00 06=00 07=00 08=00 09=00 0a=10 0b=10 0c=10 0d=10 0e=27 0f=8c 10=3d 11=00 12=00 13=00 14=0a 15=0a 16=36 17=a4 18=e0 1a=ae 1b=a4 1c=b3 1d=00 1e=0c 1f=01 20=01 21=01 22=01 23=bb 3e=03 b2=09 b3=27 b5=09 words 00=ff19 01=1924 02=242e 03=2e00 04=0000 05=0000 06=0000 07=0000
spdmem0 at iic0 addr 0x52: 2GB DDR3 SDRAM PC3-10600
spdmem1 at iic0 addr 0x53: 2GB DDR3 SDRAM PC3-10600
pciide0 at pci0 dev 20 function 1 "ATI SB700 IDE" rev 0x00: DMA, channel 0 configured to compatibility, channel 1 configured to compatibility
atapiscsi0 at pciide0 channel 1 drive 0
scsibus1 at atapiscsi0: 2 targets
cd0 at scsibus1 targ 0 lun 0: <HL-DT-ST, DVDRAM GH22LS50, TL02> ATAPI 5/cdrom removable
wd0 at pciide0 channel 1 drive 1: <ST3500418AS>
wd0: 16-sector PIO, LBA48, 476940MB, 976773168 sectors
cd0(pciide0:1:0): using PIO mode 4, DMA mode 2, Ultra-DMA mode 5
wd0(pciide0:1:1): using PIO mode 4, DMA mode 2, Ultra-DMA mode 6
azalia1 at pci0 dev 20 function 2 "ATI SBx00 HD Audio" rev 0x00: apic 4 int 16 (irq 11)
azalia1: codecs: VIA/0x0397
audio0 at azalia1
pcib0 at pci0 dev 20 function 3 "ATI SB700 ISA" rev 0x00
ppb3 at pci0 dev 20 function 4 "ATI SB600 PCI" rev 0x00
pci4 at ppb3 bus 4
em0 at pci4 dev 7 function 0 "Intel PRO/1000GT (82541GI)" rev 0x05: apic 4 int 22 (irq 10), address 00:1b:21:54:4b:8d
"VIA VT6306 FireWire" rev 0xc0 at pci4 dev 8 function 0 not configured
ohci4 at pci0 dev 20 function 5 "ATI SB700 USB" rev 0x00: apic 4 int 18 (irq 10), version 1.0, legacy support
pchb1 at pci0 dev 24 function 0 "AMD AMD64 10h HyperTransport" rev 0x00
pchb2 at pci0 dev 24 function 1 "AMD AMD64 10h Address Map" rev 0x00
pchb3 at pci0 dev 24 function 2 "AMD AMD64 10h DRAM Cfg" rev 0x00
km0 at pci0 dev 24 function 3 "AMD AMD64 10h Misc Cfg" rev 0x00
pchb4 at pci0 dev 24 function 4 "AMD AMD64 10h Link Cfg" rev 0x00
usb2 at ohci0: USB revision 1.0
uhub2 at usb2 "ATI OHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb3 at ohci1: USB revision 1.0
uhub3 at usb3 "ATI OHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb4 at ohci2: USB revision 1.0
uhub4 at usb4 "ATI OHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb5 at ohci3: USB revision 1.0
uhub5 at usb5 "ATI OHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
isa0 at pcib0
isadma0 at isa0
com0 at isa0 port 0x3f8/8 irq 4: ns16550a, 16 byte fifo
pckbc0 at isa0 port 0x60/5
pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
pckbc0: using irq 1 for kbd slot
wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay0
pcppi0 at isa0 port 0x61
spkr0 at pcppi0
lpt0 at isa0 port 0x378/4 irq 7
it0 at isa0 port 0x2e/2: IT8712F rev 8, EC port 0x290
usb6 at ohci4: USB revision 1.0
uhub6 at usb6 "ATI OHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
mtrr: Pentium Pro MTRR support
rum0 at uhub0 port 1 "Ralink Technology RT2573" rev 2.00/0.01 addr 2
rum0: MAC/BBP RT2573 (rev 0x2573a), RF RT2528, address 00:0e:2e:c4:a9:de
ulpt0 at uhub2 port 2 configuration 1 interface 0 "Brother HL-1450 series" rev 1.00/1.00 addr 2
ulpt0: using bi-directional mode
uhidev0 at uhub3 port 2 configuration 1 interface 0 "Logitech USB Optical Mouse" rev 2.00/43.01 addr 2
uhidev0: iclass 3/1
ums0 at uhidev0: 3 buttons, Z dir
wsmouse0 at ums0 mux 0
uhidev1 at uhub3 port 3 configuration 1 interface 0 "BTC USB Multimedia Keyboard" rev 1.10/1.00 addr 3
uhidev1: iclass 3/1
ukbd0 at uhidev1: 8 modifier keys, 6 key codes
wskbd1 at ukbd0 mux 1
wskbd1: connecting to wsdisplay0
uhidev2 at uhub3 port 3 configuration 1 interface 1 "BTC USB Multimedia Keyboard" rev 1.10/1.00 addr 3
uhidev2: iclass 3/0, 3 report ids
uhid0 at uhidev2 reportid 1: input=1, output=0, feature=0
uhid1 at uhidev2 reportid 2: input=3, output=0, feature=0
uhid2 at uhidev2 reportid 3: input=3, output=0, feature=8
vscsi0 at root
scsibus2 at vscsi0: 256 targets
softraid0 at root
scsibus3 at softraid0: 1 targets
sd3 at scsibus3 targ 0 lun 0: <OPENBSD, SR RAID 0, 004> SCSI2 0/direct fixed
sd3: 286172MB, 512 bytes/sec, 586082048 sec total
root on sd0a swap on sd0b dump on sd0b

Comment 1 Tero Koskinen 2011-08-28 20:34:17 UTC
Oops, I mixed actual and expected results. Correction below:

Actual results:
Kernel panic at firmware_free_data

Expected results:
Booting works, installer starts

Comment 2 Josh Boyer 2011-09-13 13:45:41 UTC
The Alpha was released with a 3.0.x kernel and we've moved on to a 3.1 based kernel for F16 at this point.  Does this happen with the nightly livecds or the test Beta livecds?  Or if you have F15 installed, does this happen with the 2.6.40.x kernels there?

Comment 3 Tero Koskinen 2011-09-14 18:57:15 UTC
I tested with the latest Beta DVD iso from
http://dl.fedoraproject.org/pub/alt/stage/16-Beta.TC1/Fedora/x86_64/iso/ and the installer does not crash anymore.

(Also, I have existing F15/i386 installation which works perfectly.)

Closing the bug as "worksforme".


Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.